Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΕΟΡΤΑΣΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ


Η Καλαμάτα εόρτασε με λαμπρότητα και υπερηφάνεια την επέτειο της Απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, στις 23 Μαρτίου 1821. Οι στιγμές ιστορικές καθώς φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων.


          Οι φετινές επετειακές εκδηλώσεις προσαρμόστηκαν στις ιδιαίτερες υγειονομικές συνθήκες λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τους κανόνες που η Πολιτεία έχει θεσπίσει έναντι του Covid-19 και δίχως την παρουσία πολιτών.

 

          Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής είχε οριστεί ο Βουλευτής Ιωάννης Λαμπρόπουλος. Συμμετείχαν επίσης αιρετοί της Βουλής και της Αυτοδιοίκησης.

 

 

          ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ Α.Ε. ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ

 

          Σε χαιρετισμό της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, για τον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Καλαμάτας, αναφέρονται τα ακόλουθα:

 

          «Στη συλλογική μας συνείδηση, η πόλη της Καλαμάτας είναι συνδεδεμένη με την κορυφαία στιγμή της ελληνικής εθνεγερσίας. Τη στιγμή που οι ντόπιοι οπλαρχηγοί ενώνονται με τους εξεγερμένους Μανιάτες, αναγκάζουν τον τούρκο βοεβόδα να παραδοθεί και στις 23 Μαρτίου του 1821 απελευθερώνουν την πόλη, επισφραγίζοντας την επιτυχία τους με πανηγυρική δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων. Κολοκοτρώνης, Νικηταράς, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Αναγνωσταράς, Παπαφλέσσας, ηγετικές μορφές της Επανάστασης, όλοι τους βρίσκονται εδώ. Και από εδώ, η Μεσσηνιακή Γερουσία, η πρώτη μορφή κεντρικής διοίκησης των επαναστατημένων Ελλήνων, συντάσσει το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο προς τις μεγάλες δυνάμεις, την «Προειδοποίησιν εις ευρωπαϊκάς αυλάς», διατρανώνοντας επιγραμματικά ότι «εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν». Είναι μια φράση που απηχεί συγκλονιστικά την απάντηση των Αθηναίων στον Μαρδόνιο, στη διάρκεια των Μηδικών πολέμων, όπως παραδίδεται από τον Ηρόδοτο: «Αλλ μως λευθερίης γλιχόμενοι μυνεύμεθα οτω κως ν κα δυνώμεθα».

 

          Στην Καλαμάτα που πρωτοστατεί, στις πόλεις και τα χωριά της Πελοποννήσου που σιγά σιγά αφυπνίζονται, στα νησιά μας, πνέει σφοδρός ο άνεμος της ελευθερίας. Θα παρασύρει τους Έλληνες σ’ έναν αγώνα μέχρις εσχάτων, «προς μηδενισμόν της βδελυράς τυραννίας». Θα τους ενώσει, ώστε «πάσα προς αλλήλους φατρία και διχόνοια» να απορριφθεί «εις τον βυθόν της λήθης». Και καθώς θα πρυτανεύσουν τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας, θα παραμεριστούν ατομικά συμφέροντα και φιλοδοξίες και θα επιστρατευθούν όλες οι δυνάμεις και όλα τα μέσα για την ευόδωση του ιερού σκοπού.

 

          Σήμερα, διακόσια χρόνια μετά τον μεγάλο ξεσηκωμό, τα συγκλονιστικά γεγονότα της έναρξης του αγώνα και οι γενναίες πράξεις των εξεγερμένων Ελλήνων που «ωρίμασαν κι έγιναν ιστορία», για να παραφράσω ελαφρά ένα στίχο του ποιητή Θανάση Χατζόπουλου, δημιουργούν σε όλους εμάς υψηλό αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και καθήκοντος. Βιώνοντας στον υπέρτατο βαθμό τη συγκινησιακή ένταση της εθνικής μας αφύπνισης, αταλάντευτα προσηλωμένοι στις αξίες που ενέπνευσαν το γένος στο παρελθόν, διδασκόμαστε από την ιστορία μας και μεταστοιχειώνουμε γνώση και συγκίνηση σε υποχρέωση και ευθύνη».

 

 

          Το πρωί της Τρίτης 23 Μαρτίου 2021, μπροστά στο Δημαρχείο Καλαμάτας, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος παρέδωσε την επαναστατική Σημαία σε γυναίκες - μέλη πολιτιστικών συλλόγων, ενδεδυμένες με παραδοσιακή ενδυμασία και ξεκίνησε η πομπή, συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας.

 

          Στην πλατεία 23ης Μαρτίου, έγινε η έπαρση της Σηµαίας της Επανάστασης από τον Δήμαρχο Καλαμάτας, ενώ ακολούθησαν εορταστικές κωδωνοκρουσίες σε όλες τις εκκλησίες της πόλης.

 

          Το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε αφή του βωµού με τη Φλόγα, την οποία σκυταλοδρόμος μετέφερε από την Ιερά Μονή Βελανιδιάς, όπου συγκεντρώθηκαν οι οπλαρχηγοί για να απελευθερώσουν την Καλαμάτα.

 

          Εν συνεχεία στον ιστορικό Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων τελέστηκε ∆οξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασµιωτάτου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσοστόµου.

