ΣΤΟΥ ΝΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΔΙΑ ΣΦΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΛΙΚΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ …!!!

Βαριές κατηγορίες από Βγενή και Κουρή για μέλη της διοργάνωσης.

Μπορεί το πρώτο καρναβάλι της Καλαμάτας να ξεκίνησε με μεγάλο ενθουσιασμό, συσπείρωση, ομόνοια και κέφι, αλλά χρόνο με το χρόνο έφθινε.
Αυτός ήταν ο λόγος, λοιπόν, που ο δημοτικός σύμβουλος Χάρης Βγενής μαζί με τον Νίκο Κουρή (ήταν οι δύο από τους τρεις που ξεκίνησαν το Καλαματιανό Καρναβάλι, ενώ τρίτος ήταν ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Δημήτρης Βεργόπουλος) αποφάσισαν χθες να σπάσουν τη σιωπή τους και να εκφράσουν δημόσια τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, όπως και να καταγγείλουν πράγματα για όλο αυτό που ονομάζεται Καλαματιανό Καρναβάλι.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η συνέντευξη Τύπου δόθηκε σε λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ, ενώ κατά τη διάρκειά της το λεωφορείο διέσχισε όλη την Καλαμάτα, καθώς, όπως είπαν, θέλησαν έτσι να δείξουν ότι το Καρναβάλι πρέπει να διαχέεται σε όλη την πόλη και όχι να περιορίζεται στην πλατεία.
Οι δυο ομιλητές ξεκίνησαν διαβάζοντας το έντυπο που κάθε χρόνο εκδίδεται για το Καρναβάλι, το οποίο στις πρώτες σελίδες περιέχει σημείωμα του δημάρχου. Στόχος της ανάγνωσης ήταν να γίνει αντιληπτό ότι κάθε χρόνο ο χαιρετισμός είναι σχεδόν ο ίδιος, κάτι που για αυτούς δείχνει προχειρότητα. Επίσης, ότι δε δίνεται προσοχή στο Καλαματιανό Καρναβάλι, αφού όλα είναι αντιγραφή και επανάληψη.
Τα νούμερα και οι συγκρίσεις
των 6 αυτών ετών
Στη συνέχεια οι Χάρης Βγενής και Νίκος Κουρής θέλησαν να αναφερθούν με νούμερα στο τι συνέβη στο πρώτο καρναβάλι, τι στα επόμενα και τι, τελικά, φέτος.
Ειδικότερα, ο κ. Βγενής ανέφερε ότι, σύμφωνα πάντα με δικά τους νούμερα, είχαμε τις εξής μεταβολές:
Συγκεντρωτικά Στοιχεία
2013
Καρναβαλικά πληρώματα
47
Καρναβαλιστές
4.700
Καρναβαλικά Άρματα
18
Διάρκεια καρναβαλικής παρέλασης
2 ώρες και 40 λεπτά
Κόστος
16.250 ευρώ
2018
Καρναβαλικά πληρώματα
18
Καρναβαλιστές
950
Καρναβαλικά Άρματα
5
Διάρκεια καρναβαλικής
παρέλασης
50 λεπτά
Κόστος
70.000 ευρώ













Στατιστικά Στοιχεία
-Το κόστος διεξαγωγής του Καλαματιανού Καρναβαλιού είναι, από το 2015, 4 φορές μεγαλύτερο από το αρχικό
-Τα καρναβαλικά πληρώματα μειώθηκαν κατά 60%
-Οι καρναβαλιστές μειώθηκαν κατά 80%
-Τα καρναβαλικά άρματα μειώθηκαν κατά 75%
-Η διάρκεια της παρέλασης μειώθηκε κατά 70%.
ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΦΕΤΟΣ

ΕΓΙΝΕ
ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ
Ακόμη μια φορά ξεκίνησε μόλις ένα μήνα πριν
Έπρεπε μετά το τέλος του καρναβαλιού του 2017 να ξεκινούν οι ενέργειες για το καρναβάλι του 2018
Καμία εκδήλωση κατά τη διάρκεια του έτους όσον αφορά στο καρναβάλι
Δύο με τρεις προκαρναβαλικές εκδηλώσεις για να δημιουργηθεί κίνητρο συμμετοχής, είτε στην οργανωτική επιτροπή είτε ως καρναβαλιστές
Κανένα κάλεσμα για δημιουργία πληρωμάτων, παρά μόνο ένα μήνα πριν από τη διενέργεια του καρναβαλιού
Εκδήλωση έναρξης εγγραφών πληρωμάτων, εκδήλωση παρουσίασης στολών (π.χ. καλοκαιρινό beach party στην παραλία Καλαμάτας με καρναβαλική πασαρέλα)
Διακόσμηση: 17 σημαίες και κάποια ηλεκτρικά στοιχεία στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους
Στολισμός στις γειτονιές της πόλης και ακριβώς την επομένη της Υπαπαντής σε όλο το κέντρο, στην παραλιακή, στη Νέα Είσοδο και στις κύριες εισόδους της νέας περιφερειακής εθνικής οδού
Το περιοδικό αναρτήθηκε ηλεκτρονικά 9/2 και δεν υπήρξε διανομή έντυπης μορφής ούτε στο κέντρο της πόλης (δε γνωρίζουμε το τιράζ)
Το περιοδικό να εκδίδεται τουλάχιστον ένα μήνα πριν και να  διανέμεται στην Αθήνα (5.000.000 κάτοικοι – υποψήφιοι επισκέπτες), όπως επίσης σε σταθμούς διοδίων ανά την Πελοπόννησο.
Απλοϊκά παιχνίδια κρυμμένου θησαυρού, χαμηλή συμμετοχή
Πρωτότυπα παιχνίδια με χρήση κατασκευών εκπαιδευτικού, οικολογικού, ψυχαγωγικού χαρακτήρα, τα οποία θα κατέληγαν σε γιορτή μεταξύ των καρναβαλιστών (σύσφιξη σχέσεων, ενδυνάμωση καρναβαλικής φιλίας και νοοτροπίας)
Ύπαρξη χορηγών επαγγελματικά εμπλεκομένων με το Δήμο Καλαμάτας
Κινητοποίηση εύρεσης χορηγών με ολοκληρωμένες προτάσεις προβολής στις εταιρείες οι οποίες διεξάγουν χορηγικά προγράμματα (πανελλαδικά και τοπικά)
Λάθος καλλιτεχνικές επιλογές (π.χ. Κoza Mostra,Locomondo) και ειδικά λανθασμένες ημερομηνίες
Επιλογές οι οποίες να συνάδουν με το ύφος του καρναβαλιού (π.χ. Τόνυ Σφήνος) και ημερολογιακά πριν από το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με σκοπό την επανάληψη της μέγιστης επισκεψιμότητας. Ανάδειξη και στήριξη νέων αλλά και καταξιωμένων τοπικών καλλιτεχνών.
Παρέλαση με μικρή χρονική διάρκεια (στο Ρέθυμνο κράτησε περίπου 5 ώρες). Μεγάλα κενά, με συνέπεια να μην υπάρχει ρυθμός και κέφι.
Κανένας παλμός – όλοι περπάτημα.
Κίνηση μπρος-πίσω τα γκρουπ για να καλυφθούν τα τεράστια κενά.
Καλυμμένα οχήματα με «ιδιαίτερη» αισθητική.
Μόνο ένα άρμα αξιόλογο.
Εφαρμογή συγκεκριμένου χρονικού προγράμματος και διεύρυνση τα διαδρομής.
Δημιουργία αρμάτων,
«Εκπαίδευση» πληρωμάτων για καλύτερη και πιο θεαματική συμμετοχή
Χορός καρναβαλικής επιτροπής.
Χαμηλή προσέλευση.
Αγνοούνται τα χρήματα τα οποία προήλθαν από τα εισιτήρια.
