ΜΑΙΝΕΤΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ 7Η ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΔΑΔΙΑ - ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΙΣ ΡΙΨΕΙΣ ΤΑ ΕΝΑΕΡΙΑ ΜΕΣΑ


          Για έβδομη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει μέσα στο δάσος της Δαδιάς, έναν από τους ελάχιστους πλέον «πνεύμονες» που έχουν απομείνει στην Ελλάδα.

          Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη για να οριοθετηθεί η πυρκαγιά στο νοτιοδυτικό τμήμα προς την Λευκίμμη καθώς το μέτωπο εξαπλώνεται προς το πυροφυλάκιο. Αντίπαλός τους σε αυτή την μάχη είναι οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου, το ιδιαίτερο ανάγλυφο της περιοχής καθώς και οι πυκνοί καπνοί που δυσκολεύουν το έργο της πυρόσβεσης.

          Η φωτιά χαρακτηρίζεται δύσκολη, καθώς είναι έρπουσα, και αναμένεται να καίει για μέρες. «Στην πολύ δύσκολη πυρκαγιά στο Σουφλί Έβρου στο δάσος της Δαδιάς λόγω της πυκνής δασικής ύλης των συνεχών αλλαγών κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου και της αδυναμίας πρόσβασής μας, διότι πρόκειται για προστατευόμενη περιοχή Natura, το σύνολο των προσπαθειών μας και των επιχειρήσεών μας επικεντρώνονται στο ενεργό νοτιοδυτικό μέτωπο, ενώ στα υπόλοιπα σημεία η κατάσταση είναι ελεγχόμενη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός..

          Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού. Στο σημείο επιχειρούν αδιάκοπα από την πρώτη στιγμή 320 πυροσβέστες, 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 75 υδροφόρα οχήματα, ενώ περιοδικά επιχειρούν από αέρος καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας 5 αεροσκάφη, 9 ελικόπτερα.

          Το ΓΕΕΘΑ έχει διαθέσει 8 μηχανήματα έργου για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, μια ομάδα «Δευκαλίωνα» αποτελούμενη από 36 στελέχη, 4 υδροφόρα οχήματα, ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει διαθέσει μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων. Διατέθηκαν επίσης ογδόντα (80) άτομα προσωπικό του Σχεδίου ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ

          Έχουν καεί πάνω από 34.000 στρέμματα

          Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμμης - Σουφλίου είναι προστατευόμενη δασική έκταση η οποία βρίσκεται στον νομό Έβρου. Έχει  συνολική έκταση 428 τετραγωνικά χιλιόμετρα, από τα οποία τα 72,9 είναι αυστηρά προστατευόμενα. Η περιοχή κηρύχθηκε προστατευόμενη το 1980 και από το 2006, το δάσος Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί εθνικό Πάρκο.

          Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία η πυρκαγιά που μαίνεται εδώ και μια εβδομάδα στο δάσος της Δαδιάς έχει κατακάψει πάνω από 34.000 στρέμματα. Εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης δείχνει το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί.

          Με βάση νεότερη εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Sentinel 2 την Τρίτη 26.07.2022 στις 12:10 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε πριν από λίγο η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) / meteo.gr, η εκτίμηση για την έκταση που έχει μέχρι στιγμής επηρεαστεί (έως και 26.07.2022 12:10) από τη δασική πυρκαγιά στη Δαδιά Έβρου είναι περίπου 34.105 στρέμματα.

          Η έκταση αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 12% της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000. Στη δορυφορική εικόνα διακρίνονται επίσης οι ενεργές εστίες της φωτιάς, κατά τη στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, στα νοτιοδυτικά της περιμέτρου (κεφαλή πυρκαγιάς). Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως αποτυπώνεται δορυφορικά, η φωτιά φαίνεται να προσεγγίζει προηγούμενα καμένη δασική έκταση.





Νεότερη Παλαιότερη