ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ Η ΡΟΥΛΑ ΠΙΣΠΙΡΙΓΚΟΥ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΣΚΗΘΗΚΕ ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΗΣ 9ΧΡΟΝΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΗΣ, ΤΖΩΡΤΖΙΝΑΣ


          Συνελήφθη το βράδυ της Τετάρτης η Ρούλα Πισπιρίγκου, στην οποία ασκήθηκε ποινική δίωξη για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας.

          Η ποινική δίωξη αφορά το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και στρέφεται μόνο σε βάρος της μητέρας. Η Ρούλα Πισπιρίγκου θα κρατηθεί έως την απολογία της. Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε με το σκεπτικό ότι αν «αν σκοτώσεις το παιδί σου είσαι ικανός να σκοτώσεις κι άλλους».

          Στις 16:00 το απόγευμα της Τετάρτης, η Ρούλα Πισπιρίγκου οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα της Πάτρας και εν συνεχεία με συνοδεία μεταφέρθηκε στη ΓΑΔΑ.

          Αρχικά, με πρωτοβουλία της η Εισαγγελία Πρωτοδικών κάλεσε τη Διεύθυνση Ανθρωποκτονιών να φέρει τη Ρούλα Πισπιρίγκου στην Αθήνα προκειμένου να ανακριθεί, έτσι ώστε να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί την περαιτέρω ποινική της μεταχείριση. Πλέον θα περάσει από τον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ όπου θα κληθεί να καταθέσει για τα στοιχεία που έχουν βρεθεί στις τοξικολογικές εξετάσεις των τριών παιδιών.

          Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στα ΜΜΕ και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο φαίνεται ότι στο ειδικό εργαστήριο ιατροδικαστικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εντοπίστηκε στους ιστούς της Τζωρτζίνας η χημική ουσία κεταμίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικές πηγές, από τη δικογραφία φαίνεται να προκύπτει η άμεση σύνδεση της μητέρα με τον θάνατο του μικρού κοριτσιού που όπως φαίνεται έλαβε θανατηφόρες δόσεις συγκεκριμένης φαρμακευτικής ουσίας, η οποία δεν περιλαμβανόταν στην φαρμακευτική αγωγή που χορηγούσαν οι γιατροί στο παιδί.

          Ένα ακόμη στοιχείο στη δικογραφία που δείχνει ότι η υπόθεση είναι απολύτως «δεμένη» από την Διεύθυνση Ανθρωποκτονιών είναι το ότι η ποσότητα κεταμίνης που εντοπίστηκε είναι πολύ μεγάλη και ικανή να δράσει σε ένα χρονικό διάστημα από πέντε έως 20 λεπτά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, πριν καταλήξει η Τζωρτζίνα για χρονικό διάστημα από πέντε έως 20 λεπτά ήταν παρούσα μόνο η μητέρα της.

          Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ζούγκλας» η Τζωρτζίνα είχε υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία στο νοσοκομείο του Ρίου και για το λόγο αυτό της είχε χορηγηθεί κεταμίνη στην προβλεπόμενη ποσότητα. Ιατρικοί κύκλοι με τους οποίους ήρθε η «Ζούγκλα» σε επαφή δήλωσαν πως η ουσία αυτή, σε επιτρεπτή δοσολογία, χορηγείται σε παιδιά προκειμένου να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία ώστε να αποφευχθούν αντιδράσεις. Ιδιαίτερα στην κατάσταση της Τζωρτζίνας θα έπρεπε οπωσδήποτε να της χορηγηθεί τέτοιο σκεύασμα δεδομένου ότι αντιμετώπιζε και το πρόβλημα των επιληπτικών κρίσεων. Ως εκ τούτου και με δεδομένο ότι η Τζωρτζίνα κατέληξε αφού είχε μεταφερθεί προηγουμένως στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» ήταν απολύτως φυσιολογικό να ανιχνευθεί στις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις η προαναφερόμενη ουσία κεταμίνη.

