ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΥΠΕΡΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΦΤΥΝΟΥΝ ΚΑΘΩΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΠΟΜΠΗ ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΕΝΑΝ ΞΥΛΙΝΟ ΣΤΑΥΡΟ


Ένα βίντεο με υπερορθόδοξους Εβραίους να φτύνουν στο έδαφος δίπλα σε μια πομπή αλλοδαπών χριστιανών πιστών που κουβαλούν έναν ξύλινο σταυρό στην ιερή πόλη της Ιερουσαλήμ έχει πυροδοτήσει έντονη οργή και καταδίκη στους Αγίους Τόπους.

Το περιστατικό, το οποίο η χριστιανική κοινότητα της πόλης κατήγγειλε ως το τελευταίο σε ένα ανησυχητικό κύμα επιθέσεων με θρησκευτικά κίνητρα, προκάλεσε σπάνια καταδίκη από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Από τότε που ανήλθε στην εξουσία η πιο συντηρητική κυβέρνηση του Ισραήλ στην ιστορία στο τέλος του περασμένου έτους, έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών – συμπεριλαμβανομένου του Λατίνου Πατριάρχη που διορίστηκε από το Βατικανό- σχετικά με την αυξανόμενη παρενόχληση της 2.000 ετών χριστιανικής κοινότητας της περιοχής.

Πολλοί λένε ότι η κυβέρνηση, με τα ισχυρά υπερεθνικιστικά μέλη, όπως ο υπουργός Οικονομικών, Bezalel Smotrich, και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, ενθάρρυνε τους Εβραίους εξτρεμιστές και δημιούργησε ένα αίσθημα ατιμωρησίας.

«Αυτό που συνέβη με τον δεξιό θρησκευτικό εθνικισμό είναι ότι η εβραϊκή ταυτότητα αναπτύχθηκε γύρω από τον αντιχριστιανισμό», εξηγεί ο Γιίσκα Χαράνι, ειδικός στον Χριστιανισμό και ιδρυτής μιας ισραηλινής τηλεφωνικής γραμμής για επιθέσεις κατά των Χριστιανών. «Ακόμα κι αν η κυβέρνηση δεν το ενθαρρύνει, αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξουν κυρώσεις».

Αυτές οι ανησυχίες για την αυξανόμενη μισαλλοδοξία φαίνεται να παραβιάζουν τη δεδηλωμένη δέσμευση του Ισραήλ για την ελευθερία της λατρείας στους ιερούς τόπους, που κατοχυρώνεται στη διακήρυξη που σηματοδότησε την ίδρυσή του πριν από 75 χρόνια. Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ σε πόλεμο το 1967 και αργότερα την προσάρτησε σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Υπάρχουν περίπου 15.000 Χριστιανοί στην Ιερουσαλήμ σήμερα, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι που θεωρούν ότι ζουν υπό κατοχή. Το γραφείο του Νετανιάχου επέμεινε την Τρίτη ότι το Ισραήλ «έχει δεσμευτεί πλήρως να προστατεύσει το ιερό δικαίωμα της λατρείας και του προσκυνήματος στους ιερούς τόπους όλων των θρησκειών».

«Καταδικάζω σθεναρά κάθε προσπάθεια εκφοβισμού των πιστών και δεσμεύομαι να αναλάβω άμεσα και αποφασιστικά μέτρα εναντίον της», είπε.

Η σκηνή με το φτύσιμο, που καταγράφηκε τη Δευτέρα από έναν ρεπόρτερ στην αριστερή εφημερίδα Haaretz του Ισραήλ, δείχνει μια ομάδα αλλοδαπών προσκυνητών να ξεκινούν την πομπή τους μέσα από τον ασβεστολιθικό λαβύρινθο της Παλιάς Πόλης, όπου βρίσκεται το πιο ιερό έδαφος στον Ιουδαϊσμό, το τρίτο ιερότερο ιερό του Ισλάμ και σημαντικοί χριστιανικοί χώροι.

Σηκώνοντας έναν γιγάντιο ξύλινο σταυρό, οι άνδρες και οι γυναίκες ακολούθησαν τη διαδρομή της Παλιάς Πόλης στην οποία πιστεύεται ότι βάδισε ο Ιησούς Χριστός πριν από τη σταύρωση του. Στην πορεία, υπερορθόδοξοι Εβραίοι με σκούρα κοστούμια και μαύρα καπέλα με φαρδύ γείσο στριμώχνονταν πίσω από τους προσκυνητές μέσα στα στενά σοκάκια, έχοντας στο χέρι τα τελετουργικά τους φύλλα φοίνικα για την εβδομαδιαία εβραϊκή γιορτή του Σουκότ. Καθώς περνούσαν δίπλα τους τουλάχιστον επτά υπερορθόδοξοι Εβραίοι φτύνουν στο έδαφος δίπλα στη χριστιανική ομάδα περιοδείας.

Ο Elisha Yered, ένας υπερεθνικιστής ηγέτης εποίκων και πρώην σύμβουλος βουλευτή στον κυβερνητικό συνασπισμό του Νετανιάχου, υπερασπίστηκε την ατιμωτική πράξη, υποστηρίζοντας ότι το φτύσιμο σε χριστιανούς κληρικούς και σε εκκλησίες ήταν ένα «αρχαίο εβραϊκό έθιμο».

«Ίσως κάτω από την επιρροή του δυτικού πολιτισμού έχουμε κάπως ξεχάσει τι είναι ο Χριστιανισμός», έγραψε στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. «Νομίζω ότι εκατομμύρια Εβραίοι που υπέφεραν στην εξορία από τις Σταυροφορίες… δεν θα ξεχάσουν ποτέ». Ο Yered, ύποπτος για συμμετοχή στη δολοφονία ενός 19χρονου Παλαιστίνιου, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ενώ το βίντεο και το σχόλιο του εξαπλώθηκαν αστραπιαία στα Social media, η καταδίκη μεγάλωνε. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, είπε ότι το φτύσιμο των χριστιανών «δεν αντιπροσωπεύει τις εβραϊκές αξίες».

Ο υπουργός θρησκευτικών υποθέσεων της χώρας, Michael Malkieli, μέλος του υπερορθόδοξου κόμματος Shas, υποστήριξε ότι «δεν απηχεί τις αρχές της Τορά». Ένας από τους αρχιραβίνους του Ισραήλ επέμεινε ότι το φτύσιμο δεν είχε καμία σχέση με τον εβραϊκό νόμο.

Ακτιβιστές που καταγράφουν καθημερινές επιθέσεις εναντίον χριστιανών στους Αγίους Τόπους αιφνιδιάστηκαν από το ξαφνικό κύμα της κυβερνητικής προσοχής. «Οι επιθέσεις εναντίον χριστιανών έχουν αυξηθεί 100% φέτος, και όχι μόνο φτύσιμο, αλλά πέτρες και βανδαλιστικές πινακίδες, λένε.




 

Νεότερη Παλαιότερη