ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ Λ. ΤΖΟΥΜΗΣ: ΕΦΟΣΟΝ ΚΑΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΑΔΙΕΞΟΔΟ. ΆΡΑ ΓΙΑΤΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ;


Σήμερα το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Αnadolou και λίγες μέρες πριν τη συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών Γεραπετρίτη - Φιντάν, ανέφερε ότι σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους  όλα τα θέματα των ελληνοτουρκικών διαφορών είναι προς διαπραγμάτευση, όπως αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες, χωρικά ύδατα, εθνικός εναέριος χώρος.

Δυο μέρες πριν την υπογραφή της «Διακήρυξης των Αθηνών στις 5 Δεκ. 2023, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ερντογάν στην εφημερίδα «Καθημερινή»  δήλωσε: «Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω.

Πριν λίγες μέρες η διευθύντρια του ΕΛΙΑΜΕΠ σε  συνέντευξη στην ΕΡΤ αναφορικά με τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δυο χώρες  δήλωσε ότι πάντα υπάρχουν υποχωρήσεις και όταν ρωτήθηκε μέχρι που θα φθάνουν τα χωρικά μας ύδατα, απάντησε :«Στα 8 , στα 9 μίλια, να μια διαπραγμάτευση».

-  Να επισημάνουμε ότι :

-  Δεν πιστεύουμε τους Τούρκους αλλά την ελληνική πλευρά που αναφέρει συνέχεια ότι δεν συζητά άλλο θέμα εκτός από την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το ερώτημα που δημιουργείται είναι ότι εφόσον καμία από τις δυο χώρες δεν υποχωρήσει σύμφωνα με όσα αναφέρουν θα καταλήξουμε σε ένα αδιέξοδο. Άρα γιατί ξεκίνησε η διαπραγμάτευση ;

-  Στο παρελθόν είχαν γίνει συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία όπως επί κυβερνήσεων του κ. Σημίτη και του κ. Παπανδρέου σχετικά με συμφωνία για επιλεκτική διαφοροποίηση των ορίων των χωρικών υδάτων ανά περιοχή π.χ. Στις ηπειρωτικές ακτές, στην Εύβοια, στη Θράκη το εύρος θα ήταν 12 ν.μ. Στα νησιά το εύρος θα ήταν ανάλογα 6, 8, 10 ν.μ. Με αυτή τη διευθέτηση η Ελλάδα δεν θα προχωρούσε σε επέκταση στο μέλλον στα χωρικά της ύδατα. Ο εθνικός εναέριος χώρος θα εναρμονιζόταν στη συνέχεια με το εύρος των χωρικών υδάτων ανά περιοχή.

-  Μια τέτοια συμφωνία για το Αιγαίο όπως είναι κατανοητό δεν θα ήταν και το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα καθόσον θα απεμπολούσε μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

-  Στην Ελλάδα υπάρχουν δυο σχολές σκέψης, αναφορικά με την αντιμετώπιση της Τουρκίας . Η πρώτη αποτυπώνεται στη φράση του κ. Σημίτη μετά την κρίση των Ιμίων : «Οι σύγχρονες χώρες δεν παρασύρονται σε συγκρούσεις» ή αλλιώς «Τι θέλετε να κάνουμε πόλεμο ;» ή αλλιώς «Να δώσουμε κάτι στην Τουρκία για να αποφύγουμε τη σύγκρουση» και η άλλη σχολή σκέψης εκφράζεται μέσα από τη φράση του Ουίνστων Τσώρτσιλ :  «Είχες την ευκαιρία να διαλέξεις ανάμεσα στον πόλεμο και τον εξευτελισμό. Διάλεξες τον εξευτελισμό. Θα έχεις και τον πόλεμο.»….Τη φράση αυτή είπε ο Τσώρτσιλ όταν το 1938 ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τσάμπερλεϊν επέστρεφε περιχαρής στο Λονδίνο από τη Συνδιάσκεψη του Μονάχου επιδεικνύοντας τη συμφωνία που είχε υπογράψει με τον Χίτλερ επικαλούμενος την «έντιμη ειρήνη».




 

 

 

Νεότερη Παλαιότερη