ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑ: «ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΓΙΑ ΣΥΝΝΟΜΟ ΚΑΙ ΟΜΑΛΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΒΙΟ» - ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ – ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ


          Μετά τον «πυροβολισμό» Κ. Καραμανλή αναμένεται και η παρέμβαση Α. Σαμαρά για της υποκλοπές.

                   Το προηγούμενο χρονικό διάστημα σειρά στελεχών της ΝΔ, προερχόμενα από την «καραμανλική» πτέρυγα, είχαν θέσει στο «στόχαστρο» τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών οπότε η χθεσινή παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή δεν αποτέλεσε έκπληξη.

          Όλη την περίμεναν από τη στιγμή που επρόκειτο να μιλήσει στην εκδήλωση των Ανωγείων για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

          Είχαν προηγηθεί ιστορικά στελέχη όπως ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης κ.α., οι οποίοι διαχώρισαν την στάση τους από την γραμμή της κυβερνητικής παράταξης, ακόμη και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

          Το γεγονός πως πρέπει να ριχτεί άπλετο φως υιοθετούν και στελέχη που βρίσκονται κοντά στον επίσης πρώην Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά.

          Όπως αναφέρουν περιμένουν και την δική του παρέμβαση η οποία θα είναι θέμα ημερών.

          Φυσικά, με την «σαμαρική» και την «καραμανλική» πτέρυγα να βρίσκονται πλέον σε απευθείας σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη.

Τελικά η «παρέμβαση Καραμανλή» στα Ανώγεια της Κρήτης προκάλεσε ντόρο και όχι για τους λόγους τους οποίους υπονοούσαν διάφοροι παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας και (δήθεν) συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού.

          Ο Καραμανλής αιφνιδιάζοντας το κοινό του, επετέθη με έναν αρκετά αιχμηρό λόγο κατά των πεπραγμένων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και άρα κατά του ιδίου του πρωθυπουργού για την υπόθεση των υποκλοπών.

          Κάποιοι εκτός Μαξίμου και εντός Νέας Δημοκρατίας και ορισμένοι εκτός του κυβερνώντος κόμματος, είχαν λανθασμένα προεξοφλήσει πώς ο Κώστας Καραμανλής με αφορμή το πολιτικό μνημόσυνο στην μνήμη του Γιάννη Κεφαλογιάννη, θα αναφερόταν στις τρέχουσες κομματικές εξελίξεις παρεμβαίνοντας ακόμη και στις εσωκομματικές δυναμικές. Πως θα αναφερόταν δηλαδή ιδιαίτερα στο πρόσωπο της Όλγας Κεφαλογιάννη η οποία για ένα συντομότατο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως περισσότερο για λόγους πολιτικού lifestyle , αναφέρθηκε και ως πιθανή «δελφίνος» ,λυπάμαι που δεν είμαι politically correct αλλά δεν καταγράφεται στην Ελληνική Γραμματεία ο όρος αυτός στην θηλυκή του εκδοχή. Ναι λοιπόν ως «δελφίνος» η οποία θα διαδραμάτιζε ρόλο διεκδικητή της ηγεσίας στη μετα Μητσοτακική Νέα Δημοκρατία.

          Πολλοί τότε χαμογέλασαν, άλλοι ξεκαρδίστηκαν στα γέλια και κάποιοι μελαγχόλησαν διαπιστώνοντας την απόλυτη πενία σε πολιτικό προσωπικό της χώρας. Ορισμένοι μίλησαν και για δάκτυλο «γνωστής επιχειρηματικής οικογενείας της Κρήτης». Τι κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια δηλαδή.

          Τίποτε απ’ όλα αυτά δεν συνέβη στα Ανώγεια. Αντιθέτως ο Κώστας Καραμανλής έκλεψε την παράσταση και μονοπώλησε το πολιτικό ενδιαφέρον αναφερόμενος, αυτός ο συνήθως «άφωνος», στο μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών. Είπε λοιπόν: «Διαύγεια και διαφάνεια είναι άλλωστε θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο», ανέφερε ο ίδιος ξεκινώντας τη σχετική αποστροφή της ομιλίας του. «Ακόμη περισσότερο όταν προκύπτουν ζητήματα όπως αυτό της παρακολούθησης τηλεφώνου πολιτικού αρχηγού, δημοσιογράφου ή κάθε πολίτη», συνέχισε για να τονίσει: «Σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για την δημοκρατική ομαλότητα. Φως λοιπόν! Άπλετο φως!»

          Και συμπλήρωσε : Το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας που είναι αδιανόητο. Παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου. «Όλα στο φως λοιπόν και από εκεί και πέρα απαραίτητες και με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών. Αυτά τα στοιχειώδη για να αποτραπεί η περαιτέρω απαξίωση των θεσμών».

          Σκληρά λόγια δηλαδή από το στόμα ενός Καραμανλή ο οποίος διατηρεί με συνέπεια σιγή ασυρμάτου εδώ και χρόνια.

          Αμηχανία και κατόπιν εκνευρισμός στο Μαξίμου

          Αμέσως το περιβάλλον Μητσοτάκη αντέδρασε με τον γνωστό τρόπο των «διαρροών» με την μορφή «κύκλων της Κυβέρνησης». Είπε λοιπόν το Μαξίμου: «Από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενώ η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη».




 

 

Νεότερη Παλαιότερη