“ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ” ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ Ο ΝΕΟΣ ΙΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ, Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΑΝΗΣ ΡΥΤΙΔΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥ ΤΟΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ



Ένας νέος ιός καραντίνας, ο ιός της καστανής ρυτίδωσης του καρπού τομάτας έχει κάνει την εμφάνισή του και στα θερμοκήπια της Τριφυλίας και απειλεί τις καλλιέργειες, καθώς η προσβολή του μπορεί να μειώσει την παραγωγή στο 70%.

Μετά το πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε τον Νοέμβριο, πλέον παρατηρείται αύξηση του φαινομένου και για το λόγο αυτό το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας στο Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών.

Αυτό που τονίστηκε προς τους παραγωγούς, που είχαν κατακλύσει το χώρο, είναι ότι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα φυτοϋγιεινής προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού. Η πρώτη εμφάνισή του ήταν στο Ισραήλ και πλέον έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες, ενώ στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί στην Κρήτη και στην Τριφυλία.

Ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, τόνισε πως είναι ένας ιός που χρειάζεται μεγάλη προσοχή και είναι ανάγκη να γίνονται έλεγχοι σε όλα τα θερμοκήπια.

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών Βασίλης Αθανασόπουλος τόνισε πως είναι ένας νέος ιός που χρειάζεται προσοχή και ενημέρωση για να μην επεκταθεί και προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος επισήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνεται ενημέρωση, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την αρχή. Επίσης έκανε αναφορά στη δυναμική που έχει η περιοχή στον αγροτικό τομέα και για τον κ. Παρασκευόπουλο τόνισε ότι θα έπρεπε να είναι μόνιμος υπουργός Γεωργίας. Αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, τονίζοντας ότι σε περίπου 4 μήνες θα είναι έτοιμα προς δημοπράτηση, ενώ υπάρχει συνεργασία και για το ζήτημα των κρατικών γεωτρήσεων.

Από την πλευρά της η Δρ Χριστίνα Βαρβέρη ερευνήτρια στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο τόνισε: «Ένας καινούργιος ιός καραντίνας που απασχολεί όλο τον κόσμο όχι μόνο την Ευρώπη ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν 6 χρόνια στο Ισραήλ, είναι πάρα πολύ μεταδοτικός, προκαλεί πάρα πολλά προβλήματα στην καλλιέργεια, μειώνει την παραγωγή ως και 70% και για αυτό θα πρέπει οι παραγωγοί να είναι ενημερωμένοι. Με το που θα δουν το πρώτο ύποπτο σύμπτωμα να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Έχει εντοπιστεί και εδώ στην Τριφυλία και στην Κρήτη. Από όσο γνωρίζουμε εδώ το βρήκαμε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2019, αλλά  μέσα σε τρεις μήνες το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση».

Ο Χρήστος Αραμπατζής γεωπόνος Msc του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επισήμανε: «Είναι ένας ιός που απασχολεί τους παραγωγούς, πρωτοεμφανίστηκε στο Ισραήλ και από εκεί και πέρα επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές, πρόσφατα στην Κρήτη και εδώ στην Τριφυλία. Είναι ένας ιός που από την μια μας προβληματίζει, από την άλλη χρειάζεται προσοχή από τους παραγωγούς και οι επαγγελματίες παραγωγοί δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, θέλουν εξαιρετικά μέτρα φυτοϋγιεινής στο θερμοκήπιο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κρατηθούμε στην καλλιέργεια της ντομάτας το περισσότερο μέχρι να βρεθούν καινούργια γονίδια ανθεκτικότητας για το νέο ιό. Πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά το χειρισμό των φυτών, γιατί είναι ένας ιός ο οποίος μεταδίδεται μηχανικά, ταπέτα στις εισόδους των θερμοκηπίων, επίσης αν μπορούμε να αλλάζουμε ρούχα από το ένα θερμοκήπιο στο άλλο, όπως και να περιορίζουμε τις άσκοπες μετακινήσεις σε θερμοκήπια άλλων παραγωγών. Αν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να εισέλθει το μόλυσμα στο θερμοκήπιο και αν υπάρχει, κάπου να διασπαρθεί».






Νεότερη Παλαιότερη