ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.




Το Β’ Πανελλήνιο Φοιτητικό Συνέδριο Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα “Κρίσεις, πόλεμοι, πτωχεύσεις και προσδοκίες στο «σύντομο» Ελληνικό 20ό αιώνα” ξεκινά σήμερα στην Καλαμάτα και θα διαρκέσει ως και αύριο Σάββατο στο Αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του ΠΑΠΕΛ «Νικόλαος Πολίτης».
 
Το Συνέδριο διοργανώνει το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία: Νέες θεωρήσεις και προοπτικές» του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, από κοινού με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας.

Απευθύνεται σε ανθρώπους που μελετούν την ιστορία, σε ακαδημαϊκούς ερευνητές, σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε ανθρώπους που διδάσκουν σε οποιαδήποτε βαθμίδα της εκπαίδευσης, αλλά και σε όσους αγαπούν την ιστορία εν γένει. Πρόκειται για Συνέδριο προπτυχιακών, πτυχιούχων και μεταπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος, που ασχολούνται ενδελεχώς με τα θέματα αυτά. Εισηγητές είναι και διδάκτορες, ΕΔΙΠ και μέλη ΔΕΠ του Τμήματος με πολυετή εμπειρία. Δεν υπάρχει κόστος παρακολούθησης και είναι ανοικτό για το κοινό. Μετά το τέλος θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: σήμερα Παρασκευή 9.30 π.μ. προσέλευση. Προεδρείο: Θανάσης Χρήστου. 10 π.μ. επίσημη έναρξη του Β΄ Πανελληνίου Φοιτητικού Συνεδρίου. Χαιρετισμοί από: τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου καθ. Α. Κατσή, τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, τον κοσμήτορα Αλ. Γ. Κ. Σαββίδη, τον πρόεδρο του Τμήματος ΤΙΑΔΠΑ καθ. Ν. Ζαχαριά, τον πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας καθ. Β. Λ. Κωνσταντινόπουλο, τον δήμαρχο Π. Νίκα, τον διοικητή της 120 ΠΕΑ Χ. Πεταλά.

Α΄ Συνεδρία – προεδρείο Θανάσης Χρήστου: 10.30 π.μ. "Η προβληματική του Συνεδρίου και ο «σύντομος» ελληνικός 20ός αιώνας" από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη. 11 π.μ. Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος "Οι Έλληνες στον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο (1936-1939)". 11.10 Φίλιππος Μπάμης «Ο Μάνος Χατζιδάκις (1925-1994 ) και η συμβολή του στις επαναστατικές μελωδίες του 20ού αιώνα». 11.20 Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος "Ο ρόλος του Ελευθερίου Βενιζέλου στην πραγμάτωση της «Μεγάλης Ιδέας»: Οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα και η πικρή πραγματικότητα". 11.30 Πολυτίμη Γεωργοπούλου "Γεώργιος Δροσίνης: Δράσεις που ξεχώρισαν μέσα από τη διαδρομή του στο υπουργείο Παιδείας και τη συνεργασία του με άλλους φορείς". 11.40 Ιωάννης Ανδριανόπουλος "Ιδεολογικές διαφορές στην είσοδο της Ελλάδας στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – Εθνικός Διχασμός (1915)". 11.50 Ιωάννης Τσουλόγιαννης "H ανθρωπιστική κρίση στα παράλια της Μικράς Ασίας το 1922 και οι προσπάθειες επίλυσής της: Η συμβολή του Asa Jennings". 12 μ. Μαρία Χατζηνικολάου "Το τέλος της Μικρασιατικής Καταστροφής". 12.10 Αριστείδης Αποστολόπουλος "Το πραξικόπημα της Μπυραρίας". 12.20 Ευαγγελία Μπούνα "Η ίδρυση της Ακαδημίας Αθηνών και οι εμπνευστές της (1926)". 12.30 Δήμητρα Φουσιάνη "Η οικονομία της Ελλάδας στις αρχές του Μεσοπολέμου και πώς αυτή επηρεάστηκε από το οικονομικό κραχ του 1929". 12.40 Ευθύμιος Μπουμπάρας "Σχέσεις Ελλάδας – Βαλκανίων την περίοδο του Μεσοπολέμου: Συνεργασίες - αντιθέσεις – συγκρούσεις". 12.50 Παναγιώτης Νίκας "Η εκπαίδευση στα Δωδεκάνησα: Από την ιταλική κατοχή  στην ενσωμάτωση".

1 μ.μ. Παγώνα Γεωργοπούλου "Τα ημερολόγια των Ελλήνων στρατιωτών 1940 – 1941: Αφηγήσεις από το Μέτωπο". 1.20 Ευγενία Πετροπούλου "Η θρυλική «Μάνα του Στρατιώτη»".

