Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΟΤΑΝ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΛΕΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ


Η Κύπρος θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ μόλις οι ένοπλες δυνάμεις της λάβουν την απαραίτητη εκπαίδευση και εξοπλισμό με τη βοήθεια των ΗΠΑ, ώστε να ανταποκριθούν στα πρότυπα της κορυφαίας στρατιωτικής συμμαχίας του κόσμου, δήλωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης έθεσε την Κύπρο σε τροχιά πιθανής ένταξης στο ΝΑΤΟ, τερματίζοντας εβδομάδες εικασιών στα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησής του μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το «Associated Press» στο σχετικό ρεπορτάζ του.

 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη μακροχρόνια πολιτική ουδετερότητας της Κύπρου που ανάγεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, όταν περπατούσε σε ένα πολιτικό τεντωμένο σχοινί μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αν και η Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή λόγω των αντιρρήσεων που θα εγείρει η Τουρκία, μέλος της συμμαχίας, για την ενδεχόμενη ένταξή της, η κυπριακή Εθνική Φρουρά δεν θα πρέπει να στερηθεί την ευκαιρία να αναβαθμίσει τις αμυντικές της δυνατότητες με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

 

Η Τουρκία, η οποία διατηρεί περισσότερους από 35.000 στρατιώτες στο αποσχισθέν τουρκοκυπριακό βόρειο τμήμα της εθνικά διαιρεμένης Κύπρου, δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του νησιού, η οποία εδρεύει στο ελληνοκυπριακό νότιο τμήμα, σημειώνει το «AP».

 

Ο Χριστοδουλίδης δεν ανέλυσε πώς θα μπορούσαν να παρακαμφθούν οι τουρκικές αντιρρήσεις. Ωστόσο, ο ΟΗΕ εργάζεται επί του παρόντος για την προετοιμασία της επανέναρξης ειρηνευτικών συνομιλιών στην Κύπρο, η οποία διαιρέθηκε το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε, μετά από πραξικόπημα των υποστηρικτών της ένωσης του νησιού με την Ελλάδα, τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.

 

Το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu επικαλείται ανώνυμους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Άμυνας που δήλωσαν ότι οποιαδήποτε κυπριακή αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι «μια απαράδεκτη εξέλιξη για την Τουρκία», η οποία θα διαταράξει «τη λεπτή ισορροπία όσον αφορά το Κυπριακό και θα επηρεάσει αρνητικά» τις όποιες ειρηνευτικές συνομιλίες.

 

«Επειδή δεν θέλουμε η Εθνική Φρουρά να χάσει τέτοιες ευκαιρίες, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ – και τους ευχαριστούμε για τη θετική τους ανταπόκριση – για το πώς η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτές τις ευκαιρίες, έτσι ώστε όταν όλα θα είναι στη θέση τους, η Κυπριακή Δημοκρατία να γίνει κράτος μέλος του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης στο «Associated Press».

 

«Η ενίσχυση των αποτρεπτικών δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υψίστης σημασίας και αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία, τόσο προς την κατεύθυνση των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε.

 

Ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου -είναι το πλησιέστερο κράτος μέλος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, μόλις 182 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, Βηρυτό- έχει δώσει ώθηση στις προγραμματισμένες αναβαθμίσεις των στρατιωτικών υποδομών της. Είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται επί του παρόντος σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ για αναβαθμίσεις σε μια βασική αεροπορική βάση και με την ΕΕ για μια ναυτική βάση.

 

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε στο ΑΠΕ τη δέσμευση της κυβέρνησής του να επεκτείνει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

 

Η αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» της Κύπρου στο νοτιοδυτικό άκρο της φιλοξενεί επί του παρόντος ένα απόσπασμα Αμερικανών πεζοναυτών και έναν αριθμό στρατιωτικών μεταγωγικών και φορτηγών αεροσκαφών V-22 Osprey tiltrotor που είναι προετοιμασμένα για να βοηθήσουν σε πιθανές εκκενώσεις από τον κοντινό Λίβανο και αλλού.




Νεότερη Παλαιότερη