Πραγματοποιήθηκε ακόμη μια φορά σε ιδιωτικό χώρο
Να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις του καρναβαλιού, έχοντας και στοιχεία show, να έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα (όπως την πρώτη χρονιά), να πραγματοποιείται σε δημοτικό χώρο (π.χ. Κλειστό, Τέντα)
Ανάθεση λογότυπου
Ανάθεση ιστοσελίδας
Ανάθεση εκτυπώσεων
Ανάθεση δημιουργίας στολών επιτροπής
Ανάθεση βιντεοσκόπησης και φωτογραφίας
Ανάθεση δημιουργίας σημαιών και λαβάρων
Ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες για όλους και για όλα
Κλείσιμο μουσικής ακριβώς μετά το πέρας της παρέλασης
Μουσική από το στημένο ηχοσύστημα επί τριήμερο για τη δημιουργία καρναβαλικού κλίματος.
Οι προτάσεις τους
Παράλληλα, το δίδυμο Βγενή-Κουρή θέλησε να κάνει τις δικές του προτάσεις για τη βελτίωση του Καρναβαλιού, προτάσεις που ήρθαν να προστεθούν σε ένα πλαίσιο που εξέδωσαν το 2016:
-Δημιουργία καρναβαλικού εργαστηρίου με συμμετοχή εθελοντών πολιτών (εικαστικών, καλλιτεχνών, σιδηρουργών, ξυλουργών, δημιουργών μόδας, δημιουργών πλαστικών τεχνών κ.τ.λ.)
-Συνέργειες με άλλους Δήμους και, κυρίως, το Δήμο Μεσσήνης
-Δημιουργία μόνιμου σήματος (logo) για τη μέγιστη αναγνωρισιμότητα του Καλαματιανού Καρναβαλιού με την πάροδο των χρόνων
-Έναρξη εργασιών όλων των τομέων του Καλαματιανού Καρναβαλιού την επομένη της Καθαράς Δευτέρας του προηγούμενου
-Παιχνίδια – εκδηλώσεις σε όλες τις γειτονιές και τα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης (Καλαμάτα δεν είναι μόνο η πλατεία), που να καταλήγουν σε γιορτή
-Ειδική εκδήλωση για την τρίτη ηλικία (το καρναβάλι είναι για όλους).
-Η παρουσία της πριγκίπισσας Ιζαμπούς να είναι ουσιαστική, με συμμετοχή σε διάφορα νέα δρώμενα, και όχι απλά στην έναρξη και τη λήξη.
Ταυτότητα καλαματιανού καρναβαλιού
Όπως ανέφεραν ακόμη, «από το 2014 έχουν γίνει αποτυχημένες προσπάθειες αντιγραφής. Αρχικά βενετσιάνικο καρναβάλι (κυρίες προσέφεραν τσάι στο δήμαρχο με ρούχα εποχής), έπειτα παραδοσιακό καρναβάλι (άνοιγμα της παρέλασης με συμμετοχή του δρώμενου της Ευετηρίας της Νέδουσας) και τα τελευταία 2 χρόνια το καρναβάλι θυμίζει ζωολογικό κήπο (logo με γατούλες, κοκόρια κ.τ.λ.), ενώ τα φετινά λάβαρα καμία σχέση δεν είχαν με το σήμα (γάτα) και παρέπεμπαν στη Φραγκοκρατία. Επίσης, το καρναβάλι δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας».
Η ιστορία του Καλαματιανού Καρναβαλιού και η αποχώρηση Βγενή- Κουρή
Το 2013 μια ομάδα ανθρώπων, που ούτε καν ήταν φίλοι, βρέθηκαν και ξεκίνησαν το σύγχρονο Καλαματιανό Καρναβάλι, όπως είπαν οι ομιλούντες. Το πρώτο καρναβάλι πήγε πολύ καλά κι αυτόματα ο πήχης ανέβηκε πολύ ψηλά. Έτσι, οι τρεις διοργανωτές ένιωσαν την ανάγκη να ιδρύσουν το Σύλλογο «Καλαματιανό Καρναβάλι», ώστε να πάρει τη σκυτάλη και πιο οργανωμένα να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε την προηγούμενη χρονιά. 
