ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ: ΈΚΤΑΚΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡ. ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗ

Επίσημο Δελτίο των εν Δωδεκανήσω Επαρχιών του Οικουμενικού Θρόνου. ΄Ετος Ι, Τεύχος ΚΑ’, Επιστημονικό περιοδικό υπό την διεύθυνση του Σεβ. Μητροπολίτου Ρόδου Κυρίλλου.

    Πριν αναφερθώ στο βιβλίο, επιτρέψτε μου να συγχαρώ το περιοδικό «Δωδεκάνησος» και τον Διευθυντή του Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλο, για το σπουδαίο βήμα, που είναι σύνηθες σε επιστημονικά  περιοδικά διεθνώς ασυνήθιστο όμως στην Ελλάδα, να εκδίδουν έκτακτα τεύχη επιλέκτων εργασιών με μορφή παραρτημάτων. Αυτό ισχύει εν προκειμέν, με τη μελέτη του Δρ θεολογίας Αθανασίου Μουστάκη. 

    Εννοείται ότι δεν θα κρίνω εγώ την μελέτη αυτή, η οποία είναι καρπός εργασίας που διήρκεσε μια ολόκληρη δεκαετία. Θα επισημάνω μόνον ότι το θέμα της είναι σπουδαίο. Αφορά στην ιστορία της Εκκλησίας της Αντιοχείας, στην οποία για πρώτη φορά ονομαστήκαμε χριστιανοί. Εκεί, κατά την Καινή Διαθήκη διεφώνησαν οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος με θέμα το κατά πόσον όλοι οι χριστιανοί οφείλουμε να είμαστε Εβραίοι και πάντως να σεβόμεθα τα εβραϊκά ήθη και έθιμα.

           Η διαφωνία των δύο Αποστόλων έχει αρκετές φορές συζητηθεί.  Επικρατεί η πεποίθηση ότι εάν υπερίσχυε η αντίθετη προς τον Απόστολο Παύλο αντίληψη και δεν γίνονταν μέλη της Εκκλησίας εθνικοί, ο χριστιανισμός θα έμενε στο πλαίσιο μιας απλής ιουδαϊκής αίρεσης. Αντίθετα, με τη στάση του Αποστόλου Παύλου, την οποία δέχθηκαν τόσον ο Απόστολος Πέτρος όσον και η Εκκλησία της Αντιόχειας, ο χριστιανισμός ανοίχθηκε σε όλα τα έθνη. Όπως γράφω και στο βιβλίο μου Βιογραφία της Ευρώπης, το 96 μ.Χ. ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Νέρβας επικύρωσε με διάταγμά του ότι οι χριστιανοί δεν είναι Ιουδαίοι.  Αυτό το ζήτησαν από τον αυτοκράτορα οι ίδιοι οι χριστιανοί.

           Οι θεολόγοι μας αποκτούν με το βιβλίο αυτό έναν πολύτιμο όργανο για την κατανόηση όχι μόνον της Εκκλησίας της Αντιοχείας αλλά όλης της χριστιανοσύνης κατά τους πρώτες αιώνες της ιστορίας της.  Θεωρώ ότι θα ήταν ευχής έργον να βρεθεί χορηγός για την έκδοση ενός μικρού και χρηστικού βιβλίου από τον Δρ. Αθαν. Μουστάκη για το θέμα της παρούσης ογκώδους  εργασίας του. Κρίνω ζωτικό να καταλάβει όλο το κοινό μας πως και κάτω από ποιες συνθήκες η πίστη μας ξεπέρασε τις εβραϊκές της ρίζες και άνοιξε το μήνυμα του  Κυρίου σε μας και σε κάθε άνθρωπο. Δεν πρόκειται για περιέργεια. Έχουμε να διδαχθούμε πολλά από αυτό το άνοιγμα.

Κριτικά Σχόλια του Παναγιώτη Δρακόπουλου


 

Πηγή - πληροφορίες : https://eptalofos.gr

 


 

 

Αναδημοσίευση:

Τα κείμενα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «αναδημοσίευση» είναι επιλογές από το διαδίκτυο και από διάφορες ενημερωτικές πλατφόρμες ή από κείμενα που υπάρχουν στην παγκόσμια βιβλιογραφία.

Η αναδημοσίευση τους στις ενημερωτικές σελίδες μας δεν σημαίνει απαραίτητα την αποδοχή των όσων αναφέρονται, αλλά και ούτε ότι συμφωνούμε στις απόψεις που εμπεριέχονται ή εκφράζονται στα κείμενα που προβάλουμε, αλλά είμαστε πάντα πιστοί και εκφραστές της  πασίγνωστης φράσης του  Voltaire, (1694-1778 Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας)  «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Γιατί εμείς ως  η ανεξάρτητη μοναδική έγκυρη ενημερωτική σελίδα έχουμε πάντα τον πλουραλισμό στην ενημέρωση, αφού όταν η ενημέρωση πιάνει τόπο, τότε έχει έναν και μοναδικό τόπο το «ΠΛΑΤΥ-ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ-ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ».

 

 

 

Νεότερη Παλαιότερη