ΜΕΤΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΖΩΝΤΑΣ Σ᾿ ΕΝΑΝ ΨΗΦΙΑΚΟ ΚΟΣΜΟ




Πριν από λίγες ημέρες ετέθη από τις εκδόσεις Αρμός σε κυκλοφορία το πρώτο βιβλίο στα ελληνικά εκδοτικά πράγματα που πραγματεύεται την έννοια του «μετανθρώπου» (posthuman / transhuman) του ανθρώπου της διεπαφής (interface) με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Ένα πολύ ενδιαφέρον και σύγχρονο θέμα.



Μετάνθρωπος: ζώντας σ᾿ έναν ψηφιακό κόσμο

Οι συγγραφείς του τόμου κινούμενοι στα μονοπάτια της φιλοσοφίας, της σύγχρονης επιστήμης καί των επιτευγμάτων της τεχνολογίας αναζητούμε στην ελληνική και πατερική παράδοση απαντήσεις σε ερωτήματα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας όλο και περισσότερο, όλο και πιο συχνά:

Επιτρέπεται να δημιουργήσουμε νέους «ισχυρότερους» και «ικανότερους» ανθρώπους; Ανθρώπους της διεπαφής (interface) με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή;
Επιτρέπεται να προχωρήσουμε στη διενέργεια εκτεταμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων στον άνθρωπο;
Επιτρέπεται να παραμερίσουμε τους ασθενείς, τους αδυνάτους, τους αναπήρους, τους διανοητικά διαφορετικούς;
Επιτρέπεται να συναινέσουμε σε μία ηθική της σκοπιμότητας και της θεοποίησης της επιθυμίας;
Είναι η λύση των προβλημάτων μας ο μετάνθρωπος;
Είναι ο μετάνθρωπος το αναπόφευκτο μέλλον μας;

Εμπνευστής και επιμελητής του τόμου ο αγαπητός Δημήτρης Γερούκαλης, ὁ ὁποῖος, εκτός από τήν Εισαγωγική αναφορά καί τα Επιλεγόμενα, συμμετέχει με το πρῶτο κείμενο (τίτλος: «Η οικολογία του ψηφιακού κόσμου: μετάνθρωπος ή πρόσωπον;»).

Ακολουθούν το κείμενο του Σωτήρη Γουνελά («Κριτική στην επιστήμη» και το Προλογικό Σχόλιο), του Δημήτρη Μπεκριδάκη («Machina Ex Deo, Στοχασμοί γύρω από τον θεολογικό πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας»), Ιωάννη Πλεξίδα («Το τέλος του ανθρώπου: μία χριστιανική προσέγγιση στην έννοια του μετανθρώπου») και το δικό μου (Αθανασίου Μουστάκη: «Άγιος: ο πραγματικός μετά-άνθρωπος»).

Να σημειώσουμε ότι ο τόμος αυτός εντάσσεται στην εκδοτική προσπάθεια της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης» / Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας, η οποία εδρεύει στην Κω και δραστηριοποιείται στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος της Δωδεκανήσου. Επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας είναι ο Δρ Δημήτριος Κ. Γερούκαλης, Ιατρός Νευρολόγος Ψυχίατρος.


Περιεχόμενα:
Χαιρετισμός, Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, Προλογικό σχόλιο, Σωτήρη Γουνελά Εισαγωγική αναφορά, Δημητρίου Γερούκαλη, Η οικολογία του ψηφιακού κόσμου: μετάνθρωπος ή πρόσωπον; Δημητρίου Γερούκαλη, Κριτική στην επιστήμη, Σωτήρη Γουνελά, Machina Ex Deo, Στοχασμοί γύρω από τον θεο­λογικό πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας, Δημήτρη Μπεκριδάκη, Το τέλος του ανθρώπου: μία χριστιανική προσέγγιση στην έννοια του μετανθρώπου, Ιωάννου Πλεξίδα, Άγιος: ο πραγματικός μετά-άνθρωπος, Αθανασίου Μουστάκη Επιλεγόμενα, Δημητρίου Γερούκαλη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Κ. ΓΕΡΟΥΚΑΛΗΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950. Σπούδασε Ιατρική (διδακτορικό 1986) στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη Νευρολογία-Ψυχιατρική. Υπηρέτησε ως πολιτικός λειτουργός από το 1984 μέχρι το 1987, όποτε και αποσύρθηκε από την πολιτική. Ενδιαφέρεται για την εφαρμογή της Μη Γραμμικής Δυναμικής και της Θεωρίας των Καταστροφών στην Ψυχιατρική. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες και μονογραφίες και έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια ως εισηγητής. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης», αρθρογραφεί στον τοπικό τύπο και σε συνεργασία με την Ι. Μ. Κώου και Νισύρου και άλλους φορείς διοργανώνει διάφορες δράσεις κατά των κάθε είδους εξαρτήσεων. Η Εκκλησία (Ι. Μ. Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας και Οικουμενικό Πατριαρχείο) τίμησε επανειλημμένως το έργο του. Ζει και εργάζεται στην Κω. Διάλογος για το Πρόσωπο: Θ. Ζιάκας, π. Ν. Λουδοβίκος & Δ. Γερούκαλης.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΟΥΝΕΛΑΣ
Γεννήθηκε το 1949 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Παρίσι (1970-1976) Γαλλική και Ελληνική Φιλολογία. Γρήγορα στράφηκε στη μελέτη της Φιλοσοφίας, καθώς και της Ορθόδοξης παράδοσης. Το έργο του διακονεί τη Φιλοσοφία, τη Θεολογία και την Ποίηση πού ανταμώνουν σε γόνιμους συνδυασμούς. Από τις εκδόσεις Αρμός έχει δημοσιεύσει: Η κρίση του Πολιτισμού, Ο Αντιχριστιανισμός, Όψεις του παγκόσμιου και του ελληνικού γίγνεσθαι, Το λαστιχένιο μηδέν, ο πολιτισμός του θανάτου και η αγάπη, Ποιητική τετραλογία (μέρος Α΄). Διετέλεσε υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού Σύναξη (1986-1997). Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου του Σωτήρη Γουνελά «Πρόταση Λόγου & Πολιτισμού»

