ΆΝΕΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΕΡΓΑ – ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΛΥΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ – ΚΟΝΤΡΑ ΜΕ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ‘Η ΑΠΛΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΜΕ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ …;;;


          Παναγιώτης Νίκας: Τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, από όλες τις παρατάξεις, αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού

          “Το αντιπλημμυρικό της Καλαμάτας αποτελεί ένα εξόχως σοβαρό ζήτημα και πολύ σύντομα θα μεταβώ στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για να γίνει συζήτηση επ’ αυτού. Προφανώς τα 80.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολλά χρήματα και θα πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να πιάσουν τόπο. Το θέμα αυτό, ούτε μπορεί να αποτελέσει παράγοντα διένεξης, ούτε προφανώς η πόλη να είναι άνω – κάτω για 3 – 4 χρόνια -πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για την πόλη και την περιοχή”.

          Τα παραπάνω σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε δηλώσεις του το πρωί σήμερα, στην Καλαμάτα -στο περιθώριο της υπογραφής της σύμβασης για το Κορφιωτάκειο.

          Ο περιφερειάρχης προέβη στην πιο πάνω δήλωση αναφερόμενος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, κατά την οποία το σώμα -με οριακή πλειοψηφία- απεφάνθη αρνητικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του προτεινόμενου από τον “Μορέα” ‘αντιπλημμυρικού έργου.

          Πλέον, επί της εν λόγω μελέτης θα κληθεί να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενώ η τελική απόφαση -όπως τόνισε ο περιφερειάρχης- θα ληφθεί από την κυβέρνηση.

          Αντικείμενο προβληματισμού

          “Τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, από όλες τις παρατάξεις, αποτελούν αντικείμενο προβληματισμού, τα επιχειρήματα ήταν πολύ σοβαρά και από τη μία και από την άλλη πλευρά. Δεν αρμόζει η οπαδοποίηση του θέματος” σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο οποίος δήλωσε βέβαιος ότι “ο ανάλογος προβληματισμός θα υπάρξει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο”.

          Συνεχίζοντας ο Π. Νίκας τόνισε ότι “ανεξάρτητα από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου που είναι το αρμόδιο όργανο, θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά η άποψη των φορέων της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας διότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, έτσι ώστε να επιλεγούν οι πρέπουσες λύσεις και να φθάσουμε στο προσδοκώμενο αποτέλεσμα που είναι βεβαίως η προστασία της περιοχής.

          Εξυπακούεται ότι απόλυτη προστασία δεν είναι δυνατό να υπάρξει από εξάρσεις των καιρικών φαινομένων -βλέπουμε τι έχει συμβεί σε εξαιρετικά προηγμένα τεχνολογικά κράτη τα προηγούμενα χρόνια, όπως η Γερμανία, η Ιταλία, οι ΗΠΑ.

          Φυσικά και θα πρέπει να γίνει έργο προστασίας, ωστόσο πρέπει να φθάσουμε σε μια σύγκλιση και να μην τρωγόμαστε μεταξύ μας τα επόμενα 3 – 4 χρόνια. Αυτή είναι η δική μου θέση και θα προσπαθήσω προς αυτή την κατεύθυνση συνεννόησης” συνέχισε ο περιφερειάρχης, ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες αναλάβει “θα γίνουν σε συνεννόηση με τον δήμαρχο. Ο πρώτος λόγος για την πόλη ανήκει στο Δημοτικό Συμβούλιο, η αρμοδιότητα ανήκει στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όλους μας έχει ψηφίσει ο ίδιος λαός και προσδοκά από εμάς τα καλύτερα δυνατά” επισήμανε ο Π. Νίκας, για να καταλήξει:

          “Η θέση του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, αλλά πρέπει να τεθούν υπόψη και της κυβέρνησης διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την πόλη και την πορεία της. Υπάρχουν ζητήματα -δεν τρελάθηκαν όλοι ξαφνικά για να θέτουν διάφορα θέματα, τα οποία είναι εξόχως σοβαρά”.

          Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος: Αυτή η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου η Καλαμάτα να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του 2016.

          Σήμερα, Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας, ανέφερε:

          «Απευθυνόμενος στους δημότες της Καλαμάτας, σε ανθρώπους όλων των ηλικιών θέλω να τους πω ότι αυτή η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι πρέπει, ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Καλαμάτα να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση.

          Αυτή η Δημοτική Αρχή θα κάνει ό,τι απαιτείται προκειμένου η Καλαμάτα να μην ξαναζήσει τον εφιάλτη του 2016.

          Να πάψει η απειλή της πλημμύρας να είναι ενεργή.

          Να μπει ένα τέλος σε αυτό τον εφιάλτη που κάθε φορά που βρέχει βιώνουν οι κάτοικοι περιοχών, του Πηδήματος, της Αγίας Τριάδος, της Γλαύκου, της Βαγγέλη Δράκου, της Μπουλούκου, στα Γιαννιτσάνικα, στις γειτονιές μας που έχουν πληγεί στο παρελθόν.