          Ωστόσο, στο σημείο αυτό προκαλούνται ορισμένα κομβικά ερωτήματα. Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που προέρχονται από το ειδικό εργαστήριο του ΑΠΘ, ότι δηλαδή η ποσότητα κεταμίνης που ανιχνεύθηκε στους ιστούς της Τζωρτζίνας είναι πολύ μεγάλη αλλά και ποτέ οι θεράποντες ιατροί σε οποιαδήποτε φάση δεν είχαν χορηγήσει τέτοιο σκεύασμα στο παιδί, τότε προφανώς τα στοιχεία που προκύπτουν είναι απολύτως επιβαρυντικά για τη μητέρα Ρούλα Πισπιρίγκου. Εάν τώρα προκύψει πως σε κάποια φάση της θεραπείας στο νοσοκομείο του Ρίου, και προκειμένου να υποστεί το παιδί την «βάσανο» της μαγνητικής τομογραφίας, χορηγήθηκε κεταμίνη, τότε η ποσότητα του σκευάσματος προφανώς και ελέγχεται από τα αρχεία του νοσοκομείου.

          Προς το παρόν, θα έρθει η δικογραφία για το τρίτο παιδί, μιας και η Εισαγγελία Πρωτοδικών είχε την εποπτεία για την έρευνα που αφορούσε το θάνατο της Τζωρτζίνας. Εφόσον ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου, η δικογραφία θα διαβιβαστεί στον ανακριτή για να απολογηθεί, πιθανότατα το πρωί της Πέμπτης.

          Δεν αποκλείεται πάντως να συσχετιστούν και οι υπόλοιπες δικογραφίες για το θάνατο των άλλων δύο παιδιών με αυτή της Τζωρτζίνας και να εξεταστούν από τον αρμόδιο ανακριτή της Αθήνας.

          Παρέμβαση της ΜΚΟ Κλίμακα

          Σύμφωνα με πληροφορίες από δικαστικούς κύκλους της Πάτρας, το πρωί της Τετάρτης εκπρόσωποι της ΜΚΟ Κλίμακα επισκέφθηκαν την Εισαγγελία Πατρών και σε συνάντηση τους με δικαστικούς λειτουργούς εισηγήθηκαν το άμεσο εγκλεισμό της Ρούλας Πισπιρίγκου σε ψυχιατρική κλινική δεδομένου ότι εμφανίζει σαφείς τάσεις αυτοκτονίας. Οι εκπρόσωποι της ΜΚΟ Κλίμακα άφησαν να εννοηθεί ότι έγιναν παραλήπτες στοιχείων και συμπεριφορών της Ρούλας Πισπιρίγκου, οι οποίες τους οδήγησαν στο παραπάνω συμπέρασμα. Κατόπιν όλων τούτων και πάντα σύμφωνα με τους δικαστικούς κύκλους της Πάτρας επισπεύστηκαν όλες οι διαδικασίες που αφορούν την υπόθεση με αποτέλεσμα την προσαγωγή της Ρούλας Πισπιρίγκου και την μεταφορά της στα κεντρικά της ΓΑΔΑ στην Αθήνα.

          Αμέσως μετά την μεταφορά της Ρούλας Πισπιρίγκου στο αστυνομικό τμήμα της Πάτρας, κάτοικοι της πόλης πήγαν έξω από το σπίτι της και επιτέθηκαν λεκτικά στους συγγενείς της.

          Αγανακτισμένο πλήθος έξω από το σπίτι της Πισπιρίγκου

          Δεκάδες κάτοικοι της Πάτρας συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι της Ρούλας Πισπιρίγκου, αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για τη σύλληψη της.

          Με ιδιαίτερα απειλητικές διαθέσεις, το πλήθος φώναζε συνθήματα, αποκαλώντας την Πισπιρίγκου «φόνισσα» και «παιδοκτόνο». Κάποια έγραψαν με μαρκαδόρο αυτές τις λέξεις στα πατζούρια, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χτυπούσαν τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού. Κάποιοι, μάλιστα, προπηλάκισαν και μέλη της οικογένειας της Ρούλας Πισπιρίγκου που προσπαθούσαν να μπουν στο σπίτι.

          Τι είναι η κεταμίνη

          Η κεταμίνη είναι ουσία που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην κτηνιατρική ως ταχύτατο αναισθητικό-καταπραϋντικό φάρμακο, σε μικρές δόσεις όμως έχει ψυχοδηλωτικές και διασχιστικές επιδράσεις. Κυκλοφορεί σε υγρή μορφή, ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλλει. Μπορεί να χορηγηθεί ενδοφλεβίως και ενδομυϊκώς, ή να ληφθεί από το στόμα και τη μύτη.

