ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΟΥΣ ΘΟΡΥΒΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΗΧΟΥ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ


          Eεκκωφαντικοί θόρυβοι ακούγονται στην ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας όπως το πρωί αλλά και τώρα νωρίς το βραδύ.

           Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκκωφαντικός κρότος , προκλήθηκε από μαχητικά αεροσκάφη που διεξάγουν ασκήσεις στους αιθέρες της περιοχής μας και τα οποία με την ταχύτητα τους έσπασαν το φράγμα του ήχου.

          Η άσκηση είναι προγραμματισμένη από τις Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις εδώ και καιρό και είναι Ηνίοχος 2022

          Έχει αναρωτηθεί κανείς σας, τι συμβαίνει όταν ένα αεροσκάφος "σπάει" αυτό που αποκαλούμε "φράγμα του ήχου" ;

          Άς δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά το φαινόμενο αυτό...

          Η ταχύτητα του ήχου, σε ατμοσφαιρικό ξηρό αέρα στους 20οC, είναι 343 m/sec ή 1235 km/h. Γενικά δεν είναι σταθερή, αφού επηρεάζεται από τις καταστατικές μεταβλητές του συστήματος (πίεση, θερμοκρασία). Όταν λοιπόν ένα αεροσκάφος, πλησιάσει τη ταχύτητα του ήχου και την ξεπεράσει, τότε λέμε ότι έσπασε το φράγμα του ήχου. Να σημειωθεί, ότι όταν μιλάμε για τη ταχύτητα του αεροσκάφους, χρησιμοποιούμε σαν μέτρο σύγκρισης -αν μπορούμε να το πούμε έτσι- τον όρο Μαχ (Mach), όπου γενικά είναι ο λόγος της ταχύτητας ενός αντικειμένου προς την τοπική ταχύτητα μετάδοσης του ήχου. Πρακτικά, 1 Ma = 1225 km/h ή 761,2 mph (=μίλια ανά ώρα). Γενικά, καθώς ένα αεροσκάφος διέρχεται μέσω του αέρα, δημιουργείται μπρος και πίσω από αυτό, μια σειρά από κύματα πίεσης. Αυτά τα κύματα ταξιδεύουν με την ταχύτητα του ήχου  και καθώς η ταχύτητα του αεροσκάφος αυξάνεται, τα κύματα αναγκάζονται να συμπιεστούν, καθώς δεν μπορούν να κάνουν κάτι άλλο. Τελικά συγχωνεύονται σε ένα κύμα, το οποίο ταξιδεύει με την ταχύτητα του ήχου - περίπου 760 μίλια/ώρα (1225 χλμ/ώρα) με αποτέλεσμα ένας κώνος ατμού να δημιουργείται πίσω από το αεροσκάφος, καθώς συμπυκνώνεται το νερό της ατμόσφαιρας.

          Πιο συγκεκριμένα, όταν το αεροσκάφος πλησιάσει τη ταχύτητα του ήχου,  αυξάνεται η αεροδυναμική αντίσταση με αποτέλεσμα τη δημιουργία ισχυρής ταλάντωσης στη φορά της ταχύτητας. Έτσι τα κύματα του ήχου που εκπέμπει το αεροπλάνο δεν μπορούν να ξεπεράσουν το αεροπλάνο και έτσι συσσωρεύονται στο πίσω μέρος του σε μορφή κώνου! Για να είμαστε όπως απόλυτα ακριβής, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το παραπάνω φαινόμενο, δηλαδή η συμπύκνωση του νερού γύρω από το αεροσκάφος σε μορφή κώνου, πραγματοποιείται λίγο πριν αυτό ξεπεράσει τη ταχύτητα του ήχου, δηλαδή σπάσει το φράγμα του ήχου και όχι εκείνη τη στιγμή όπως συνηθίζεται να λέγεται. Επίσης, η στιγμή αυτή (δηλαδή όταν σπάει το φράγμα του ήχου) συνοδεύεται από μια "ηχητική έκρηξη" (sonic boom) την οποία ακούει κάποιος που παρατηρεί το φαινόμενο αυτό. Το συμπέρασμά μας λοιπόν, είναι ότι: όταν το αεροσκάφος πλησιάζει τη ταχύτητα του ήχου έχουμε συμπύκνωση νερού στο πίσω του μέρος και τη στιγμή που τη ξεπεράσει, έχουμε ηχητική έκρηξη.

