«Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ»


Σχόλιο του Αντώνη Η. Διαματάρη

Στο εξώφυλλο του περιοδικού «Foreign Affairs», της έκδοσης Σεπτεμβρίου/Οκτωβρίου, δημοσιεύεται ο χάρτης της Αμερικής με τίτλο «America Adrift», η («Αμερική παραπαίουσα»). Μεταξύ των άλλων θεμάτων που δημοσιεύει είναι και ένα με τίτλο «The Trouble With Allies, America Needs a Playbook for Difficult Friends» («Το πρόβλημα με συμμάχους, η Αμερική χρειάζεται ένα σχέδιο για δύσκολους φίλους) του Richard Haass (Ρίτσαρντ Χάας).

Δυο τέτοιες περιπτώσεις δύσκολων φίλων είναι η Τουρκία και βέβαια το Ισραήλ.

Ξανά και ξανά ο Πρόεδρος και κυρίως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δηλώνουν ότι «δεν γνώριζαν εκ των προτέρων» για επιθέσεις του Ισραήλ ενάντια στους εχθρούς του.

Το λένε αυτό για να αποποιηθούν την ευθύνη των επιθέσεων και πιθανώς και τις επιπτώσεις που θα είχε αν ήταν γνώστες εκ των προτέρων.

Η δήλωση όμως αυτή αποκαλύπτει μια σοκαριστική πραγματικότητα: Ότι σε αντίθεση με το παρελθόν η επιρροή της Αμερικής στο Ισραήλ είναι περιορισμένη.

Κι έτσι, ενώ δεν μπορεί να αποποιηθεί της ευθύνης της -αφού εξοπλίζει το Ισραήλ- στέλνει ένα μήνυμα αδυναμίας που θα πρέπει να πέφτει ως βόμβα στις πρωτεύουσες των χωρών ανά τον Κόσμο.

Κάτι ανάλογο έγινε στο παρελθόν με την Τουρκία και τους ρωσικούς πυραύλους.

Άρα, τίθεται το ερώτημα, σε ποιον καταφεύγει μια χώρα για να σβήσει μια τοπική ρήξη;

Το συμπέρασμα είναι ότι πλέον απουσιάζει μια υπερδύναμη που να είναι σε θέση να ελέγξει μια τοπική κρίση που απειλεί να εξαπλωθεί και σε γενικότερη, όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή στην Μ. Ανατολή. Κι αυτό είναι άκρως ανησυχητικό.

Πού οφείλεται η ανάδυση της νέας εποχής των ισχυρών μεν αλλά όχι ηγεμονικών δυνάμεων;

Η καλπάζουσα τεχνολογία συμβάλλει ουσιαστικά σε αυτό.

Η τεχνολογία, που ξεκινά από την Αμερική και εξαπλώνεται σε ολόκληρο τον Κόσμο, κατακερματίζει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των χωρών και δίνει την δυνατότητα σε μεσαίες δυνάμεις να διεκδικούν ρόλο ρυθμιστή στις περιοχές τους, όπως π.χ. η Τουρκία.

Ο αμερικανικός αιώνας, όπως χαρακτηρίζεται ο 20ός, συνέβαλε στην δημιουργία συνθηκών για μια πρωτοφανή σε διάρκεια περίοδο ειρήνης και ευημερίας στον Κόσμο.

Διέπραξε όμως η Αμερική και σοβαρά λάθη εμπλεκόμενη σε διάφορους μακράς διαρκείας μη αναγκαίους πολέμους που στοίχισαν πολύ -πέρα από τους τοπικούς πληθυσμούς- στην εικόνα της, στον πληθυσμό της και στην Οικονομία της.

Η Αμερική εξακολουθεί να έχει την μεγαλύτερη -με διαφορά- Οικονομία. Να ηγείται στην τεχνολογία και στις γνώσεις. Να αποτελεί τον φάρο ελπίδας στους μετανάστες.

Μέρος του πληθυσμού της όμως δεν γεύεται τους καρπούς της ευημερίας της δίνοντας λαβή στην άνοδο εξτρεμιστικών πολιτικών δυνάμεων και μια στροφή προς την απομόνωση που επηρεάζει τις αποφάσεις της πολιτικής της ηγεσίας.

Μιας ηγεσίας, ούτως ή άλλως, αδύναμης και διστακτικής να χρησιμοποιήσει την υπεροχή της χώρας.

Κι αυτός ίσως να είναι ο κύριος λόγος που παραπαίει η χώρα.

 


                Πηγή – πληροφορίες : https://www.ekirikas.com

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Νεότερη Παλαιότερη