ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΕ ΤΑ 9 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΦΑΝΟΥΡΙΟ ΠΟΥ ΕΟΡΤΑΖΕΙ 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ


Ο Άγιος Φανούριος, ο νεαρός στρατιωτικός, ένας από τους πιο πολυβασανισμένους Αγίους, κράτησε με σθένος την πίστη του και υπέμεινε καρτερικά για την αγάπη του Χριστού τα δώδεκα φρικτά βασανιστήρια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα.

 

Άγιος Φανούριος – Εορτή 27 Αυγούστου

Όταν χάνουμε κάτι και ψάχνουμε γύρω και δεν το βρίσκουμε, ας τάξουμε μια πίτα για τη μάνα του Άι-Φανούρη.

Οι ευσεβείς άνθρωποι που τάζουν φανουρόπιτα όταν έχουν σοβαρό λόγο την πηγαίνουν στην εκκλησία για να «διαβαστεί» και μετά τη μοιράζουν.

 

Οι περισσότεροι τάζουν με την καρδιά τους και απλώς τη μοιράζονται με συγγενείς και φίλους, χωρίς να πάνε στην εκκλησιά.

Η φανουρόπιτα έχει 7 ή 9 υλικά, δεν περιέχει αυγά και τα βασικά είναι το λάδι, το αλεύρι και ο χυμός πορτοκαλιού.

 

Αν δεν έχουμε λόγου χάρη σταφίδες, δεν πειράζει, βάζουμε λίγο γαρίφαλο, φτάνει να βγει σωστός ο αριθμός των υλικών.

 

Υλικά

1 ποτήρι λάδι

1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 κουταλάκι κανέλα

1/2 ποτήρι καρύδια χοντροκομμένα

1 ποτήρι σταφίδες μαύρες

1 ποτηράκι του λικέρ κονιάκ

1/2 ποτήρι σταφίδες ξανθές

 

Εκτέλεση

Χτυπάμε όλα μαζί τα υλικά (εκτός από τα καρύδια και τις σταφίδες) σε μια λεκανίτσα με το σύρμα ή στο μίξερ.

 

Μετά προσθέτουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, τα ανακατεύουμε και τα βάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψάκι.

 

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς μέχρι να πάρει ξανθό χρώμα.

 

Βάζουμε στο κέντρο ένα μαχαιράκι – πρέπει να βγει στεγνό. Όταν κρυώσει, μπορούμε να πασπαλίσουμε ζάχαρη άχνη και κανέλα.

 

Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ

 

Ο Άγιος Φανούριος είναι άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η ιστορική ύπαρξή του αγνοήθηκε μέχρι και τον 14ο αιώνα, οπότε και ενευρέθη εικόνα του, στο νησί της Ρόδου. Σύμφωνα με την εικόνα του, ο άγιος ήταν νεαρός στρατιώτης ο οποίος υπέστη 12 μαρτύρια. Υπάρχει επίσης η υπόθεση από ερευνητές ότι ο άγιος συγχέεται με τον Άγιο Γεώργιο, καθώς η εικόνα φαίνεται να έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Αγίου Γεωργίου.

 

Από την εύρεση της εικόνας θεωρείται προστάτης του νησιού της Ρόδου. Γρήγορα μάλιστα η φήμη του ως αγίου απλώθηκε στα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την Κρήτη, τη Χίο, τη Λέσβο και τον υπόλοιπο ελληνικό χώρο. Σήμερα υπάρχουν πολλές εκκλησίες κτισμένες στο όνομά του. Γιορτάζεται στις 27 Αυγούστου.

 

Λαογραφία

Η παρετυμολογική παρήχηση του ονόματός του με το φαίνω: φανερώνω τον έκανε δημοφιλή στη λαϊκή παράδοση για την φανέρωση χαμένων ανθρώπων, ζώων ή πραγμάτων.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί φτιάχνουν μια νηστίσιμη πίτα την εορταστική του ημέρα, την φανουρόπιτα, για να τους φανερώσει ο άγιος απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των ανύπανδρων κοριτσιών ακόμα και εργασία στους ανέργους και διάφορα άλλα. Η πίτα είναι μικρή και στρογγυλή, καθώς και όσο την φτιάχνουν έχουν μια λαμπάδα αναμμένη. Γίνεται με εννέα υλικά, νηστίσιμα και αφού διαβαστεί και κοπεί σε σαράντα κομμάτια μοιράζεται στους πιστούς.

 

Μολονότι ο βίος του Αγίου Φανουρίου δεν έχει καμία σχέση με τη θεατρική τέχνη, ο Άγιος Φανούριος είναι ο Άγιος Προστάτης των Καραγκιοζοπαιχτών, ακριβώς επειδή τους "φανερώνει" δουλειές. Υπήρχε και λάβαρο του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών με τον Άγιο Φανούριο, το οποίο λάβαρο δυστυχώς δεν διασώζεται σήμερα, παρά μόνο σε μεταπολεμικό ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό με τους παλιούς καραγκιοζοπαίχτες Νίκο Ζαβραδινό, Κώστα Μάνο, Τάκη Μελλίδη, Μήτσο Μώρο, Ανδρέα Νικητόπουλο και Σωτήρη Σπαθάρη. Ο τελευταίος εικονίζεται καθιστός κάτω από το λάβαρο.




Νεότερη Παλαιότερη