Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ


Μετά από περισσότερα από πέντε χρόνια φρενήρους ανακατασκευαστικής εργασίας, ο Καθεδρικός Ναός της Παναγίας των Παρισίων παρουσίασε την ανανεωμένη μορφή του στον κόσμο την Παρασκευή, με ανακατασκευασμένες, υψιπέτες οροφές και πέτρινη διακόσμηση που λάμπει σαν καινούργια, σβήνοντας τις ζοφερές αναμνήσεις της καταστροφικής πυρκαγιάς του 2019.

 

Ζωντανές εικόνες από την επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έδειξαν το εσωτερικό του εμβληματικού καθεδρικού ναού όπως θα το βίωναν οι πιστοί κατά τον Μεσαίωνα, με τους ευρύχωρους, ανοιχτούς χώρους γεμάτους φωτεινότητα μια καθαρή και ηλιόλουστη χειμωνιάτικη μέρα, που ανέδειξε τα ζωντανά χρώματα των βιτρό παραθύρων.

 

Εξωτερικά, το μνημείο παραμένει εργοτάξιο, με σκαλωσιές και γερανούς. Όμως, το ανακαινισμένο εσωτερικό — που παρουσιάστηκε την Παρασκευή σε όλη του τη δόξα για πρώτη φορά πριν επιτραπεί η είσοδος του κοινού στις 8 Δεκεμβρίου — αποδείχθηκε εντυπωσιακό.

Οι λιθοξόοι επισκεύασαν τις κατεστραμμένες οροφές.

 

Δεν υπάρχουν πια τα τεράστια κενά που άφησε η φωτιά στους θολωτούς θόλους, δημιουργώντας σωρούς καμένου ερειπίου. Νέες πέτρες έχουν τοποθετηθεί προσεκτικά, αποκαθιστώντας και γεμίζοντας τις πληγές που άφησαν το εσωτερικό του καθεδρικού ναού εκτεθειμένο στα στοιχεία της φύσης. Λεπτοί χρυσοί άγγελοι παρακολουθούν από το κεντρικό σημείο μίας από τις ανακατασκευασμένες οροφές, υψώνοντας και πάλι το βλέμμα πάνω από το εγκάρσιο κλίτος.

 

Οι φωτεινοί, κρεμ χρώματος τοίχοι από ασβεστόλιθο του καθεδρικού ναού φαίνονται σαν καινούργιοι, καθαρισμένοι όχι μόνο από τη σκόνη της φωτιάς αλλά και από τη βρωμιά που είχε συσσωρευτεί για αιώνες.

 

Πριν από τη φωτιά της 15ης Απριλίου 2019, που οδήγησε στο κλείσιμό του και μετέτρεψε το μνημείο στην καρδιά του Παρισιού σε απαγορευμένη ζώνη εκτός από τεχνίτες, αρχιτέκτονες και άλλους που συμμετείχαν στην ανακατασκευή, ο καθεδρικός ναός προσέλκυε εκατομμύρια πιστούς και επισκέπτες κάθε χρόνο.

Ο Μακρόν εισήλθε από τις τεράστιες και περίτεχνα σκαλισμένες μπροστινές πύλες του καθεδρικού ναού και κοίταξε με θαυμασμό προς τα πάνω στις οροφές. Τον συνόδευαν η σύζυγός του, Μπριζίτ, ο αρχιεπίσκοπος του Παρισιού και άλλοι.

Τεχνικές νέες και παλιές σε εφαρμογή

Ισχυρές ηλεκτρικές σκούπες χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να αφαιρέσουν την τοξική σκόνη που απελευθερώθηκε όταν η φωτιά έλιωσε τις μολυβένιες στέγες του καθεδρικού ναού.

Λεπτές στρώσεις από λάτεξ ψεκάστηκαν στις επιφάνειες και αφαιρέθηκαν λίγες ημέρες αργότερα, παρασύροντας μαζί τους τη βρωμιά. Ειδικά καθαριστικά τζελ χρησιμοποιήθηκαν επίσης σε ορισμένους τοίχους που είχαν βαφτεί, απομακρύνοντας πολλά χρόνια συσσωρευμένης βρωμιάς και αποκαλύπτοντας και πάλι τα φωτεινά τους χρώματα.

Ξυλουργοί εργάστηκαν με τα χέρια, όπως οι μεσαιωνικοί τεχνίτες, σμιλεύοντας γιγαντιαίες δοκούς από δρυ για την ανακατασκευή της στέγης και του κωδωνοστασίου, που κατέρρευσε σαν φλεγόμενη λόγχη μέσα στη φωτιά. Οι δοκοί φέρουν τα σημάδια της χειροτεχνίας των ξυλουργών, με βαθουλώματα που δημιούργησαν τα χειροποίητα τσεκούρια τους.

Περίπου 2.000 δρυς κόπηκαν για την ανακατασκευή των πλαισίων της στέγης, τα οποία είναι τόσο πυκνά και περίπλοκα που αποκαλούνται “το δάσος”.











Νεότερη Παλαιότερη