ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΠΓΔΜ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ …!!!



"Οι αποφάσεις πια θα ληφθούν εντός βουλής "δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ στις πρώτες του δηλώσεις μετά το κλείσιμο της κάλπης στην ΠΓΔΜ και την χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας τόνισε πως θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας, αποκλείοντας έτσι, προς το παρόν, τα σενάρια πρόωρων εκλογών εξαιτίας της αποτυχίας του δημοψηφίσματος.

«Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνεια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα» τόνισε ο Ζόραν Ζάεφ, μιας και όπως είπε το αποτέλεσμα από όσους συμμετείχαν είναι «ΝΑΙ».

«Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση, εγώ σε σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν». Σημείωσε λοιπόν πως οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής, με το κοινό από κάτω να τον αποθεώνει.

Όχι – ακόμα – εκλογές
«Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην Βουλή της ΠΓΔΜ για να εγκριθεί. Περιμένω από την κοινοβουλευτική ομάδα του VMRO να σεβαστεί την θέληση του λαού και μα ψηφίσει για την ένταξη στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε πρόωρες εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας» σημείωσε, πετώντας επί της ουσίας το «μπαλάκι» στην αντιπολίτευση.

Καταγγελίες για νοθεία
Την ίδια ώρα το VMRO κάνει λόγο για νοθεία σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Όπως τονίζει σε κάποια από αυτά καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, δηλαδή μια ψήφος κάθε 14 δευτερόλεπτα.

Στελέχη του VMRO «άδειασαν» τον Μίτσοσκι
Πάντως, αν και ο επικεφαλής του κόμματος VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην κάλπη.

Ωστόσο κάποια στελέχη του κόμματός τον «άδειασαν», όπως ο αντιπρόεδρος VMRO Mίτκο Γιάντσεφ (και δήμαρχος Kαβάνταρτσι), που πήγε και ψήφισε αλλά και δυο βουλευτές του κόμματος.

Πως αναμένεται να κινηθεί ο Ζάεφ
Από εκεί και πέρα, αυτό που θα επικαλεστεί ο Ζόραν Ζάεφ για να αντικρούσει τις «φωνές» της αντιπολίτευσης για τη χαμηλή συμμετοχή είναι το μεγάλο ποσοστό υπέρ του «Ναι».

Αναμένεται να «πατήσει» πως μπορεί να μην ανταποκρίθηκαν πολλοί στο κάλεσμά του για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα αλλά όταν στις προηγούμενες εκλογές ψήφισαν σχεδόν 1,2 εκατ. πολίτες και τώρα, στο δημοψήφισμα, ψήφισαν σχεδόν 500.000, τότε υπέρ του είναι επί της ουσίας το 50% των πολιτών. Θα επιχειρήσει, επί της ουσίας, να αντισταθμίσει το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής με το απόλυτο των ψήφων και θα υποστηρίξει ότι το ποσοστό του δημοψηφίσματος προσεγγίζει, επί της ουσίας, το 50% των πραγματικών ψήφων.

- Με καταμετρημένο το 33% των εκλογικών τμημάτων: 90,95% υπέρ, 6,11% κατά - Κάτω από 35% η συμμετοχή - Δεν πάει (ακόμα) σε εκλογές ο Ζόραν Ζάεφ παρά τη χαμηλή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία επέλεξε "ΝΑΙ" είπε ο Σκοπιανός πρωθυπουργός - Το απόλυτο των ψήφων υπέρ του ΝΑΙ θα επικαλεστεί ο Ζάεφ για να αντικρούσει την αποχή - Αντιπολίτευση: Ώρα να συνταξιοδοτηθεί ο Ζάεφ .
Κρίσιμη μέρα για την ΠΓΔΜ και το μέλλον της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Έτσι την περιγράφει ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ όπου… σταθεί κι όπου βρεθεί προκειμένου να πείσει τους συμπατριώτες του να πάνε να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για το αν δέχονται ή όχι τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, που προβλέπει αλλαγή ονόματος (Βόρεια Μακεδονία) και Συνταγματική αναθεώρηση.

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;». Αυτό είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Αν επικρατήσει το «ναι», το αποτέλεσμα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή με πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή από 81 βουλευτές, τους οποίους, όμως, δεν διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ.

Αντίδραση και από τη Νέα Δημοκρατία για το δημοψήφισμα στα Σκόπια

«Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικά επιζήμια για την Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό κατέθεσε τον Ιούνιο πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση.

Η εντελώς διαφορετική υποδοχή που επιφύλαξαν στο αποτέλεσμα του Σκοπιανού δημοψηφίσματος ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επιβεβαιώνει δυστυχώς ότι η χώρα κυβερνάται από μια κυνική σύμπραξη ανθρώπων που αδιαφορούν για το εθνικό συμφέρον προτάσσοντας την παραμονή τους για λίγους ακόμη μήνες στις καρέκλες της εξουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην ισχύσει η εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών».

