ΛΑΜΠΡΟΣ ΤΖΟΥΜΗΣ: ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Ν.Α. ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΚΑΙ Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ



Θα πρέπει  να επισημάνουμε ότι οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή δεν θα επιθυμούσαν να υπάρχουν εστίες έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Exxon Mobil τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ είναι θετικά.

Το γεγονός αυτό δημιουργεί γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ν.Α. Μεσόγειο και ευκαιρίες για την κυπριακή οικονομία αλλά και για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα που πλήττεται επί σειρά ετών από πρωτοφανή δημοσιονομική κρίση έχει μια τεράστια ευκαιρία μέσω της ενέργειας να πρωταγωνιστήσει στις εξελίξεις που δρομολογούνται για τα επόμενα χρόνια στον τομέα αυτό, γεγονός που θα συντελέσει στην ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας.

Απαιτείται να συνταχθεί εθνική ενεργειακή στρατηγική η οποία θα επιδιώκει στην ανάδειξη της στρατηγικής γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας που συνδέει τη Δύση με την Ανατολή και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως διαμετακομιστική χώρα.

Η ποσότητα των ανευρεθέντων μέχρι σήμερα ενεργειακών κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με τη συνέχιση των ερευνών και τη σύνδεση άλλων κοιτασμάτων στην ίδια περιοχή δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την υλοποίηση κατασκευής του αγωγού East Med.

Ο εν λόγω αγωγός είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας που θα μεταφέρει το αέριο της Ν.Α. Μεσογείου (Κυπριακά και ισραηλινά ενεργειακά κοιτάσματα) στην Ευρώπη.

Παράλληλα ένα σπουδαίο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι ο αγωγός φυσικού αερίου (ΤΑΡ), μεγάλο μήκος του οποίου διέρχεται επί ελληνικού εδάφους, που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από την Κασπία.

Ο TAP μπορεί να συνδεθεί με τον ελληνό-βουλγαρικό αγωγό IGB για να σχηματίσει τον κάθετο διάδρομο φυσικού αερίου μέχρι και τη Ρουμανία, γεγονός που θα αναδείξει το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στα ενεργειακά δρώμενα της νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συνεισφέρει στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου.

Το πλέγμα αυτών των αγωγών παράλληλα με τις εγκαταστάσεις υποδοχής και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, οι οποίες αναβαθμίζονται και η δημιουργία πλωτού σταθμού αερίου στην Αλεξανδρούπολη δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες μετατροπής της χώρα σε ενεργειακή πύλη ικανή να διασφαλίσει σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου, για την τροφοδοσία της ελληνικής και της περιφερειακής αγοράς.

Η Ελλάδα διαθέτει ακόμα ένα πολύτιμο όπλο στον τομέα της ενέργειας, που είναι η ελληνική ναυτιλία και εγγυάται τη μεταφορά της ροής υγροποιημένου φυσικού αερίου και διαμετακόμισης του από τα λιμάνια προς τις αγορές.

Η διασπορά των λιμανιών της πατρίδας μας παράλληλα με τη ναυτιλία κάνει δελεαστική την επέκταση αγωγών και δικτύων προς και από την Ελλάδα και προσφέρει μεγάλη ευελιξία σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Σημαντική επίσης εξέλιξη είναι ότι η χώρα μας εκτός από διαμετακομιστικό κέντρο ενεργείας μπορεί να καταστεί σε μερικά χρόνια και παραγωγός, αν οι ενδείξεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή επιβεβαιωθούν.

Το γεγονός ότι κολοσσοί πετρελαϊκές εταιρίες όπως η αμερικανική Exxon και η γαλλική Total έχουν δείξει ενδιαφέρον για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιοχές του Ιουνίου, νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα για την εύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων.

Η συμμετοχή στην ύπαρξη ενεργειακών αποθεμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και τυχόν κοιτασμάτων στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και η ανατροπή των ενεργειακών σχεδιασμών Ελλάδας - Κύπρου είναι ό στόχος της Τουρκίας.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος των καθημερινών αναθεωρητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με αμφισβητήσεις νησιών που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα τουρκικά παράλια όπως η Γαύδος, η Γαυδοπούλα, κ.λπ.

Η Τουρκία με κάθε τρόπο (λεκτικές απειλές, επιχειρησιακές δράσεις, κ.λπ) μας τονίζει ότι δεν είναι διατεθειμένη να βρεθεί στο περιθώριο των ενεργειακών εξελίξεων της περιοχής.

Για το επόμενο διάστημα έχει εξαγγείλει ότι θα αρχίσει έρευνες μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή ότι θα προβεί σε ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας της κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να διατηρηθεί η αποτρεπτική μας ικανότητα σε συνδυασμό με την οικοδόμηση συμμαχιών με στόχο την αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού της Τουρκίας.

Θα πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι οι μεγάλες δυνάμεις που εμπλέκονται στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή δεν θα επιθυμούσαν να υπάρχουν εστίες έντασης μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, δυο χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ενδεχομένως να πιέσουν την ελληνική πλευρά σε υποχωρήσεις.

Η χώρα μας οφείλει να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει ενεργά στις διεθνείς ενεργειακές εξελίξεις, καθόσον αυτές επηρεάζουν σημαντικά τα γεωπολιτικά δρώμενα και να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό τομέα ως μοχλό ανάπτυξης της χώρας με στόχο την ανόρθωση της οικονομίας και την απόκτηση περιφερειακού ρόλου.

O κ. Λάμπρος Τζούμης είναι Αντιστράτηγος ε.α.

ΠΗΓΗ: www.worldenergynews.gr



Νεότερη Παλαιότερη