Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΕΑ


Ένα υπέροχο στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας, που τόσο πολύ ευνοεί ο καλός καιρός της πατρίδας ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι η κουβέντα της παρέας.

Στα υπαίθρια καφέ, κάτω από τον πλάτανο της πλατείας, στην αυλή κατά το βραδινό φαγητό, σε κάθε ευκαιρία φιλικής συνάθροισης, η συζήτηση αρχίζει και δεν θέλει να τελειώσει.

Ανταλλαγές απόψεων, μονόλογοι, διαφωνίες, συμπλεύσεις, διαφοροποιήσεις με κατά το πλείστον επίκεντρο τις εσωτερικές εξελίξεις αλλά και τις διεθνείς σχέσεις. Εντελώς απολαυστικό και ιδιαίτερα ενημερωτικό για τις κρατούσες απόψεις και τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Μερικοί από μας που είχαμε την καλή τύχη το φετινό καλοκαίρι να χαρούμε κάποιες από αυτές τις συζητήσεις θα σημείωσαν ίσως ορισμένα αξιόλογα χαρακτηριστικά.

Κατ’ αρχάς, την επιβεβαίωση ότι δεν είναι λίγοι οι Έλληνες, κατά αντιδιαστολή με άλλους λαούς και ανεξάρτητα από κοινωνικό, οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο, που επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γνώσεις αλλά και απόψεις, όχι μόνο για τα εσωτερικά, αλλά και τα διεθνή θέματα.

Η έφεση αυτή θα μπορούσε ίσως να αποδοθεί σε ένα ιδιαίτερο στοιχείο του εθνικού μας χαρακτήρα αφού από τη φύση του ο Έλληνας, κατά παράδοση ταξιδιάρης, ναυτικός ή μετανάστης, ανέκαθεν ήταν κοσμοπολίτης.

Μια άλλη διαπίστωση είναι ότι οι προσωπικές απόψεις τείνουν να χρωματίζονται από ασυνήθη μέχρι τούδε απουσία ιδεολογικής προσκόλλησης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα διεθνή και ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Συναφές είναι και ότι το βαθμιαίο ξεθώριασμα των εμφυλιοπολεμικών ανακλαστικών έχει συντείνει στην απομάκρυνση από τις γνωστές αντιαμερικανικές και «αντιιμπεριαλιστικές» κορώνες.

Από την άλλη πλευρά, στη συζήτηση της εσωτερικής κατάστασης, ο άκριτος κομματικός δογματισμός και μονομέρεια που στο παρελθόν επηρέαζαν τη διατύπωση προσωπικών απόψεων και βάρυναν τη συζήτηση, φαίνεται ότι σήμερα έχουν αρχίσει κάπως να υποχωρούν μπροστά σε ατομικά οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Θα μπορούσε ίσως κανείς ακόμη και να υποθέσει ότι η διεύρυνση του ιδεολογικού φάσματος που παρατηρήθηκε στον σχηματισμό των κυβερνήσεων του πρόσφατου παρελθόντος, έχει βοηθήσει ώστε να ξεθυμάνει κάπως και η προσωπική του καθ’ ενός πολιτική αψύτητα και να υιοθετείται μια κριτική στάση που βασίζεται περισσότερο σε αντικειμενικά κριτήρια.

Τέλος, είναι μάλλον προφανής η επίδραση της ηλεκτρονικής πληροφόρησης, ενίοτε παραπληροφόρησης, στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και βεβαίως στις συζητήσεις της κάθε παρέας.

Είναι ενδιαφέρον να βλέπει κανείς, εν προκειμένω, την αντίθεση ή τη διάδραση των επίσημων αφηγημάτων σε μεγάλα διεθνή θέματα, όπως η Ουκρανία ή το Μεσανατολικό, με την έμφυτη έφεση του εθνικού μας χαρακτήρα προς κριτική επιχειρηματολογία ή αμφισβήτηση που συχνά βασίζονται σε παραδοσιακές πεποιθήσεις ή ιστορικές αναμνήσεις.

Ως συνήθως δεν λείπουν βεβαίως οι κοινοτοπίες, οι φλυαρίες, οι επιπόλαιες κρίσεις και οι αψιμαχίες.

Είναι όμως ταυτόχρονα διάχυτη η πολυφωνία, η διαφορετικότητα και η αμφισβήτηση που, όπως σημειώθηκε και στην αρχή, κάνει την ελληνική παρέα ένα απολαυστικό αλλά και χρήσιμο στοιχείο της ελληνικής πραγματικότητας.

Ιδού λοιπόν ένας πρόσθετος λόγος για να προσβλέπει ή να θυμάται κανείς με νοσταλγία τις διακοπές στην πατρίδα.

 


                Πηγή – πληροφορίες: https://www.ekirikas.com

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη και σεβασμό, αλλά είμαστε πάντα και παραμένουμε πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

Νεότερη Παλαιότερη