ΓΕΕΘΑ: ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΕΝ ΖΩΗ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΕΠΟΥΣ ΤΟΥ ’40 ΓΙΑ ΔΕΙΓΜΑΤΑ DNA.




ΑΥΤΗ Η ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΘΑ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ …!!!


Γνωρίζεται ότι στις 22 Ιανουαρίου 2018 άρχισαν από την περιοχή DRAGOT (TEPELENE) Αλβανίας, οι εργασίες αναζήτησης, εκταφής, προσδιορισμού της ταυτότητας και ενταφιασμού των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών σε πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία κατά τη διάρκεια του Ελληνο - Ιταλικού πολέμου 1940 - 41. Οι ανωτέρω εργασίες εντάσσονται στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας, καθώς και των συμφωνηθέντων στις 20 Δεκεμβρίου 2017 από τη Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Η υλοποίηση της διαδικασίας ταυτοποίησης των εντοπιζόμενων οστών, απαιτεί τη λήψη 2 δειγμάτων αίματος από τους ενδιαφερόμενους εν ζωή συγγενείς των πεσόντων και ειδικότερα 1 δείγματος από τη μητρική «γραμμή» και 1 δείγματος από την πατρική «γραμμή», ως εξής:

    Από τη μητρική «γραμμή»

    Από αδελφό/ή του πεσόντα ο οποίος/α να προέρχεται από την ίδια μητέρα.

    Από παιδί της αδελφής του πεσόντα (ανιψιός-ανιψιά).

    Από παιδί (αγόρι-κορίτσι) της εξαδέλφης του πεσόντος, της οποίας η μητέρα να είναι αδελφή της μητέρας του πεσόντος.

    Από παιδί της κόρης της αδελφής του πεσόντος.

    Από την πατρική «γραμμή»

    Από αδελφό του πεσόντος ο οποίος να προέρχεται από τον ίδιο πατέρα.








    Από υιό του πεσόντος.

    Από υιό του αδελφού του πεσόντος (ανιψιός).

    Από εξάδελφο του πεσόντος (υιός του αδελφού του πατέρα του) ή από τον υιό του ως άνω εξαδέλφου του.

Εν λόγω δείγματα αίματος απαιτείται να τοποθετηθούν σε σωληνάρια προπυλενίου με αντιπηκτικό παράγοντα EDTA (γενική αίματος) και θα πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύονται με ενυπόγραφη συγκατάθεση των συγγενών των πεσόντων. Υπόδειγμα εντύπου παροχής συγκατάθεσης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα ΓΕΕΘΑ (www.geetha.mil.gr). Για περισσότερες πληροφορίες επί της διαδικασίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνο 210-7494749 του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (κος Παν. Μενούνος).

Για την απαιτούμενη αιμοληψία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν αδαπάνως στα παρακάτω στρατιωτικά νοσοκομεία-υγειονομικές μονάδες:


    Ν. Αττικής: 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών-417 Νοσηλευτικό Ίδρυμα Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΤΣ)-414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων-Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ)-251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας (251 ΓΝΑ).

    424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Εκπαιδεύσεως (Ν. Θεσσαλονίκης).

    Ναυτικό Νοσοκομείο Κρήτης (Ν. Χανίων).

    404 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Λάρισας.

    411 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

    212 Κινητό Χειρουργικό Νοσοκομείο Εκστρατείας (Ν. Ξάνθης).

    216 - 219 Κινητά Χειρουργικά Νοσοκομεία Εκστρατείας (Ν. Έβρου).

    88 Τάγμα Υγειονομικού (Ν. Λήμνος).

    98 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Λέσβος).

    96 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Χίος).

    79 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Σάμος).

    80 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Κως).

    95 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (Ν. Ρόδος).

Εναλλακτικά οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν σε οιοδήποτε ιδιωτικό μικροβιολογικό εργαστήριο από το οποίο θα πραγματοποιηθεί η απαιτούμενη αιμοληψία και τα δείγματα θα αποσταλούν (μέσω courier) στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών / Κέντρο Μοριακής Βιολογίας (Λεωφ. Μεσογείων 138 και Κατεχάκη, Τ.Κ.11525). Στην περίπτωση αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα επιβαρυνθούν το ανάλογο κόστος.

Για τα οστά, τα οποία ανευρίσκονται και καθοιονδήποτε τρόπο καθίσταται εφικτή η αναγνώρισή τους, θα ενημερώνονται από την αρμόδια Διεύθυνση του ΓΕΕΘΑ οι συγγενείς / απόγονοι του πεσόντα.

Για οποιαδήποτε ερώτηση ή πληροφορία, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 210 6573274 - 6575020 της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/Β1), κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.




















Νεότερη Παλαιότερη