Πολλές παραλλαγές της σκορδαλιάς έχουμε στην κουζίνα
μας και κάθε περιοχή από την Κεφαλονιά μέχρι την Κρήτη τη σερβίρει διαφορετικά.
Η Ελλάδα παράγει σκόρδα σε τρείς κυρίως περιοχές, τη
Λακωνία, τη Θράκη και την Εύβοια.
Σκορδαλιά με πατάτα και αμύγδαλα
(για ένα πιατάκι του μεζέ)
Υλικά
· 1 μεσαία πατάτα (πολύ καλά βρασμένη σε αλατισμένο
νερό με τη φλούδα της και κομμένη κατόπιν σε κομματάκια)
· 1 χούφτα αμύγδαλα καθαρισμένα και αλεσμένα καλά
(αλλά όχι σκόνη)
· 6-8 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
· 1 φλυτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
· 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ λιώνουμε την πατάτα σε πουρέ.
Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το σκόρδο ανακατεύοντας
καλά.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το ξίδι σιγά-σιγά
ανακατεύοντας πολύ καλά (αν χρησιμοποιούμε μπλέντερ, τότε δουλεύουμε στη χαμηλή
ταχύτητα ).
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι.
Βάζουμε στο ψυγείο να πήξει.
Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια
(για ένα πιατάκι του μεζέ)
Υλικά
· 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο λιωμένο
· 1 φλυτζάνι του τσαγιού έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
· Τον χυμό από μισό λεμόνι
· 1 φλιτζανάκι του καφέ καθαρισμένα καρύδια χοντροκομμένα
· 3 φέτες λευκό ψωμί μουλιασμένο και καλά
στραγγισμένο σφιχτά-σφιχτά σε καθαρή πετσέτα κουζίνας
· 1 κουταλιά της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
Εκτέλεση
Βάζουμε το μισό λεμόνι, το μισό λάδι, τα σκόρδα και
λίγο αλάτι και τα χτυπάμε στο μπλέντερ να γίνουν αλοιφή.
Ρίχνουμε τα καρύδια και χτυπάμε ξανά.
Σταδιακά ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λεμόνι, το
ψωμί και το ξίδι και ξαναχτυπάμε.
Βάζουμε στο ψυγείο για να πήξει.