          Ηνίοχος 2022

          Φάσεις – Πρόγραμμα

          H άσκηση χωρίζεται σε τρεις φάσεις:

          • Φάση 1: Προετοιμασία Άσκησης, 21-22 Μαρτίου 2022

          • Φάση 2: Φάση Εκτέλεσης, 28 Μαρτίου – 7 Απριλίου 2022

          • Φάση 3: Φάση Αναδίπλωσης, 7-10 Απριλίου 2022

          DV DAY: 01 Απριλίου 2022

          SPOTTERS DAYS:

          Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022 (09:00 έως 19:00)

          Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 (09:00 έως 19:00)

          ACROPOLIS FLIGHT: Παρασκευή 1 Απριλίου 2022

          HOT WASH UP: 7 Απριλίου 2022

          Αποστολές

          Προκειμένου να επιτευχθεί ο Αντικειμενικός Σκοπός της Άσκησης, το Σχολείο Όπλων Τακτικής (ΣΟΤ) του Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), επιβλέπει τις αποστολές, από τον σχεδιασμό του σεναρίου μέχρι τον απολογισμό και επιβεβαιώνει ότι καλύπτεται πλήρως το φάσμα των αποστολών που διεξάγονται από την Πολεμική Αεροπορία, όπως:

          1. Επιθετικές Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – Offencive Counter Air Operations (OCA).

          2. Αμυντικές Επιχειρήσεις – Air Defence Operations (ADO).

          3. Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης Επιφανείας με τη συνδρομή της Αεροπορικής Δύναμης σε Χερσαίες και Θαλάσσιες Επιχειρήσεις – Counter Surface Force Operations (CSFO) including Air Power Contribution to Land Ops (APCLO) and Air Power Contribution to Maritime Ops (APCMO).

          4. Αποστολές Αναγνώρισης (RECCE).

          5. Αποστολές Έρευνας και Διάσωσης Μάχης (Combat Search And Rescue).

          6. Αποστολές εναντίον Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων (Time Sensitive Target).

          7. Αποστολές Προστασίας Στόχων Υψηλής Αξίας [High Value Airborne Asset (HVAA)]

          Συμμετέχοντες

          Στον Ηνίοχο 2022 πρόκειται να συμμετάσχουν εκτός από μεγάλο αριθμό αεροπορικών δυνάμεων από τη χώρα μας και οι κάτωθι χώρες με αεροσκάφη:

          Γαλλία με αεροσκάφη Rafale και AEW

          ΗΠΑ με αεροσκάφη F-15 και MQ-9

          Ισραήλ με αεροσκάφη F-16, G-550 και B-707

          Ιταλία με αεροσκάφη Tornado

          Κύπρος με ελικόπτερο AW139

          Σλοβενία με PC-9

          Το μεγάλο διεθνές αποτύπωμα της άσκησης «Ηνίοχος 2022» επισημαίνεται από την προγραμματιζόμενη παρακολούθηση της άσκησης με προσωπικό από την Αλβανία, την Αίγυπτο, την Αυστρία, τη Βόρεια Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, τον Καναδά, την Κροατία, το Κουβέιτ, το Μαρόκο και τη Σαουδική Αραβία.

          Δεδομένου του υψηλού επιπέδου του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) και της ικανότητάς μας να διεξάγουμε ασκήσεις που συμπεριλαμβάνουν πληθώρα οπλικών συστημάτων στο πλαίσιο μιας από τις μεγαλύτερες περιοχές ασκήσεων στην Ευρώπη, αποτελεί συνεχή επιδίωξη η άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ» να καταστεί και να διατηρηθεί ως η πιο ανταγωνιστική άσκηση στην Ευρώπη και στον Μεσογειακό χώρο και να παρέχει στους συμμετέχοντες ένα υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης καθώς επίσης και μια ξεχωριστή εμπειρία συμμετοχής.








 

Νεότερη Παλαιότερη