          To 2010-13 έγιναν κάποιες μελέτες που επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητά της ως αντικαταθλιπτικού ταχείας δράσης, ενώ έπειτα από επιστημονική έρευνα του Αμερικανού ψυχιάτρου ελληνικής καταγωγής Δημήτρη Πάπολος, υπήρξαν θετικά αποτελέσματα συνταγογραφημένης δόσης κεταμίνης που χορηγήθηκε από τον ίδιο σε εξήντα άτομα τα οποία υπέφεραν από διπολική διαταραχή και από αυτούς μόνον οι δύο δεν είχαν βελτίωση από τη θεραπεία.

          Γιατροί στο Ηνωμένο Βασίλειο που διεξήγαγαν την πρώτη δοκιμή της κεταμίνης για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, δήλωσαν ότι δίνει άμεσα και «θεαματικά» αποτελέσματα και κρίνεται ως μια νέα και πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την κατάθλιψη.

          Συγκεκριμένα, μια ομάδα στο Ίδρυμα για την Υγεία στην Οξφόρδη το οποίο υπάγεται στο βρετανικό ΕΣΥ (NHS), χορήγησε σε ασθενείς δόσεις κεταμίνης πάνω από 40 λεπτά μέχρι και έξι φορές. Οι οκτώ έδειξαν βελτίωση στα δηλωθέντα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ οι τέσσερις από αυτούς έδειξαν τόσο σημαντική βελτίωση ώστε δεν χαρακτηρίζονταν πλέον ως καταθλιπτικοί.

          Ενώ η έρευνα για τη χρήση κεταμίνης προς θεραπεία προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι σε πρώιμο στάδιο, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υποστηρίζουν ότι οι μελέτες τους δείχνουν ότι η ουσία μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στους ασθενής με σοβαρή κατάθλιψη, τους οποίους τίποτα πριν δεν βοηθούσε.

          Ο ψυχίατρος Ρούπερ ΜακΣέιν επικεφαλής του προγράμματος χρήσης κεταμίνης της Οξφόρδης, δήλωσε στον Independent ότι «είναι καλό να δούμε, σε αντίθεση με κάποιες αναφορές, ότι οι πιο μεγάλης ηλικίας άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν στην κεταμίνη. Αυτή η μελέτη επισημαίνει ότι η κεταμίνη μπορεί να χορηγηθεί με διάφορους τρόπους (όχι μόνο ενδοφλέβια), ότι είναι μία καλή ιδέα να προσαρμοστεί η δόση και ότι όσο πιο “ανθεκτική” κατάθλιψη έχει κάποιος, τόσο μεγαλύτερη δόση μπορεί να χρειάζεται».

          Η καθηγήτρια Coleen Loo του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, ηγήθηκε της πρώτης παγκόσμιας ελεγχόμενης δοκιμής στην επίδραση του φαρμάκου σε ανθρώπους άνω των 60 ετών με κατάθλιψη και χορήγησε κεταμίνη σε ασθενείς με μία μικρή ένεση, παρόμοια με της ινσουλίνης. Οι ασθενείς λάμβαναν αυξανόμενες δόσεις κεταμίνης για χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων.

          Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι «ενώ η έρευνα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει ένα μοντέλο για το πώς οι γιατροί μπορούν να συνταγογραφούν την κεταμίνη ως θεραπεία για την κατάθλιψη στο μέλλον, είναι ακόμη πρόωρο να μεταπηδήσουμε στην κλινική πρακτική».

          Στην Κλίμακα και στο Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας, γνωρίζουμε ότι στην Αμερική η κεταμίνη χρησιμοποιείται ενδορινικά για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του αυτοκτονικού ιδεασμού από διάφορα κέντρα. Δεδομένου ότι η μακροπρόθεσμη δράση της κεταμίνης αντιστοιχεί σε δύο έως οχτώ μέρες, παρέχοντας στον οργανισμό τα αντικαταθλιπτικά της αποτελέσματα με το δικό της τρόπο, θα θέλαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο χρήσης και της κεταμίνης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της αυτοκτονικής κρίσης, σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή.







Πηγή – πληροφορίες: https://www.zougla.gr

 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στην έγκυρη ανεξάρτητη ενημερωτική σελίδα μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε με ιδιαίτερη αγάπη, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της πασίγνωστης φράσης του Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας) «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

Νεότερη Παλαιότερη