ΠΕΘΑΝΕ Ο «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΖΑΚ ΝΤΕΛΟΡ – ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 98 ΕΤΩΝ


Την τελευταία του πνοή άφησε ο Γάλλος πολιτικός Ζακ Ντελόρ, σε ηλικία 98 ετών, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το γαλλικό πρακτορείο AFP μετέδωσε την είδηση, επικαλούμενο την κόρη του Ντελόρ.

Ο Ζακ Ντελόρ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής της ΕΕ και πρόσωπο-κλειδί για τη δημιουργία του νομίσματος ευρώ, πέθανε, όπως δήλωσε η κόρη του Μαρτίν Ομπρί στο AFP την Τετάρτη.

Ο Ντελόρ, ο οποίος ήταν 98 ετών, πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στο Παρίσι την Τετάρτη, δήλωσε η ίδια. Ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1985 μέχρι το 1995.

Ο Ζακ Ντελόρ εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας, υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Τη χρονική περίοδο 1969-1972 ήταν Σύμβουλος του γκωλικού Γάλλου πρωθυπουργού Σαμπάν – Ντελμάς.

Επειτα, προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα. Το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Μιτεράν. Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αξιόλογος οικονομολόγος με εκμοντερνιστικές τάσεις. Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Για την ακρίβεια, έπαιξε το ρόλο του αρχιτέκτονα στη διαμόρφωση των περιγραμμάτων της σύγχρονης Ευρώπης: εγκαθίδρυση της ενιαίας αγοράς, υπογραφή των συμφωνιών Σένγκεν, Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη, έναρξη του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής, έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης που οδήγησε στη δημιουργία του ευρώ.

Τα πακέτα Ντελόρ

Ο Ζακ Ντελόρ, θεωρείται ο οραματιστής της Ενωμένης Ευρώπης. Με την πολιτική του, έδωσε στα νέα κράτη μέλη της τότε ΕΟΚ. Ο Ντελόρ, στη δεκαετία του 1980, είχε βάλει στόχο τη δημιουργία της Μεγάλης Ενιαίας Αγοράς  (ΜΕΑ).

Προσδιόρισε μάλιστα το 1992 ως το χρονικό όριο εντός του οποίου αυτό έπρεπε να πραγματοποιηθεί. Πρόκειται για την ελεύθερη κυκλοφορία μεταξύ των δέκα χωρών της τότε ΕΟΚ, των εμπορευμάτων, των προσώπων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων.

Αρχικά, το 1985 και  από τρίχρονες διαπραγματεύσεις με τους αξιωματούχους της ΕΟΚ η Ελλάδα συμφώνησε στην δημιουργία των «Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων» (ΜΟΠ). Αυτά τα πακέτα χρησιμοποίησαν πόρους από συγκεκριμένα διαρθρωτικά ταμεία για την χρηματοδότηση Μεσογειακών χωρών οι οποίες ανήκαν στην ΕΟΚ. Ήταν η πρώτη οργανωμένη σχεδιασμένη προσπάθεια της ΕΟΚ για να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία των μελών της

Στην συνέχεια το 1988 ήρθε πακέτο Ντελόρ (1988-1993). Τα πακέτα Ντελόρ που εξελίχθηκαν σε ΕΣΠΑ ήταν το αποτέλεσμα μίας μεγάλης μεταρρυθμιστικής πορείας την οποία οραματίστηκε και πραγματοποίησε ένας χαρισματικός Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο μεγάλος Ζακ Ντελόρ. Η  Ελλάδα, από τα πακέτα Ντελόρ εισέπραξε 9,63 δισ. ευρώ.

Η Επιτροπή Delors (1988-1989)

Η Επιτροπή για τη Μελέτη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, γνωστότερη ως Επιτροπή Delors, συγκροτήθηκε τον Ιούνιο του 1988. Η συγκρότησή της ήταν αποτέλεσμα της εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να εξεταστούν και να προταθούν συγκεκριμένα στάδια προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Επικεφαλής της τέθηκε ο Jacques Delors, τότε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η επιτροπή απαρτιζόταν από τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και ορισμένα άλλα μέλη. Μεταξύ αυτών ήταν ο Alexandre Lamfalussy, τότε Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία και αργότερα πρώτος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ιδρύματος.

Η Επιτροπή Delors εκπλήρωσε την αποστολή της με τη δημοσίευση έκθεσης τον Απρίλιο του 1989 σχετικά με την «Οικονομική και Νομισματική Ένωση στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα». Μεταξύ άλλων, η έκθεση πρότεινε τρία στάδια για την επίτευξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και συνέβαλε στην ανάπτυξη της διαδικασίας νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης.







Νεότερη Παλαιότερη