 

 

          Ακολούθησε η ανάγνωση του όρκου των Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821 στον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων.

 

          Κατόπιν, στο Ηρώον τελέσθηκε τρισάγιο στη μνήμη των Ηρώων του Εικοσιένα και κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Καλαμάτα Θανάση Βασιλόπουλο, τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος Αντώνη Σαμαρά, τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελο Συρίγο, τον εκπρόσωπο της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτής Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Ανώτατο Διοικητή Φρουράς, Σμήναρχο Κωνσταντίνο Καραβλίδη.

 

          Ακολούθησαν:

 

          Προσκλητήριο Οπλαρχηγών που συμμετείχαν στην έναρξη του Ιερού Αγώνα την 23η Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα.

          Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη µνήµη των Ηρώων του 1821

          Aνάκρουση του Eθνικού Ύµνου.

          Λόγω της πανδημίας δεν πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις για την Αναπαράσταση  της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας.

 

          ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ «ΕΛΛΑΔΑ 2021»

 

          Σημειώνεται ότι γραπτό χαιρετισμό για τις εκδηλώσεις της Επετείου της 23ης Μαρτίου 1821 στην Καλαμάτα, απέστειλε η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, όπου αναφέρει τα ακόλουθα:

 

          «Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» είναι παρούσα στο σημερινό εορτασμό της 200ης επετείου της Απελευθέρωσης της Καλαμάτας, για να τιμήσει όλους τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές της Επανάστασης που πήραν μέρος σε αυτό το γεγονός, το οποίο κατέχει μια τριπλή συμβολική θέση στην εθνική ιστορία μας.

 

          Στην Καλαμάτα βλέπουμε μεγάλους αγωνιστές της Επανάστασης να συνεργάζονται για έναν κοινό στόχο, την απελευθέρωση της πόλης και να τον πετυχαίνουν.

 

          Αμέσως μετά, δημιούργησαν την πρώτη πολιτική εξουσία που συστάθηκε από Έλληνες για να ηγηθεί του Αγώνα των Ελλήνων, τη «Μεσσηνιακή Γερουσία». Και με την πρώτη ενέργεια της Γερουσίας, που ήταν η αποστολή της «Προειδοποίησις εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», ανακοινώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο στην Ευρώπη, ο Πόλεμος για την Ανεξαρτησία μας. Πρόκειται για το πρώτο έγγραφο, πολιτικό και διπλωματικό, των Ελλήνων Επαναστατών, με τεράστιο διεθνή αντίκτυπο.

 

          Όμως, και σήμερα, η Καλαμάτα χαράσσει την ιστορία της προς το μέλλον με τους δικούς της ιδιαίτερους τρόπους. Το διαπίστωσα όταν επισκέφτηκα την πόλη σας πριν μερικούς μήνες, αλλά και όταν είδα τις προτάσεις που κατέθεσε στην πλατφόρμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και την ολιστική προσέγγιση της συμμετοχής της στην Επέτειο των 200 χρόνων.

 

          Η Καλαμάτα ξέρει να αξιοποιεί την τοπική της ιστορία και τον φυσικό της πλούτο, την ελιά και το ελαιόλαδο της, ως «διπλωματικά εργαλεία». Μέσω της πρότασης της που υπέβαλε στην Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και κατέθεσε ήδη στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του Υπουργείου Εσωτερικών φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε  «Τόπο Διπλωματίας», με τη δημιουργία ενός ψηφιακού «Μουσείου Διπλωματίας» που θα διηγείται στους επισκέπτες του την ιστορία του Απελευθερωτικού    Αγώνα και θα τους καλεί με πολυθεματικές δράσεις σε ιστορικές και πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη της Καλαμάτας. Μέσα από την δράση της που φέρει τον τίτλο «1821 φιάλες λαδιού για τα 200 χρόνια», η οποία πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα της Επιτροπής, η Καλαμάτα θα «κλείσει» μέσα σε 1821 αριθμημένες, συλλεκτικές φιάλες το περίφημο καλαματιανό λάδι από τις υπεραιωνόβιες ελιές του μεσσηνιακού ελαιώνα. Στόχος της να αναδείξει, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό, το ρόλο της πόλης στην Επανάσταση αλλά και την αξία του λαδιού στη μεσογειακή διατροφή.

 

          Τέλος, στο πλαίσιο άλλης μίας δράσης υπό την Αιγίδα της Επιτροπής, η Καλαμάτα θα φωτίσει ένα μνημείο της πόλης και την ίδια στιγμή θα καλέσει ευρωπαϊκές πόλεις να κάνουν το ίδιο, σε επιλεγμένα κτίρια τους. Με αυτόν τρόπο θα επιχειρήσει να τιμήσει το ιστορικό κείμενο που έστειλε πριν 200 χρόνια η Μεσσηνιακή Γερουσία προς τις ευρωπαϊκές αυλές.

 

          Μετά από όλα αυτά, είναι φανερό ότι όλοι μας γιορτάζουμε, σήμερα, την Επέτειο μίας ιστορικής μέρας μίας πόλης που βρίσκει πάντα τον τρόπο να έχει θέση στην ιστορία: της Καλαμάτας».
















Νεότερη Παλαιότερη