Το τηλεφώνημα του Τσίπρα στον Ζάεφ
Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την οκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

Η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες
Από τον Επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν ήρθε η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες. "Συγχαίρω τους πολίτες που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα και έκαναν χρήση των δημοκρατικών δικαιωμάτων τους. Με το "ναι" υπάρχει σημαντική στήριξη στη Συμφωνία των Πρεσπών και το δρόμο της χώρας προς την Ευρωατλαντική Συμμαχία.

Πλέον περιμένω απ' όλους τους πολιτικούς ηγέτες να σεβαστούν αυτή την απόφαση και να την προχωρήσουν με τη μέγιστη υπευθυνότητα και ενότητα για το συμφέρον της χώρας"


Αλί Αχμέτι: Πήραμε εντολή να μπούμε στο ΝΑΤΟ
Η σημερινή μέρα είναι σημαντική για όλους τους πολίτες, για τα θεσμικά όργανα, για τη δημοκρατία, δήλωσε ο ηγέτης του αλβανικού κόμματος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμερα, επιδείξαμε τη δημοκρατία, μια διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η διαδικασία σημαίνει πρόοδο για το κλείσιμο του θέματος με την Ελλάδα. Απόψε, θέλουμε να πούμε ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να λάβει αυτή τη σημαντική απόφαση για τη Συμφωνία με την Ελλάδα. Θα ψηφίσουμε. Λάβαμε την εντολή να εισέλθουμε στο ΝΑΤΟ, διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση. Το δημοψήφισμα ήταν συμβουλευτικό, δήλωσε ο ηγέτης του DUI .
Ερωτηθείς αν δεν γίνουν οι συνταγματικές αλλαγές, είτε πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές, ο Αχμέτι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές.
Ζητάει εκλογές η αντιπολίτευση
Μετά τον Ζόραν Ζάεφ, δηλώσεις έκανε και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και ηγέτης του VMRO, Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα αποτυχία και τόνισε πως το γεγονός πως η αποχή ήταν τόσο μεγάλη αποτελεί ήττα για τη Συμφωνία. Η κυβέρνηση Ζάεφ, σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, έχει χάσει τη νομιμοποίησή της και γι’ αυτό πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Ο ηγέτης της σκοπιανής αντιπολίτευσης έκρινε πως ήταν λάθος του Ζάεφ ο οποίος είπε ότι έκανε κακή συμφωνία. Σύμφωνα με τον Μίτσκοσκι, η αποχή ήταν ένα ηχηρό μήνυμα. «Εδώ ζουν Μακεδόνες, η ταυτότητά μας είναι μακεδονική, η γλώσσα μας είναι μακεδονική» είπε ο ηγέτης του VMROκαι τόνισε: «ο λαός σας κέρδισε. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι μαζί μας. Θα σας νικήσουμε γιατί ο λαός είναι κατά της Συμφωνίας».

Γεμάτο το κέντρο Τύπου!
Το δημοψήφισμα στα Σκόπια έφερε στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ εκατοντάδες δημοσιογράφους από διεθνή μέσα, αφού το διεθνές ενδιαφέρον ήταν τεράστιο!

Η πρώτη αντίδραση από την Αθήνα
Ήρθε με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται:

Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί.

Χαμηλή η συμμετοχή
Στοίχημα για την κυβέρνηση Ζάεφ είναι η συμμετοχή. Η οποία όμως είναι εξαιρετικά χαμηλή και αυτό ίσως οδηγήσει σε νέες εξελίξεις ακόμη και σε πρόωρες εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ήταν από τους… πρώτους που ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Πήρε τη γυναίκα του Ζόριτσα και τον γιο του Ντούσκο και πήγαν στη γενέτειρά του τη Στρουμνίτσα για να ψηφίσουν. Στις δηλώσεις του, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός έκανε νέο κάλεσμα στους συμπολίτες του να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. «Αποφασίζουμε το μέλλον της χώρας μας» είπε και τόνισε ότι η απόφαση που θα ληφθεί αφορά και στις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νικολά Ντιμιτρόφ (που έχει και γενέθλια σήμερα) τόνισε πως ο λόγος, πλέον, ανήκει στους πολίτες. «Οι πολιτικοί μιλήσαμε επί ένα μήνα και εξηγήσαμε με τον καλύτερο τρόπο τι διακυβεύεται σε αυτό το ιστορικό σταυροδρόμι. Σήμερα μιλούν οι πολίτες και οι πολίτες μιλούν μόνο ψηφίζοντας. Ελπίζω ότι αυτή θα είναι μια ομαλή δημοκρατική διαδικασία, ότι θα κάνουμε την επιλογή η χώρα επιτέλους να προχωρήσει προς την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, προς τη φιλία με τους γείτονές μας στην περιοχή».

Ο επικεφαλής του κόμματος VMRO (κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης), Χρίστιαν Μιτσκόσκι αν και είχε καλέσει τους οπαδούς του να ψηφίσουν κατά συνείδηση, σήμερα ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στην κάλπη. Αντίθετα, κάποια στελέχη του κόμματός τον «άδειασαν». Όπως ο αντιπρόεδρος VMRO Mίτκο Γιάντσεφ (και δήμαρχος Kαβάνταρτσι), που πήγε και ψήφισε και δυο βουλευτές του κόμματος.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Νεότερη Παλαιότερη