1.20: Περικλής Παντούλας "Στιγμές ιστορίας- στιγμές ηρωισμού - στιγμές ανθρωπιάς (1940 – 1944)". 1.30 Κωνσταντίνος Παπαεμμανουήλ "Η σφαγή της Δράμας (29 Σεπτεμβρίου 1941)". 1.40 Παρασκευή Βλαχογιώργη "Το κατοχικό δάνειο". 1.50 Παναγιώτα Γράψα "Η γ΄ βουλγαρική κατοχή και οι πληθυσμιακές μετακινήσεις".

Β΄ Συνεδρία - προεδρείο Β. Λ. Κωνσταντινόπουλος. 3 μ.μ. Βασιλική Χρυσανθακοπούλου "Η εκπαιδευτική πολιτική της ΠΕΕΑ στην Ελεύθερη Ελλάδα". 3.10 Κονδυλία Πινέλη "Το Ολοκαύτωμα του Διστόμου (10 Ιουνίου 1944): Οι αιτίες και οι συνέπειες στον ευρωπαϊκό κόσμο του 20ού  αιώνα". 3.20 Παναγιώτα Πανουσοπούλου "Τα Δεκεμβριανά (1944)". 3.30 Μαρία Μήτση "Πολιτική και ιδεολογική προπαγάνδα μέσα από την αφίσα την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου: Η αφίσα ως εργαλείο των κατοχικών κυβερνήσεων και της Δεξιάς". 3.40 Μαρία Κελέση" Πολιτική και ιδεολογική προπαγάνδα μέσα από την αφίσα την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου: Η χρήση της αφίσας από την Αριστερά στην Αντίσταση και τον Εμφύλιο". 3.50 Νίκος Καρμοίρης "«Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα…»: Στέλιος Κυριακίδης, ο άνθρωπος που έτρεξε για έναν ολόκληρο λαό!". 4 Κωνσταντίνος Πετρής "Η θέση της Ελλάδας μεταξύ δύο πόλων: Ο Ψυχρός Πόλεμος και οι δυτικές επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής". 4.10 Ηλίας Σμυρλής "Η ελληνική οικονομία από την Κατοχή έως την Απελευθέρωση (1941-1944)". 4.20 Μαρία Αρβανίτη "Η οικονομική πολιτική την πρώτη περίοδο της ανασυγκρότησης (1944 – 1947)". 4.30  Σταυρούλα Γιαννοπούλου "Το Δόγμα Τρούμαν (12 Μαρτίου 1947)". 4.40 Ελένη Τσουμπλέκα "Η προσπάθεια οικονομικής ανασυγκρότησης της Ελλάδας (1945-1953). Η μεταπολεμική Ελλάδα και οι οικονομικές εξαρτήσεις της: Το Σχέδιο Μάρσαλ (1948-1952)".

Γ΄ Συνεδρία – προεδρείο Π. Πετρόπουλος: 6 Κωνσταντίνος Παπαδάκης "Η στάση του τύπου αναφορικά με τον πόλεμο της Κορέας στο πλαίσιο του ελληνικού μετεμφυλιακού κράτους". 6.10 Σταύρος Αράπογλου "Η αλλαγή ηγεσίας στο ΚΚΕ το 1956: Η πολιτική σύγκρουση ως διαχείριση του παρελθόντος". 6.20 Ηλίας Μπιτσάνης "Ο “άγνωστος” Κωνσταντίνος Γεωργούλης, από τον κοινωνικό οραματιστή του μεσοπολέμου στον εισηγητή του “ελληνοχριστιανικού πολιτισμού” στην παιδεία". 6.30 Μαρία Ξυδιά "Γεγονότα του διδακτορικού καθεστώτος του 1967". 6.40 - 18:50 : Χρήστος Δημόπουλος "Τα αίτια της βίας στο χώρο του αθλητισμού και τρόποι αντιμετώπισής της". 6.50 Ιωάννης Αλησμόνης "Η οπαδική βία ως υποκατάστατο και κυματοθραύστης πραγματικών κοινωνικών συγκρούσεων σε περίοδο κρίσης".

7 Ιωάννα Κοτσώρη "Μπορούν οι εκστρατείες του Αλεξάνδρου να διδάξουν τους πολιτικούς ηγέτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου; Η αξία της ιστορίας". 6.30 Παναγιώτης Λιάκος – Θωμάς Τόλης "Η ταινία του Τέρενς  Μάλικ: Ερμηνευτικές  προσεγγίσεις". 6.50 Παναγιώτης Πετρόπουλος "Οικονομική κρίση και εκπαίδευση: συνέπειες στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση”.



