ΠΕΘΑΝΕ Η ΦΩΦΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

           Μεσημέρι της Δευτέρας 25 Οκτωβρίου και ύστερα από 12 ημέρες νοσηλείας στον «Ευαγγελισμό», άφησε την τελευταία της πνοή η Φώφη Γεννηματά, πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και θυγατέρα του ιστορικού στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Γεννηματά.

          Η Φώφη Γεννηματά έδωσε πολυετή μάχη με τον καρκίνο. Η ασθένεια την ταλαιπωρούσε εδώ και πολλά χρόνια. Είχε καταφέρει -σε πρώτη φάση- να κερδίσει τις αρχικές μάχες, αλλά η ασθένεια επανήλθε. Με τη στάση της έδινε κουράγιο σε όσους πάσχουν από την ασθένεια.

          Είχε κοινοποιήσει από νωρίς το πρόβλημα υγείας της, το οποίο συζητούσε με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια. Πριν από 12 ημέρες η Φώφη Γεννηματά μεταφέρθηκε επειγόντως στον «Ευαγγελισμό», όπου διαπιστώθηκε υποτροπή της νόσου. Αμέσως, η ασθενής ξεκαθάρισε πως εγκαταλείπει την πολιτική κούρσα για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝ.ΑΛ. Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του τόπου εξέφρασε δημόσια τη λύπη και τη συμπάθεια προς το πρόσωπό της.

          Όμως, ως φαίνεται και από το αποτέλεσμα, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Από το βράδυ της Κυριακής παρατηρήθηκε βαθμιαία επιβάρυνση της κατάστασής της. Το πρωί της Δευτέρας η κατάστασή της ήταν ήδη κρίσιμη και λίγες ώρες αργότερα η Φώφη Γεννηματά έχασε τη ζωή της.

          Το Δελτίο Τύπου του νοσοκομείου αναφέρει τα εξής:

          «Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12.04 μ.μ., στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ.   Φώφη Γεννηματά, ύστερα από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών.

          Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

          Ποια ήταν η Φώφη Γεννηματά

          Η Φώφη Γεννηματά είχε γεννηθεί στους Αμπελόκηπους της Αθήνας το 1964 και ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά, ιδρυτικού μέλους και υπουργού του ΠΑΣΟΚ. Είχε φοιτήσει στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και στη συνέχεια σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1987. Το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα. Σε ηλικία 51 ετών ήταν ήδη πρόωρα συνταξιούχος τραπεζικός υπάλληλος, κάτι για το οποίο είχε δεχτεί κριτική. Η σύνταξη αυτή ήταν σε αναστολή, γιατί είχε την ιδιότητα της βουλευτού.

          Είχε παντρευτεί δύο φορές και είχε τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας, η εταιρεία του οποίου το 1994 ανέλαβε από την Κτηματολόγιο Α.Ε. να υλοποιήσει το -για πρώτη φορά συντασσόμενο- Ελληνικό Κτηματολόγιο. Παντρεύτηκαν όταν η Φώφη ήταν 22 ετών και απέκτησαν μαζί μία κόρη. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Ανδρέας Τσούνης, τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.

          Ο Α. Τσούνης είναι οδοντίατρος, ο οποίος εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού «Ερρίκος Ντυνάν», από το οποίο παραιτήθηκε το 2014 - τη χρονιά που αυτό πέρασε στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς. Μαζί απέκτησαν μια κόρη και έναν γιο.

          Βουλή των Ελλήνων

          Το 2000 εξελέγη βουλευτής Α' Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα γραμματέας του Προεδρείου της Βουλής. Παρέμεινε στο αξίωμα έως τις 31 Δεκεμβρίου 2002, οπότε και ανέλαβε υπερνομάρχης. Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ. Παρέμεινε έως τις 19 Μαΐου 2012. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών, θέση στην οποία παραμένει και σήμερα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 επανεξελέγη στη Β' Αθηνών. Στις εκλογές του 2019 επανεξελέγη βουλευτής στην περιφέρεια Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών, με το Κίνημα Αλλαγής.

          Υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς

          Το 2002 εξελέγη υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς, θέση στην οποία επανεξελέγη το 2006. Την περίοδο 2003-2007 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2007 παραιτήθηκε από τη θέση της προέδρου της Υπερνομαρχίας, για να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Ωστόσο, με απόφαση του Αρείου Πάγου που εξέτασε τη νομιμότητα της υποψηφιότητάς της, η Γεννηματά αποκλείστηκε από την εκλογική διαδικασία, λόγω κωλύματος, καθώς δεν μπορούσε να συμμετάσχει στις εκλογές κατά την προβλεπόμενη διάρκεια της θητείας της.

          Κυβερνητικές θέσεις

          Μετά τις εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον τότε νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ανέλαβε καθήκοντα στις 7 Οκτωβρίου 2009 και παρέμεινε έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2010.

Σ       τις 7 Σεπτεμβρίου 2010 ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Παρέμεινε εκεί έως τις 11 Νοεμβρίου 2011.

          Στις 11 Νοεμβρίου 2011 ανέλαβε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών. Στις 27 Μαρτίου 2012 παραιτήθηκε από το αξίωμα της υπουργού, στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου, για να αναλάβει εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

          Με τον ανασχηματισμό της 25ης Ιουνίου 2013 της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά, επιλέχθηκε για το αξίωμα της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας, θέση την οποία διατήρησε έως τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

          Ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

          Τον Ιούνιο του 2015 εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 51,7%, διαδεχόμενη τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Στις 30 Αυγούστου 2015, εν όψει των βουλευτικών εκλογών, συμμετείχε στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που σχηματίστηκε από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ), τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜ.ΑΡ.) και πλαισιώθηκε από διάφορες Κινήσεις Πολιτών, στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

          Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του Συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους. Το καλοκαίρι του 2017, ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι, αποφάσισε επίσης να συμμετάσχει στη δημιουργία του κόμματος.

          Στις 12 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, μεταξύ εννέα υποψηφίων. Επειδή κανένας από τους υποψηφίους δεν κέρδισε την απαιτούμενη πλειοψηφία, διεξήχθη και δεύτερος γύρος μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Νίκου Ανδρουλάκη. Νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, με 56,75% των ψήφων.

          Στις 28 Νοεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε το όνομα του Κινήματος Αλλαγής. Στις 2 Δεκεμβρίου 2017 ανακοινώθηκε το εξαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αποτελούμενο από τους Σταύρο Θεοδωράκη, Νίκο Ανδρουλάκη, Γιώργο Καμίνη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, τον Γιώργο Παπανδρέου και την ίδια.



Νεότερη Παλαιότερη