Η
λαχταριστή παραδοσιακή συνταγή της Καλαμάτας και όχι μόνο για το ποιο νόστιμο λαχταριστό
έδεσμα που η παράδοση το θέλει να παρασκευάζεται με το ολόφρεσκο πρώτο ελαιόλαδο
της σοδειάς
ΥΛΙΚΑ
2
κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1
½ κούπα νερό
1
πρέζα αλάτι
Χυμός
λεμόνι σταγόνες
Ελαιόλαδο
για το τηγάνισμα
Μέλι
για το γαρνίρισμα
Κανέλα
Καρύδια
Εκτέλεση
Σε
ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε σιγά – σιγά το νερό με
σταθερή ροή, ανακατεύοντας απαλά με το χέρι μας.
Μόλις
τελειώσει το νερό, θα πρέπει το μείγμα μας να μοιάζει με χυτό χυλό και να ρέει
από το κουτάλι.
Το
αφήνουμε σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (ή κάπου
ζεστά) για περίπου μία ώρα, ώστε να φουσκώσει.
Σε
ένα μεγάλο και βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, παίρνουμε με το
κουτάλι μικρές δόσεις από το χυλό και τις βυθίζουμε στο ελαιόλαδο.
Τηγανίζουμε
για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
Τις
αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα και τις ακουμπάμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό
χαρτί.
Λίγο
πριν σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα.
Εναλλακτικά,
μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μέλι αντί της ζάχαρης.