Η καλύτερη συνταγή
είναι για τη μουσταλευριά με «κομμένο» μούστο, συμπυκνωμένο όμως ελαφρά, ώστε
να είναι πιο γλυκιά και γευστική.
Βρείτε μούστο, κι αφού τον καθαρίσετε,
φτιάξτε τη. Αν δεν βρείτε έτοιμο και θέλετε να τον φτιάξετε εσείς, πάρτε
σταφύλια ζουμερά, όπως είναι ο ροδίτης και το φιλέρι και ξεκινήστε την
διαδικασία.
Μουσταλευριά παραδοσιακή με αλεύρι και
μούστο
Υλικά
•
Για κάθε 4 νεροπότηρα ελαφρά
συμπυκνωμένο μούστο
•
1 νεροπότηρο αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•
1 νεροπότηρο καρύδια χοντροκομμένα
•
κανέλλα σκόνη
Εκτέλεση
Βάζουμε το μούστο σε κατσαρόλα, αφού
κρατήσουμε 2 νεροπότηρα για να διαλύσουμε το αλεύρι.
Διαλύουμε το αλεύρι στο μούστο που
κρατήσαμε, φτιάχνοντας ένα χυλό. Το χυλό αυτό, τον αδειάζουμε στην κατσαρόλα,
περνώντας τον μέσα από ένα σουρωτήρι, για να μην έχει καθόλου σβολάκια.
Μ᾿ ένα κουτάλι, ανακατεύουμε το χυλό
στο σουρωτήρι, μέχρι ν᾿ αδειάσει τελείως.
Αν μας έχουν μείνει σβολάκια στο
σουρωτήρι, πιάνουμε μούστο απ᾿ την κατσαρόλα και ανακατεύουμε με το κουτάλι
μέχρι να περάσουμε όλο το χυλό.
Βάζουμε την κατσαρόλα στην κουζίνα,
ανάβουμε το μάτι στο μισό και περιμένουμε να πήξει, σιγοβράζοντας, για 15΄- 20΄
περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς, με ξύλινη κουτάλα.
Όταν πήξει και γίνει κρέμα, σερβίρουμε
σε μπολ ή σε ξέβαθα πιάτα και πασπαλίζουμε με το χοντροκομμένο καρύδι και
κανέλλα σκόνη.
Τη σερβίρουμε κρύα ή σε θερμοκρασία
δωματίου
Καλή σας όρεξη.
Bon
appétit…!!!