ΕΠΤΑ ΠΑΝΕΥΚΟΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΩΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ

             Γράφει ο μελισσοκόμος Κώστας Μυγδανάλευρος

          Οι επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι, έχουν την πελατεία τους, τους κύκλους τους, με φίλους, συγγενείς και γνωστούς που τους εμπιστεύονται χρόνια. Οι πελάτες αυτοί, γνωρίζουν πως παίρνουν σίγουρα, αγνό μέλι για τις οικογένειες τους.

          Όλα καλά έως εδώ, αλλά υπάρχουν και κάποιοι πλανόδιοι κατ ευφημισμόν μελισσοκόμοι που κάνουν στο όνομα του κέρδους, τα αδύνατα δυνατά, να δυσφημίζουν συνεχώς το ευλογημένο προϊόν των μελισσών και να ξεγελάνε τον κόσμο νοθεύοντας το μέλι ή πουλώντας διάφορες γλυκαντικές ουσίες για αγνό μέλι.

          Δεν είναι μόνον το ότι δεν πουλάνε αγνό μέλι αλλά, αναφέρουν ψευδή στοιχεία που αφορούν, τόσο το μέλι, την τιμή του όπως και την μελισσοκομική τέχνη.

          Η συγγραφή αυτού του άρθρου έχει σαν σκοπό την ενημέρωση των νέων μελισσοκόμων, των αναγνωστών του site, αλλά και γενικότερα του κόσμου που θέλει να μάθει πως αναγνωρίζουμε το αγνό μέλι από μέλι που έχει νοθευτεί ή έχει αλλοιωθεί η σύστασή του με πρόσμιξη άλλων ουσιών.

          Υπάρχουν κάποιοι τρόποι να καταδείξουν ποιο μέλι είναι αγνό και ποιο όχι.

          Σίγουρα όμως δεν μπορεί να γίνει έλεγχος πριν την αγορά και έτσι κινδυνεύουμε να πάρουμε νοθευμένο μέλι από κάποιον άγνωστο που απλά δηλώνει παραγωγός.

          Προς γνώση όλων μας, καλό είναι να έχουμε υπ όψιν τις παρακάτω πρακτικές μεθόδους των παλαιών μελισσοκόμων.

          1. Η κλωστή, είναι μια παλαιά μέθοδος και πλέον δεν είναι ασφαλής διότι οι παράνομοι διακινητές μελιών, άρχισαν και πλησιάζουν σε τεχνικές και αυτή την μέθοδο.

          Πάντα σε θερμοκρασία δωματίου η δοκιμή αυτή.

          Η κλωστή δημιουργείται όταν αφήσουμε να τρέξει το μέλι από το κουτάλι κι το ανασηκώσουμε σιγά σιγά. Αν κατά την ανύψωση του κουταλιού αρχίσει και κόβεται η συνεχής ροή του μελιού, σε σταγόνες και δεν έχουμε συνεχή ροή, τότε αρχίζουμε να έχουμε υποψίες για την ποιότητα του μελιού.

          Επιβεβαίωση για την ποιότητα είναι ακόμη η δημιουργία και παραμονή κάποιων στρώσεων κατά την τελική πτώση του μελιού. Τα ανθόμελα της κουμαριάς, του ρεικιού, του βαμβακιού ακόμη και τα μελιτώματα βελανιδιάς, καστανιάς είναι πιο ρευστά και με ιδιαίτερες γεύσεις.

          2. Μια δεύτερη μέθοδο είναι αυτή του βρεγμένου δάκτυλου. Αφού βρέξουμε ελαφρά το δάκτυλο(δείκτη) στην βρύση, το τινάζουμε τρεις τέσσερις φορές και το βάζουμε και το βγάζουμε γρήγορα, μέχρι και την δεύτερη φάλαγγα, στην επιφάνεια του μελιού μέσα στο βάζο, αν κολλήσει μέλι στο δάκτυλο μας, αυτό το μέλι έχει νοθεία, αν δεν κολλήσει μέλι αυτό είναι ανόθευτο και καλό.

          3. Παίρνουμε ένα ψιλό ποτήρι το γεμίζουμε κρύο νερό και το τοποθετούμε σε ένα σημείο ώστε να παραβάλλεται ανάμεσα σε μας και στο φως. Κατόπιν με ένα κουτάλι αφήνουμε να πέσει σε συνεχή ροή το μέλι μέσα στο ποτήρι. Αν το μέλι είναι αγνό θα κατακαθίσει στον πάτο του ποτηριού και δεν θα διαλυθεί, όπως θα πέφτει θα μείνει, αν είναι νοθευμένο τότε αυτό θα αρχίσει να διαλύεται αμέσως με την επαφή στο νερό, κατά την πτώση της ροής του και θα είναι ορατό σε μας.

          4. Ένα φιτίλι, μια βαμβακερή μπατονέτα, ή ένα κομμάτι βαμβάκι αφού το στρίψουμε την μία του άκρη, την βουτάμε στο μέλι και προσπαθούμε να την ανάψουμε, το αγνό μέλι θα καίει για λίγη ώρα, αν έχει νοθεία με αμυλοσιρόπιο, ή ισογλυκόζη κατά την προσπάθεια ανάματος πέραν του ότι θα αρχίσει να τσιτσιρίζει από το νερό που έχει τραβήξει, δεν θα ανάψει, αλλά αν ακόμη και ανάψει, σε μερικά δευτερόλεπτα θα σβήσει.

          5. Σε μια χαρτοπετσέτα ή ένα στυπόχαρτο ή ακόμη και σε ένα κομμάτι βαμβακερού υφάσματος, ρίχνουμε δυο τρεις σταγόνες μέλι. Αν περιέχει νοθεία θα απορροφηθεί γρήγορα, αν είναι μέλι αγνό θα αργήσει πάρα πολύ.

          6. Το πρώτο όμως που θα πρέπει να ελέγξουμε αν το μέλι είναι σε ράφι να δούμε τα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα του.

          Προσοχή θα πρέπει να δώσουμε στο ότι το αμυλοσιρόπιο δεν είναι μέλι, αλλά ένα γλυκαντικό προϊόν, σε πολλά καταστήματα πουλιέται για μέλι.

          7. Το παζάρεμα και το κατέβασμα σε πολύ χαμηλή τιμή ανά κιλό από πλανόδιους πωλητές μελιών, είναι και αυτό ένα δείγμα που θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις πριν προβούμε στην αγορά του.

          Οι παραπάνω μέθοδοι είναι κάποιοι από τους τρόπους που μπορούμε να ελέγξουμε τα μέλια που αγοράζουμε αν είναι αγνά η έχουν μέσα τους γλυκαντικές ουσίες που στοιχειοθετούν νοθεία.

          Καμία μα καμία γλυκαντική ουσία δεν μπορεί να συγκριθεί ή να αντικαταστήσει το αγνό μέλι.


 

            Πηγή – πληροφορίες: melissomania.gr

 


Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Νεότερη Παλαιότερη