ΚΑΤΗΧΗΣΗ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΟΣΟ ΠΟΤΕ…!!!


ΓΡΑΦΕΙ:  Ο ΘΕΟΛΟΓΟΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ.

Λίγες σκέψεις για την κατήχηση με αφορμή την παραβολή του Σπορέως που ακούσαμε σήμερα.
Η κατήχηση μία αναγκαιότητα για κάθε πιστό.
 
Ας μη λησμονούμε ότι ο Χριστός την παραβολή του σπορέως την απευθύνει σε όλους μας!

Να υπενθυμίσω ότι
α) κάθε Τετάρτη ο Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ πραγματοποιεί Κατηχητικό για ενήλικες στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου στην πόλη της Κω από τις 5.00 μέχρι τις 7.00 το απόγευμα με δύο διαδοχικές συναντήσεις
και


β) κάθε Κυριακή λειτουργεί Κατηχητικό για παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στην Πνευματική Εστία της Ιεράς Μητροπόλεως Κώου και Νισύρου στην πόλη της Κω από τις 12.00 μέχρι τη 1.00 μετά το μεσημέρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΩΝ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΔΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ «Θεολογικά και άλλα τινά ~ Athanasios Moustakis’ blog» : ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.:

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ:  Ο ΕΞΑΙΡΕΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ – ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΗΣ…..;;;;;;

ΓΙΑ ΜΕΝΑ . . .

Γεννήθηκα στα τέλη της δεκαετίας του ’60 στο Νέο Φάληρο. Το 1995 παντρεύτηκα με την Ελένη Ζαρίφη. Μετά το γάμο μας μετακομίσαμε στη συνοικία Καλλίπολη του Πειραιά, όπου ζήσαμε για μία δεκαετία περίπου.

Για 11 χρόνια δραστηριοποιηθήκαμε στο χώρο του λιανικού εμπορίου διατηρώντας περίπτερο στο κέντρο του Πειραιά.

Από το 2005 υπηρετώ ως θεολόγος στη μέση εκπαίδευση. Τοποθετήθηκα στην Κω, όπου κατοικούμε τα τρία παιδιά μας από το Σεπτέμβριο του 2005.

Κατά το χρονικό διάστημα 2005-2013 υπηρέτησα στο 1ο ΓΕΛ Κω «Ιπποκράτειο», το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Κω και έχει σχεδόν εκατονταετή ιστορία. Από τα οκτώ χρόνια που έμεινα στο «Ιπποκράτειο Λύκειο» τα τρία τελευταία είχα τη χαρά να αναλάβω τη θέση του ενός από τους δύο υποδιευθυντές του σχολείου, ως αναπληρωτής υποδιευθυντής. Σήμερα στο σχολείο αυτό υπηρετεί η σύζυγός μου, η οποία είναι στη μέση εκπαίδευση από το 2008.

Το 1992 ολοκλήρωσα τις σπουδές στη Θεολογική Σχολή του ΕΚΠΑ, ενώ το 1999 γράφτηκα μετά από κατατακτήριες εξετάσεις στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου ιδρύματος, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, από όπου αποφοίτησα το Σεπτέμβριο του 2001 έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξεκίνησα μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η βιβλική μελέτη. Έλαβα τον σχετικό τίτλο με την εργασία «Χρήσις, έννοια και περιεχόμενο των όρων «κανών πίστεως» και «κανών αληθείας» στη γραμματεία των τριών πρώτων αιώνων«. Επιβλέπων ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής κ. Χρήστος Βούλγαρης.

Τον Απρίλιο του 2003 ξεκίνησα τη μελέτη για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής με θέμα την ιστορία της πόλεως της Αντιόχειας κατά την εποχή του Χριστού. Αρχικά επιβλέπων ήταν ο Καθηγητής κ. Νικόλαος Ολυμπίου και στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Θωμάς Ιωαννίδης, ο οποίος έκανε και την εισηγητική έκθεση. Το Νοέμβριο του 2011 αναγορεύθηκα διδάκτορας μετά από υποβολή εργασίας με τίτλο «Πέτρος και Παύλος στην Αντιόχεια. Ιστορική και ερμηνευτική προσέγγιση«.

Η έρευνά μου επικεντρώθηκε στο περιστατικό που περιγράφει ο απ. Παύλος στους στίχους Γαλ. 2:11-14. Σύμφωνα με την περιγραφή είχε διαφωνήσει έντονα με τον απ. Πέτρο σχετικά με τον αν μπορούν οι εξ Ιουδαίων χριστιανοί να τρώνε στα ίδια τραπέζια με τους εξ εθνών πιστούς. Τελικά, όπως γνωρίζουμε από την Εκκλησία έγινε δεκτή η αντίληψη ότι δεν είναι αναγκαία η τήρηση του Νόμου. το περιστατικό αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, διότι αν επικρατούσε η αντίληψη των χωριστών γευμάτων η Εκκλησία θα αποδεχόταν την τήρηση του Νόμου ως αναγκαίου για τη σωτηρία και η ελευθερία που μας προσέφερε ο Χριστός θα παραμεριζόταν.

Από τον Σεπτέμβριο του 2013 είμαι αποσπασμένος ως γραμματέας στην Ιερά Μητρόπολη Κώου και Νισύρου.

Παράλληλα με τα καθήκοντα που έχω αναλάβει στο γραφείο της Ιεράς Μητροπόλεως ασκώ και κατηχητικό έργο διοργανώνοντας κατηχητικές συναντήσεις παιδιών και ενηλίκων στη πόλη της Κω, στο Πυλί και στο Μαστιχάρι.


Νεότερη Παλαιότερη