Ο Σύλλογος, όμως, όπως είπαν, έκανε το καρναβάλι για μία μόνο χρονιά, το 2014, και στη συνέχεια τα πράγματα άλλαξαν, αφού ο Δήμος Καλαμάτας αποφάσισε να πάρει τις τύχες του στα χέρια του και να το οργανώσει ο ίδιος, όπως κάνει από το 2015 έως και σήμερα.
Σύμφωνα με τον Νίκο Κουρή, η εμπλοκή του Δήμου είναι μεν απαραίτητη στο Καρναβάλι, αφού πρόκειται για μεγάλη διοργάνωση, την οποία δεν μπορεί να αναλάβει ένας ιδιώτης. Όμως, συνέχισε, υπάρχει τεράστια διαφορά από το να θέλει να κάνει τα πάντα, από το Α έως το Ω. Τότε, λοιπόν, το δίδυμο Βγενή-Κουρή, που δεν ήθελε το καρναβάλι να έχει πολιτική εμπλοκή, αποφάσισε να αποχωρήσει.
Το 2016, σε μια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για το καρναβάλι, οι δυο τους μαζί με μια ομάδα φίλων του Καρναβαλιού συμμετείχαν και παρουσίασαν τη δική τους πρόταση, που ήθελε απεμπλοκή του Δήμου Καλαμάτας.
Στόχος τους ήταν, όπως είπαν, το Καρναβάλι να γίνεται από πολίτες, με αγάπη, πάθος και τρέλα για αυτό.
Τα «Παπαγαλάκια» του δημάρχου
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης ο Χάρης Βγενής εξαπέλυσε ακόμη ευθεία επίθεση κατά δημοτικών συμβούλων της παράταξης Νίκας, διότι, όπως είπε, ρίχνουν λάσπη γύρω από το όνομά του. Έτσι, τους χαρακτήρισε «παπαγαλάκια του δημάρχου». Αφορμή στάθηκε, όπως είπε, το εξής: όταν κατέθεσε τον προϋπολογισμό για το 2ο Καλαματιανό Καρναβάλι της τάξεως των 70.000 ευρώ, αυτός ήταν πλήρης και έδειχνε αναλυτικά πού θα πάνε τα χρήματα. Χρήματα που, όπως σχολίασαν, δε ζήτησαν από το δήμαρχο να τα διαθέσει, αλλά «να τα έχει στην άκρη», σε περίπτωση που δε συγκεντρωνόταν όλο το ποσό από χορηγίες.
Όμως, όπως παρατήρησε ο κ. Βγενής, ο κ. Μπούχαλης, η κα Μπελογιάννη και ο κ. Βεργόπουλος, σε συνάντηση που έγινε με τα 25 άτομα της Καρναβαλικής, δεν ψήφισαν το συγκεκριμένο προϋπολογισμό και στη συνάντηση που ακολούθησε με τον κ. Παναγιώτη Νίκα, ανέφεραν ότι θα κάνουν καρναβάλι με ό,τι βρουν.
Κλείνοντας ζήτησε από αυτούς που χαρακτήρισε ως παπαγαλάκια να σταματήσουν «να παπαγαλίζουν, να γλείφουν όποιον θέλουν και να είναι χανουμάκια οπουδήποτε δικτάτορα».
Ερωτήματα που ψάχνουν απαντήσεις…
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά ήταν τα ερωτήματα που γεννήθηκαν μετά την παραπάνω συνέντευξη Τύπου. Για παράδειγμα, ειπώθηκε ότι το τελευταίο γκρουπ της παρέλασης, που αποτελούνταν από άτομα των ΚΔΑΠ, χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο Καλαμάτας και τα παιδιά που συμμετείχαν πήραν δωρεάν τη στολή της.
Ερωτήματα προκύπτουν και για το Σύλλογο «Καλαματιανό Καρναβάλι», του οποίου η τύχη αγνοείται εδώ και χρόνια, και όπως είπαν οι Βγενής- Κουρής, όταν ζήτησαν να γίνει γενική συνέλευση, η πρόεδρος κα Μπελογιάννη τούς ζήτησε τα ρέστα. Άραγε, αυτός ο Σύλλογος υπάρχει ακόμα; Πού είναι τα βιβλία του;

Νεότερη Παλαιότερη