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡ. ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ
Γεννήθηκε το 1969 και μεγάλωσε στο Νέο Φάληρο. Σπούδασε Θεολογία (διδακτορικό 2011) και Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2005 ζει με την οικογένειά του στην Κω, όπου είναι διορισμένος ως θεολόγος. Διατηρεί ιστολόγιο («Θεολογικά και άλλα τινά»), έχει δημοσιεύσει επιστημονικά και γενικού ενδιαφέροντος άρθρα, προσκαλούμενος συμμετέχει σε εκπομπές εκκλησιαστικών και άλλων ραδιοφωνικών σταθμών, έχει λάβει μέρος σε επιστημονικά συνέδρια ως εισηγητής, έχει εκδόσει βιβλίο για την Άγια και Μεγάλη Σύνοδο. Είναι γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου. Συνεργάζεται με αυτή και άλλους φορείς της Κω σε διάφορες δράσεις.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΚΡΙΔΑΚΗΣ
Γεννήθηκε το 1970 στη Χίο. Σπούδασε Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών (M. Phil. Θρησκειολογίας). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συνδέονται με τη μελέτη των φαινομένων της Εκκοσμίκευσης, της Νέας Πνευματικότητας, και του Τεχνικού Πολιτισμού. Έχει συγγράψει ένα βιβλίο και πληθώρα επιστημονικών άρθρων σέ ειδικά περιοδικά, εφημερίδες, συλλογικούς τόμους, και εγκυκλοπαιδικά λεξικά. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παρουσιάζοντας επιστημονικές ανακοινώσεις και εισηγήσεις. Εργάζεται ως καθηγητής. Στον χώρο της Εκπαίδευσης το ερευνητικό του εγχείρημα (διδακτορική διατριβή) συνδέεται με την αποτίμηση του Θρησκευτικού Μαθήματος από τη σκοπιά της Κοινωνικής Ανθρωπολογίας της Εκπαίδευσης και της Κριτικής Παιδαγωγικής. Είναι παντρεμένος με τη θεολόγο Ελένη Παπαχρήστου και έχουν μία κορούλα, τη Μαριάννα.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΕΞΙΔΑΣ
Είναι διδάκτωρ Φιλοσοφίας (Φιλοσοφική Ανθρωπολογία) και Θεολογίας (Δογματική Θεολογία). Στα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα ανήκουν η βυζαντινή φιλοσοφία, η φιλοσοφική και χριστιανική ανθρωπολογία, η φαινομενολογία, η φιλοσοφική ερμηνευτική και η εγκληματολογία. Κυριότερες μελέτες του στην ελληνική γλώσσα είναι οι εξής: «Πρόσωπο και φύση» (2001), «Ο άνθρωπος ενώπιον του θανάτου» (2006), ««Η μετασκευή του ανθρώπου» (2007), «Η ανθρωπολογία του κακού» (2013), «Άνθρωπος και Θάνατος» (2015). Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά, Intellectum, Σύναξη, Φιλοσοφείν, Γρηγόριος Παλαμάς, Επιστημονική Επετηρίδα Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Επιστημονική Επετηρίδα της Μητροπόλεως Κιτίου κ.α. Έχει μεταφράσει και έχει επιμεληθεί βιβλία φιλοσοφικού, θεολογικού και λογοτεχνικού ενδιαφέροντος.

Νεότερη Παλαιότερη