- Αύριο Σάββατο 9.30 π.μ. Α΄ Συνεδρία - προεδρείο Θανάσης Χρήστου. 10 π.μ. "Μία προσέγγιση στην κύρια θεματική του Συνεδρίου" από τον αν. υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο. 10.30 Θανάσης Χρήστου "Μία εικονοκλαστική ανάγνωση της ιδεολογίας του «σύντομου» ελληνικού 20ού αιώνα". 10.40 Ιωάννης - Πρόδρομος Κουμουνδούρος "Η κοινωνική πραγματικότητα στην Καλαμάτα την αυγή του 20ού αιώνα, όπως αυτή αποτυπώνεται στο αρχείο του Πρωτοδικείου Καλαμών”. 10.50 Ευαγγελία - Σοφία Κορέντζελου "Το Α΄ Γυμνάσιο της Λαμίας (1846-1940), η ίδρυσή του και ο πρωταγωνιστικός ρόλος του στα πνευματικά πράγματα". 11 Ζωή Στασινού "Η βία στον Εθνικό Διχασμό". 11.10 Ελενα Βυτινάρου "Εθνικός Διχασμός (1915-1917)". 11.20 Ευγενία Κουρέτα "Η γενοκτονία των Αρμενίων”.

12:00 Απόλλων-Δαμιανός Κικίδης "Τα βάσανα του Ποντιακού Ελληνισμού". 12.10 Χρήστος Βούρτσας "Εκστρατεία στη Μεσημβρινή Ρωσία (1919)". 12.20 Χριστίνα Φλωράκη "Μικρασιατική Καταστροφή: Η μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του Νεότερου Ελληνισμού". 12.30 Νίκη–Σοφία Βαμβακά "Ο επίλογος της Μικρασιατικής Καταστροφής: Η δίκη των οκτώ και η εκτέλεση των έξι". 12.40 Μυρτώ Κασάπη "Οι προσπάθειες του Βενιζέλου για αναχρηματοδότηση του συσσωρευμένου ελληνικού χρέους".

12.50 Αγγελική Νεκίδου "Ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (1876-1936) και οι επιδέξιοι χειρισμοί του στην αγροτική αποκατάσταση των Προσφύγων".

Β΄ Συνεδρία - Π. Πετρόπουλος: 3 μ.μ. Χριστίνα Καναρά "Ο ρόλος των Ελλήνων Ιατρών στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο". 3.10  Πιέρρος Δεμέστιχας "Τεθωρακισμένα οχήματα του Γ΄ Ράιχ -Τακτικές και στρατηγικές στο πεδίο της μάχης". 3.20 Νικόλαος Μελιτσιώτης - Αγγελος Λίβερης "Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (1945-1949): Το χρονικό της καταστροφής". 3.30 Ελένη Σαμαντά "Οι εμφύλιοι πόλεμοι στον 20ό αιώνα". 3.40 Ασημίνα Ξουλεή "Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση του Γεωργίου Παπανδρέου (1964)". 3.50  Αγγελος Αραγιάννης "Παρουσίαση ιστορικών γεγονότων στην Ελλάδα μέσα από τη λογοτεχνία”. 4 μ.μ. Θανάσης Χρήστου απολογισμός.

Η επιστημονική επιτροπή αποτελείται από τους: καθηγητές   Α. Κατσή, Αλ. Γ. Κ. Σαββίδη, Ν. Ζαχαριά, Β. Λ. Κωνσταντινόπουλο, Θ. Χρήστου, Ε. Γιαννούλη, Ι. - Σ. Κοτσώρη. Τη γραμματεία αποτελούν οι: Ε. Ντόλου, Σ. Γιαννοπούλου, Β. Βαλαβέρη, Α. Σκρεπέτη. Στην οργανωτική επιτροπή είναι οι: Ανδριανόπουλος Χαράλαμπος, Αντύπα Βερόνικα, Αττικού Ελένη, Αυγουστόπουλος Παναγιώτης, Αχειμάστου Ολγα, Βαλαβέρη Βασιλική, Βασιλοπουλου  Ολγα- Ιωαννα, Βελιραϊ  Φωτεινη, Γαβριλιάδη Δήμητρα - Μαρία, Γάτσα Ελένη, Γεωργοπούλου Πολυτίμη, Γεωργοπούλου Παγώνα, Γιατρά Γεωργία, Διαμαντοπούλου Αναστασία, Κουλούρης Σπυρίδων, Κρητικός Ιωάννης, Κωνσταντόπουλος Στυλιανός, Κωστούλας Χρήστος, Μανδέλλος Κωνσταντίνος, Μπεκιάρης Γεώργιος, Παπαμικρουλέα Καλλιρρόη, Πολύζος Ιωάννης, Σκρεπέτη  Αρτεμις, Σμυρνής Ευθύμιος, Σταυροπούλου  Ελλη, Φασιλή Αγγελική, Χριστόπουλος Πέτρος.



Νεότερη Παλαιότερη