          Δυστυχώς, αν και οριακά, με μόλις μια ψήφο, 20 έναντι 21, το Δημοτικό Συμβούλιο δεν γνωμοδότησε θετικά, επί της  ΜΠΕ του μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου.

          Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η αντιπολίτευση στέκεται απέναντι σε ένα έργο. Αυτή τη φορά όμως στο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Καλαμάτας.

          Καμία η δικαιολογία για την Κοινότητα Καλαμάτας που δεν συνεδρίασε νωρίτερα, που τάχθηκε όμως υπέρ της ΜΠΕ για το έργο, αλλά με καθυστέρηση. Γιατί σήμερα θα είχαμε διαφορετικό αποτέλεσμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, απέναντι στην άρνηση και το όχι της αντιπολίτευσης.

          Η μάχη θα συνεχιστεί. Η αναγκαιότητα θα την αντιπλημμυρική θωράκιση είναι δεδομένη. Ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να μπαίνει στη διαδικασία συζήτησης. Τι λέμε δηλαδή, ότι η πόλη δεν χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση; Δεν χρειάζονται έργα;

          Άρα, ως προς την αναγκαιότητα υλοποίησης δεν τίθεται κανένα θέμα.

          Επί της Μελέτης, αναλυτικά και ξεκάθαρα τα όσα ειπώθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους πλέον ειδικούς.

          Οι παρεμβάσεις στο Νέδοντα  είναι απαραίτητες. Και είναι απαραίτητες είτε γίνει το εν λόγω έργο, είτε όχι. Να είμαστε ξεκάθαροι. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο. Ο Νέδοντας όπως είναι σήμερα αποτελεί απειλή και όλοι ελπίζουμε να μην χρειαστεί αυτό να επιβεβαιωθεί γιατί τότε να πράγματα θα είναι πολύ άσχημα.

          Η αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης είναι προτεραιότητα.

          Συνοδά έργα. Τόσα ακούστηκαν. Τόση υποκρισία, τόσες υπεκφυγές και δικαιολογίες. Ποιος είπε όχι στο να διεκδικήσουμε; Κανείς. Πρώτοι εμείς και μόνο εμείς, θέσαμε κόκκινες γραμμές, θέσαμε και διεκδικούμε συγκεκριμένες μελέτες και έργα. Γιατί εμείς έχουμε μάθει να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε. Τι έκαναν οι Αντιπολιτεύσεις μετά την περσινή συνάντηση στις 5 Αυγούστου 2021 τότε που οι μελετητές, όλοι εδώ, μετά από δική μας προτροπή απάντησαν σε όλες τις παρατηρήσεις τους, τεκμηριωμένα. Όπως έγινε και προχτές.

          Η αντιπολίτευση συσπειρώθηκε σε ένα "όχι" ενάντια στο έργο, στην πρόταση του Υπουργείου, στην πρόταση του Κράτους. Βρήκε ευκαιρία, όπως αρέσκεται, να συσπειρωθεί απέναντι στη Δημοτική Αρχή, βάζοντας ο κ. Κοσμόπουλος, ο κ. Τζαμουράνης, η κα. Οικονομάκου, ο κ. Μάκαρης τον πολιτικό εγωισμό και τα πολιτικά καπρίτσια πάνω από την πόλη και τα συμφέροντά της.

          Έστω και οριακά σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει την άποψή του. Άποψη εξέφρασε σήμερα, θετική άποψη, το Συμβούλιο Κοινότητας Καλαμάτας.

          Το θέμα θα πάει για γνωμοδότηση πλέον στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς θα είμαστε εκεί. Θα είμαστε εκεί για να υπερασπιστούμε την αναγκαιότητα του έργου. Θα είμαστε εκεί γιατί το οφείλουμε πρώτα απ’ όλα στους δημότες μας.

          Προσωπικά δεν με απασχολούν ούτε τα πολιτικά, ούτε τα αυτοδιοικητικά παιχνίδια.

          Ελπίζω το Περιφερειακό Συμβούλιο όχι μόνο να αντιληφθεί την κρισιμότητα του έργου, αλλά να δώσει τη θετική του γνώμη σε ένα έργο που θα προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της Καλαμάτας, ένα έργο που θα θωρακίσει την πόλη έναντι των πλημμυρικών φαινόμενων.

          Επαναλαμβάνω ότι αυτά τα έργα έπρεπε να μας ενώνουν κι όχι να μας διχάζουν. Ορισμένοι δυστυχώς, αυτοί που προανέφερα δεν μπορούν να αναμετρηθούν με τις ευθύνες τους έναντι της κοινωνίας.     Ας κριθούν και θα κριθούν από τους πολίτες.

