ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821 ΚΑΙ ΕΛΑΒΑΝ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΙΑ ΟΘΩΝΑ …!!!


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΙΩΝ ΤΟΥ 1821 ΕΠΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ …!!!

Με την επανάσταση του 1821 η Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της, αλλά η βασιλεία του Όθωνα βρήκε τη χώρα οικονομικά εξαθλιωμένη με τεράστιες ανάγκες και χωρίς επαρκείς πόρους.
Η Αντιβασιλεία του νέου κράτους αρχικά στηρίχθηκε σε στρατό αποτελούμενο κυρίως από Βαυαρούς και δεν είχε πλέον την οικονομική δυνατότητα να διατηρεί και αρκετά ελληνικά στρατιωτικά τμήματα, ώστε να απασχολήσει όλους τους αγωνιστές και παράλληλα να τους δώσει έναν πόρο ζωής.
 Η διάλυση των ατάκτων στρατιωτικών τμημάτων, που έγινε στις 8 Μαρτίου 1833, προκάλεσε πολλά προβλήματα και δυσαρέσκεια στο λαό, ιδιαίτερα σε όσους πολέμησαν και δεν είχαν ιδιόκτητη γη, ούτε γνώριζαν άλλη τέχνη από του πολεμιστή.
Ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν για να ικανοποιήσουν τους επιζώντες από αυτούς που αγωνίστηκαν για την ελευθερία της χώρας, ήταν και η απονομή αριστείων ή εθνοσήμων ή παρασήμων όπως θα λέγαμε σήμερα. Θα ήταν μια ανέξοδη ηθική ικανοποίηση για την επιβράβευση των αγώνων και θυσιών του λαού.

Το Βασιλικό Διάταγμα της 20 Μαΐου 1834, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο αρ. 20 της «Εφημερίδας της Κυβερνήσεως» της 3 Ιουνίου 1834, προέβλεπε:

• Αργυρό αριστείο για τους αξιωματικούς
• Χάλκινο αριστείο για τους υπαξιωματικούς
• Σιδηρούν αριστείο για τους στρατιώτες και ναύτες

Ως αξιωματικοί θεωρήθηκαν αυτοί οι οποίοι υπήρξαν οπλαρχηγοί και είχαν κατά την επανάσταση δικά τους στρατιωτικά τμήματα και φρόντιζαν για τον εφοδιασμό των στρατιωτών τους με τροφή και πυρομαχικά. Οι οπλαρχηγοί διαιρέθηκαν σε επτά τάξεις αξιωματικών και οι δύο πρώτες ανταμείφθηκαν με πολιτικές θέσεις, ενώ στις υπόλοιπες απένειμαν τίτλους στρατιωτικών βαθμών από αντισυνταγματάρχη (3η τάξη) μέχρι ανθυπολοχαγό (7η τάξη).

Ως υπαξιωματικοί θεωρήθηκαν αυτοί που είχαν το όνομα «μπουλουξήδες» ή «μπουκαδόροι», οδηγούσαν μικρό αριθμό στρατιωτών και ήταν προσκολλημένοι σε κάποιον οπλαρχηγό. Διαιρέθηκαν σε υπαξιωματικούς α’ και β’ τάξης.
Όλοι οι υπόλοιποι θεωρήθηκαν στρατιώτες.

Με νεότερο Βασιλικό Διάταγμα του Φεβρουαρίου του 1835 προβλεπόταν να χορηγηθεί αριστείο και σε όλους τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες των τότε ενόπλων δυνάμεων, εφόσον είχαν λάβει μέρος στην επανάσταση.

Τα αριστεία θα δίνονταν μόνο στους επιζώντες αγωνιστές, ενώ δεν προβλεπόταν κάποια διάκριση για τους πεσόντες κατά την διάρκεια της επανάστασης ούτε για τους ήδη αποβιώσαντες.


ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ «ΠΛΑΤΥ – ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ – ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ»  ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΕΑ ΟΘΩΝΑ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821  :

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΛΟΓΩ ΟΤΙ ΣΤΑ ΕΓΡΑΦΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΕΥΚΟΛΑ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΓΡΑΦΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΑΣ ΝΑ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΕΙΣ ΕΠ ΑΚΡΙΒΟΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ …!!!!

ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥΝ
ΔΗΜΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥΝ
ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥΝ
ΝΤΕΝΤΕΡΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥΝ
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥΝ
ΤΖΑΚΩΝΑΚΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΙΔΗΡΟΥΝ
ΤΟΥΡΝΑΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ ΣΙΔΗΡΟΥΝ

ΤΙΜΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΔΗΜΕΑΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΜΠΟΥΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΝΤΕΝΤΕΡΟΥΚΑΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

,ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΙΔΕΡΕΝΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΟ 

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΒΛΑΧΟΝΙΚΟΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΠΙΤΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΓΟΥΡΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΤΖΟΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

.ΕΛΑΒΑΝ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΑΡΙΣΤΕΙΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ 2 ΠΟΥ ΕΛΑΒΑΝ ΧΑΛΚΙΝΟ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ
ΒΛΑΧΟΝΙΚΟΛΟΣ ΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ\ΝΟΣ ΧΑΛΚΙΝΟ
ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΧΑΛΚΙΝΟ
ΔΗΜΑΡΕΣΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΟΣΥΒΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΤΖΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΑΜΒΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΛΑΜΠΙΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΛΑΠΑΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΜΑΘΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΛΥΜΠΕΡΗΣ
ΜΠΟΥΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΟΣ
ΣΓΟΥΡΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΣΚΑΡΜΟΥΤΖΟΣ ή ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΣΗΜΑΚΗΣ
ΤΖΩΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΣ

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ






















Νεότερη Παλαιότερη