ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΙΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΑΤΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ


Περίεργη οσμή έχει το πόσιμο νερό τις τελευταίες εβδομάδες στα χωριά Ασπροπουλιά, Ανεμόμυλος, Άμμος και Πλατύ.

Η ΔΕΥΑΚ πάντως ενημερώνει ότι παρακολουθεί το ζήτημα και διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην “Ε” ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Νίκος Μπασακίδης τόνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα υπάρχει από τα τέλη Μαΐου. “Η οσμή είναι όντως διαπιστωμένη και από εμάς. Κάνουμε καθημερινά μετρήσεις, ενώ έχει γίνει και εκκένωση και καθαρισμός της δεξαμενής ύδρευσης που βρίσκεται ανάμεσα σε Αλώνια και Πλατύ”, ανέφερε - και συνέχισε διευκρινίζοντας ότι οι μετρήσεις συνεχίζονται για να διαπιστωθεί η αιτία της οσμής.

ΠΗΓΗ: www.eleftheriaonline.gr

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΒΡΥΣΗΣ ΜΥΡΙΖΕΙ Ή ΈΧΕΙ ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΓΕΥΣΗ;


Συχνά το νερό από τη βρύση παρουσιάζει περίεργη γεύση ή μυρωδιά.

Η οσμή στο νερό μπορεί να έχει διάφορες προελεύσεις. Η οσμή στο νερό μπορεί να οφείλεται σε ενώσεις που μπορεί να προκύψουν από βιολογική ανάπτυξη οργανισμών ή από βιομηχανικές δραστηριότητες. Επίσης, ανεπιθύμητη οσμή στο νερό μπορεί να οφείλεται και από το ίδιο το δημόσιο δίκτυο παροχής νερού, τα διυλιστήρια νερού λόγω αντιδράσεων με χημικές ουσίες επεξεργασίας, ή ακόμη και λόγω των εσωτερικών υδραυλικών εγκαταστάσεων των τελικών καταναλωτών. Ωστόσο, δεν είναι απόλυτο ότι κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες επηρεάζει την οσμή του νερού που φθάνει στη βρύση μας. Άσχημες  γεύσεις και οσμές μπορούν να προκληθούν από διάφορους μολυσματικούς παράγοντες, όπως η «αλμυρή» γεύση (όταν τα επίπεδα χλωριούχων ιόντων είναι πάνω από 500 mg/L) ή η μυρωδιά «κλούβιων αυγών» που οφείλεται στο υδρόθειο.

Χαρακτηριστική οσμή στο πόσιμο νερό, δίνει και η άλγη που αναπτύσσεται με φωτοσύνθεση όταν το νερό έρχεται σε επαφή με ηλιακό φως. Μέτριες συγκεντρώσεις στο νερό να μπορεί του προσδώσουν μια οσμή «χορταριού», «μεταλλική» ή «καυτερή». Ενώ, σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προσδώσουν μια μυρωδιά «σάπιου», «στυφή», «ψαριού» ή «φαρμακίλας». Η βλάστηση που αποσυντίθεται μέσα στα υδραυλικά δίκτυα, είναι πιθανότατα η πιο κοινή αιτία για την «περίεργη» γεύση και τη μυρωδιά στις παροχές νερού. Επίσης, στα δίκτυα ύδρευσης το χλώριο μπορεί να αντιδράσει με τις οργανικές ουσίες και να προκαλέσει χαρακτηριστική οσμή.

Σε γενικές γραμμές, αυτά τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν.

ΠΗΓΗ: https://lab.dialynas.com/





Νεότερη Παλαιότερη