          Κλείνω λέγοντας το εξής: Ως Δήμαρχος θα διεκδικήσω το αυτονόητο. Και θα το διεκδικήσω μέχρι και ο τελευταίος κάτοικος αυτής της πόλης να μπορεί να κοιμάται ήσυχος κάθε φορά που βρέχει.

          Στα δύσκολα είμαστε μαθημένοι και έχουμε μάθει να βγαίνουμε νικητές. Και η υλοποίηση ενός σύγχρονου ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού έργου, με όποιες τροποποιήσεις χρειάζεται αυτό, θα είναι η μεγάλη νίκη για την πόλη.

          Η προσπάθεια συνεχίζεται. Είναι το ελάχιστο χρέος μας απέναντι στην κοινωνία, στην εξέλιξη και τις προοπτικές της πόλης».

          Παναγιώτης Λύρας: Ορκίστηκα δεν διορίστηκα Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.

          Μετά απ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτης Λύρας, προέβη στην εξής γραπτή δήλωση:        «Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, της Παρασκευής 8.7.2022, συμμετείχα ως Πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας και τοποθετήθηκα για το σοβαρό θέμα του αντιπλημμυρικού του Νέδοντα. Ως Πρόεδρος ενός σώματος που αποτελεί ενδοδημοτική αποκέντρωση και όχι προέκταση της δημοτικής αρχής για να «μετράει κουκιά» και να μας υπολογίζει στο άθροισμά της αλλά και ούτε σαν βατήρας των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης του Δήμου για να γίνει η Κοινότητα Καλαμάτας από συνεργάτης όλων για το καλό των συνδημοτών μας, σε τεταρτημόριο εντυπώσεων, αθροίσεων και λοιπών μειωτικών για εμάς μεθόδων.

          Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δήλωσα αυτολεξεί: «Ως Κοινότητα Καλαμάτας αντιλαμβανόμαστε τη σοβαρότητα του θέματος και δεν αποτελεί μέθοδο και τακτική μας ούτε να αποσιωπούμε, ούτε να μεγεθύνουμε την εικόνα. Υπεύθυνα επιλέξαμε να μην προηγηθεί (όπως συνήθως γίνεται) η συνεδρίαση του Συμβουλίου Κοινότητας Καλαμάτας της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας που συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 με πρώτο θέμα στη ημερήσια διάταξη το συγκεκριμένο θέμα. Έχουν δε προσκληθεί και τους καλωσορίζουμε και οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για να διευκρινίσουν επί μέρους ζητήματα και ως εκ τούτου να γίνουμε όλοι καλύτεροι γνώστες του θέματος και δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι!»

          Δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίσουν αφού ενημερωθούν, εμείς οι τοπικοί σύμβουλοι να ψηφίζαμε χωρίς εξειδικευμένη ενημέρωση; Χωρίς επίλυση αποριών; Ότι να ‘ναι;

          Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας σε προηγούμενη συνεδρίαση της  παρέπεμψε το θέμα λόγω σοβαρότητας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτό αποτελεί μια «καλή δικαιολογία», ενώ θα μπορούσε άνετα να έχει ένα πρώτο - θετικό αποτέλεσμα για το εν λόγω θέμα λόγω της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής στο εν λόγω όργανο αλλά το καιροπέταξε….

          Στην ίδια Επιτροπή Ποιότητας Ζωής σε προγενέστερη συνεδρίαση της Αντιδήμαρχος με δυνατή τη φωνή και ανοιχτά τα πρακτικά μας έλεγε κατάμουτρα… «εντάξει τώρα πάμε παρακάτω γνωμοδοτική είναι η Κοινότητα να περάσουμε το θέμα» Τι όχι;

          Θα μπορούσαμε και να μη συνεδριάσουμε και να το παραπέμψουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως έκανε και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής… Εύκολο και βολικό! Αλλά η στάση μας είναι υπεύθυνη με άποψη, με θέσεις, με ζήλο για την πόλη.

          Ορκίστηκα δεν διορίστηκα Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.

          Ακόμα και αυτήν την ώρα κάνω έκκληση σε όλους για μια σύμπραξη με αιχμή τον τόπο μας. Συγκεκριμένα με πρωτοβουλία του Δημάρχου μας να ανατεθεί μια μεγάλη περιβαλλοντική μελέτη σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα η οποία να γίνει ο μπούσουλας και η πορεία πλεύσης μας, ένα επιστημονικό εγχειρίδιο, ένας χάρτης πορείας για την πόλη που αξίζουμε, για την πόλη που συμμετέχει στο δίκτυο των «100 κλιματικά ουδέτερων και έξυπνων πόλεων έως το 2030».

          Το έργο που η πολιτεία με παρεμβάσεις του Δημάρχου Καλαμάτας πρόκειται να υλοποιήσει δεν μπορεί να μείνει με αστερίσκους, με αμφιβολίες, με πολιτικές στοχεύσεις.

          Η Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας είμαστε όλοι εμείς, όχι εμείς και οι άλλοι!».




Νεότερη Παλαιότερη