ΒΟΥΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΓΟΡΕΣ – ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ ΚΑΙ ΣΑΡΩΝΕΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ


          Παρά τη θεαματική πτώση των τιμών του μαύρου «χρυσού» στις διεθνείς αγορές λόγω της μετάλλαξης «Όμικρον» στην Ελλάδα εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές οι τιμές των καυσίμων.

          Πιο συγκεκριμένα με βάση το Παρατηρητήριο Τιμών, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στις 29 Οκτωβρίου ήταν στα 1,771 ευρώ, ενώ στις 29 Νοεμβρίου στα 1,763 ευρώ. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν στα 1,514 ευρώ, και στις 29 Νοεμβρίου στα 1,509 ευρώ. Η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης από 1,168 ευρώ το λίτρο, υποχώρησε σε 1,154 ευρώ. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, από παράγοντες της αγοράς, οι μειώσεις θα φανούν τις επόμενες ημέρες.

          Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου

          Αναφορικά με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Ιανουαρίου κατρακύλησε στα 3,77 δολάρια ή 5,4% και έκλεισε στα 66,18 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο       Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

          Έτσι, οι τιμές συνολικά, έχασαν σχεδόν 21% για τον Νοέμβριο. Το Brent Ιανουαρίου, το οποίο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών, υποχώρησε 2,87 δολάρια ή 3,9% στα 70,57 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures, καταγράφοντας συνολικές απώλειες πάνω 16% για τον μήνα. Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου, το πιο κοντινό συμβόλαιο πλέον, έχασε 3,99 δολάρια ή σχεδόν 5.5% και έκλεισε στα 69,23 δολάρια το βαρέλι.

          Τι συμβαίνει στα διεθνή χρηματιστήρια

          Πτώση κατέγραφαν οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές την Τρίτη, με τους επενδυτές να στρέφονται στα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» ύστερα από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Moderna για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον.

          Τα βασικά χρηματιστήρια στην Ευρώπη κατέγραψαν νωρίτερα απώλειες 1,4%, το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 3%, ενώ το ιαπωνικό γεν, που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο, τα γερμανικά κρατικά ομόλογα και ο χρυσός σημείωσαν άνοδο.

          Πότε ξεκίνησε η μεγάλη πτώση

          Για πρώτη φορά με πολύ μεγάλη πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια στις 26 Νοεμβρίου, λόγω του φόβου που προκαλεί η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 266 μονάδες (-3,7%) κλείνοντας στις 7.044,03 μονάδες, τη χειρότερη επίδοσή του εδώ και επτά εβδομάδες.

          Στο Παρίσι τότε, ο δείκτης CAC40 έκλεισε στις 6.739,73 μονάδες, με απώλειες 336,14 μονάδων ή -4,75%, χάνοντας όλα τα κέρδη του από τις αρχές του μήνα. Αυτή ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τις 18 Μαρτίου 2020, όταν είχε τεθεί σε εφαρμογή το πρώτο λοκντάουν στη Γαλλία. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 έκλεισε με απώλειες 3,51%.

          Σε ελεύθερη πτώση ήταν και οι τιμές του πετρελαίου, χάνοντας σχεδόν 10% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης ημέρας, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι η νέα παραλλαγή θα έπληττε τη ζήτηση του μαύρου χρυσού. Γύρω στις 18.00 η τιμή του αμερικανικού αργού WTI, παράδοσης Ιανουαρίου, υποχωρούσε κατά 11,30%, στα 69,53 δολάρια. Το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης επίσης Ιανουαρίου, πωλείτο προς 73,81 δολάρια το βαρέλι, με πτώση 10,23%. Τόσο το Μπρεντ, όσο και το WTI επανήλθαν έτσι στις τιμές που κατέγραφαν στα μέσα Σεπτεμβρίου.

          «Το πετρέλαιο υποχωρεί λόγω των ανησυχιών που εκφράζονται για τη νέα παραλλαγή» του ιού SARS-CoV-2, συνόψισε ο αναλυτής της Oanda, Κρεγκ Έρλαμ. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να αναστείλουν τις πτήσεις από χώρες της νότιας Αφρικής ενώ άλλες, όπως η Ιαπωνία, θα βάζουν σε καραντίνα τους ταξιδιώτες. Οι επενδυτές φοβούνται «για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτοί οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Ακόμη και χωρίς σκληρούς περιορισμούς, οι άνθρωποι θα είναι πιο επιφυλακτικοί και αυτό θα έχει επιπτώσεις στη ζήτηση», σχολίασε ο Έρλαμ.




 

Νεότερη Παλαιότερη