ΔΕΙΤΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ..!!!!!


 Η ΙΣΤΟΡΙΑ:

Στο Πλατύ, ένα χωριό , 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καλαμάτας, γίνονται κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου , ιππικοί αγώνες. Το έθιμο έχει τις ιστορικές ρίζες του στα τελευταία χρόνιο της Τουρκοκρατίας γύρω στα 1800.

Λέγεται – κατά την παράδοση – ότι στους αγώνες έπαιρναν μέρος κυρίως έφηβοι οι οποίοι γυμνάζονταν στην ιππασία για να χρησιμοποιηθούν ως έφιπποι αγγελιοφόροι του αγώνα για την ανεξαρτησία που μόλις είχε αρχίσει στα βουνά της Μεσσηνίας και πολύ πριν υψωθεί στη Μονή της Αγίας Λαύρας η Σημαία του ξεσηκωμού. Οι εμπνευστές των ιππικών αγώνων για να εξαπατήσουν τους Τούρκους, ισχυρίζονταν ότι οι αγώνες είχαν θρησκευτικό χαρακτήρα και γίνονταν την ημέρα του πανηγυριού του χωριού του Αγίου Γεωργίου. Η παράδοση ακόμη μας λέει επ’ ευκαιρία της γιορτής και των ιππικών αγώνων, μαζεύονταν στο Πλατύ διάφοροι οπλαρχηγοί και ανταλλάσσανε απόψεις για την καλύτερη διεξαγωγή του αγώνα. Για να κάνουν μάλιστα πιο αληθοφανές τον ισχυρισμό, ότι οι αγώνες είχαν αποκλειστικά θρησκευτικό χαρακτήρα, απένειμαν ως έπαθλο, στον πρώτο νικητή ίππο μία κουλούρα – ζυμωμένη με αλεύρι, αυγά και ζάχαρη – που την αθλοθετούσε το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου, προς τιμήν του οποίου γίνονταν οι αγώνες.

Μετά την απελευθέρωση ως ιστορικό πλέον έθιμο, συνεχίστηκαν και συνεχίζονται οι ιππικοί αγώνες με έπαθλο την κουλούρα μέχρι το 1910. Από το 1910 έως το 1927 με την φροντίδα της εκκλησίας καθιερώθηκαν τρία έπαθλα. Για τον πρώτο νικητή ένα ρολόι, για τον δεύτερο ένα χαλινό και για τον τρίτο η ιστορική κουλούρα. Το ρολόι ήταν προσφορά των ομογενών από την Αμερική με καταγωγή από το Πλατύ.

Από το 1927 μέχρι τον πόλεμο του 1940 τους ιππικούς αγώνες τους ανέλαβε υπό την προστασία του το Υπουργείο Γεωργίας, που μαζί με την Φίλιππο Ένωση, τους αθλοθετούσε κάθε χρόνο με το ποσό μέχρι 50.000 δραχμές. Εδώ πρέπει να σημειωθεί , ότι στα χρόνια της κατοχής το ιστορικό αυτό έθιμο δεν σταμάτησε. Οι ιππικοί αγώνες γίνονταν πάντοτε στην μνήμη του Αγίου Γεωργίου, παρ’ όλους τους κινδύνους και τον τρόμο του πολέμου.


Από τότε οι ιππικοί αγώνες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα την ίδια πάντοτε μέρα και στον ίδιο χώρο, στον ιππόδρομο που ξεκινάει από το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου και φτάνει στα πρώτα σπίτια του χωριού με την συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών. Τα τελευταία χρόνια οι ιππικοί αγώνες  έχουν αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον με την συμμετοχή αλόγων από μεγάλα ιπποδρόμια, γιατί το λόγο γίνονται περισσότερες φορές μέσα στον χρόνο όπως τον δεκαπενταύγουστο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: 










































































Νεότερη Παλαιότερη