ΤΟ «ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΟΝΕΙΡΟ» ΜΟΙΑΖΕΙ ΑΠΡΟΣΙΤΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ


Οι Αμερικανοί επιθυμούν συντριπτικά όλα τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά του «αμερικανικού ονείρου» – να έχουν ένα σπίτι, να έχουν οικογένεια και να προσβλέπουν σε μια άνετη συνταξιοδότηση. Αλλά πολύ λίγοι πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να το πετύχουν.

Μια δημοσκόπηση Ιουλίου των Wall Street Journal/NORC σε 1.502 ενήλικες στις ΗΠΑ δείχνει ένα έντονο χάσμα μεταξύ των επιθυμιών των ανθρώπων και των προσδοκιών τους.

Ενώ το 89% των ερωτηθέντων είπε ότι η ιδιοκτησία ενός σπιτιού είναι είτε απαραίτητη είτε σημαντική για το όραμά τους για το μέλλον, μόνο το 10% είπε ότι η ιδιοκτησία σπιτιού είναι «εύκολο» ή «κάπως εύκολο» να επιτευχθεί. Η οικονομική ασφάλεια και η άνετη συνταξιοδότηση χαρακτηρίστηκαν με παρόμοιο τρόπο ως βασικές ή σημαντικές από το 96% και το 95% των ανθρώπων, αντίστοιχα, αλλά αξιολογήθηκαν ως «εύκολο» ή «κάπως εύκολο» να επιτευχθεί μόνο από το 9% και το 8%.

Πριν από δώδεκα χρόνια, όταν ερευνητές στο Ινστιτούτο Δημόσιας Θρησκείας ρώτησαν 2.501 άτομα εάν το «αμερικανικό όνειρο» «εξακολουθεί να ισχύει», περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι ισχύει. Όταν η «Wall Street Journal» έκανε την ίδια ερώτηση τον Ιούλιο, αυτό μειώθηκε περίπου στο ένα τρίτο των ερωτηθέντων.

Οι οικονομολόγοι λένε ότι οι άνθρωποι έχουν δίκιο να αισθάνονται ότι η σκοπιά τους στην επιτυχία έχει μειωθεί.

«Οι βασικές πτυχές του ‘αμερικανικού ονείρου’ φαίνονται απρόσιτες με τρόπο που δεν ήταν στις προηγούμενες γενιές», λέει ο Εμερσον Σπρικ, οικονομολόγος στην Ουάσιγκτον, DC, δεξαμενή σκέψης του Bipartisan Policy Center.

Ο Σπρικ επισημαίνει τη συνεχιζόμενη μείωση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα -που οδηγεί στην σχεδόν εξαφάνισή τους- και την αύξηση του κόστους ιδιοκτησίας σπιτιού ως δύο από τις μεγαλύτερες οικονομικές αλλαγές την τελευταία δεκαετία.

Ο Μαρκέλ Ουάσιγκτον θυμάται ότι οι δάσκαλοί του στο δημοτικό σχολείο τού ενστάλαξαν την ιδέα ότι οι υψηλοί βαθμοί και ένα πτυχίο Πανεπιστημίου θα ήταν το εισιτήριό του για να βγει από τη γειτονιά του Σικάγου όπου μεγάλωσε «ακούγοντας πυροβολισμούς κάθε μέρα».

Η υπόσχεση, λέει ο 22χρονος τώρα, ήταν ότι «θα έπιανες μια καλή δουλειά και θα απολάμβανες το υπόλοιπο της ζωής σου σε ένα σπίτι με μπροστινή πύλη». Ήταν το πρώτο άτομο στην οικογένειά του που πήγε στο κολέγιο, αλλά τα παράτησε κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, αφού τρεις από τους στενούς του φίλους σκοτώθηκαν μέσα σε μήνες ο ένας από τον άλλο.

Τώρα κερδίζει περίπου $30.000 το χρόνο δουλεύοντας με μερική απασχόληση για τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ανάπτυξης νέων «My Block, My Hood, My City». Λέει ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να μετακομίσει από το διαμέρισμα της μητέρας του στο Section 8 όπου μεγάλωσε. Δεν έχει εγκαταλείψει το «αμερικανικό όνειρό» του, λέει, αλλά το βρίσκει πολύ λιγότερο ξεκάθαρο από ό,τι πίστευε.

«Δεν σου λένε πόσο δύσκολο είναι να αποκτήσεις το ‘αμερικανικό όνειρο’», λέει ο Ουάσιγκτον. «Πρέπει να το μάθεις μόνος σου».

Η οικονομική κινητικότητα έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες συνολικά, λένε οι οικονομολόγοι.

Ενώ περίπου το 90% των παιδιών που γεννήθηκαν το 1940 ήταν τελικά σε καλύτερη κατάσταση από τους γονείς τους, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Οικονομικών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης Nathaniel Hendren και του οικονομολόγου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ρατζ Τσέτι, μόνο περίπου τα μισά από αυτά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1980 ήταν σε θέση να πουν ίδιο.

Ο Τσέτι κοιτάζει το αμερικανικό όνειρο μέσα από το πρίσμα του πόσο δύσκολο είναι για κάποιον που ξεκινά από μια φτωχή οικογένεια να φτάσει στη μεσαία τάξη. Ειδικά για τους λευκούς Αμερικανούς, αυτός ο στόχος έχει γίνει πολύ πιο δύσκολος τα τελευταία 15 χρόνια, λέει.

«Οι άνθρωποι έχουν δίκιο να πιστεύουν ότι το ‘αμερικανικό όνειρο’ έχει γίνει πιο δύσκολο να επιτευχθεί τόσο ως προς τις πιθανότητές τους να τα πάνε καλύτερα από τους γονείς τους όσο και ως προς τις πιθανότητές τους να βγουν από τη φτώχεια», λέει.

 


                Πηγή – πληροφορίες : https://www.ekirikas.com


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Νεότερη Παλαιότερη