Η σχέση των Μεσσήνιων με τα άλογα παραμένει το ίδιο ισχυρή μετά από πάρα πολλά χρόνια και δεν είναι μόνο οι ιπποδρομιακοί αγώνες στο Πλατύ που το αποδεικνύουν. Ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσου που ιδρύθηκε το 2000 με στόχο να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τη μεσσηνιακή ιππική παράδοση συνεχίζει μέχρι σήμερα την πορεία του με τα... γκέμια να βρίσκονται πλέον στα χέρια των νεότερων, οι οποίοι παρέλαβαν από τους γηραιότερους και την αγάπη τους για τα άλογα.
Με την αλλαγή της χιλιετίας δύο από τους πιο γνωστούς φίλιππους σε ολόκληρο το νομό και όχι μόνο, ο Νίκος Τζαβάρας και ο εκτροφέας αλόγων Κωνσταντίνος Ταχταμπάς, έκριναν πως είχε έρθει η ώρα για τη δημιουργία ενός συλλόγου που θα συνέχιζε τη μεσσηνιακή παράδοση στο Πλατύ και τη γύρω περιοχή. Ετσι γεννήθηκε ο Σύλλογος Φιλίππων Πελοποννήσουν που συμβάλει ουσιαστικά στη διοργάνωση των ιπποδρομιών ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, ενώ κάθε Δεκαπενταύγουστο διοργανώνει και ο ίδιος αγώνες με άλογα στον ίδιο χώρο.
Από το 2009 στην προεδρία του συλλόγου βρίσκεται ο οικονομολόγος Γιώργος Φάβας, ενώ το 7μελές διοικητικό συμβούλιο συμπληρώνουν ο αντιπρόεδρος Νίκος Δρούγας, ο γραμματέας Ανδρέας Πολυχρόνης, ο ταμίας Παναγιώτης Κλαγγέας και τα μέλη Μιχάλης Ταχταμπάς, Γιάννης Ταχταμπάς και Γιάννης Χονδροβασιλόπουλος.
Οι ιδρυτές του συλλόγου τα πρώτα δύσκολα χρόνια δεν δρούσαν μόνοι τους, αλλά είχαν τη συνδρομή αρκετών ανθρώπων που στήριζαν την όλη προσπάθεια, όπως οι
Χρήστος Τριγωνόπουλος, Σωτήρης Βλαχονικολός, Βασίλης Τσώνης, Ντίνος Ματζής. Πούλος Κοντόπουλος, Βλαχοσταθόπουλος και άλλοι. Στη νεότερη εποχή, όταν στους αγώνες έπαιρναν μέρος καθαρόαιμοι αγγλικοί ίπποι προστέθηκε η βοήθεια των Παναγιώτη Φάβα, Παρασκευά Τσιγαρίδη, Ηλία Πουλέτη (αναβάτης που σκοτώθηκε σε τροχαίο σε ηλικία 20 ετών), Γιώργου Πουλέτη, Γιάννη Ανδριόπουλου και Τάκη Τζαβάρα, γνωστότερου ως «φαντάρου».
Ταυτόχρονα, σημαντική ήταν και η υποστήριξη πολλών ιδιοκτητών αλόγων όπως η οικογένεια Ταχταμπά, η οικογένεια Τζαβάρα, ο Παναγιώτης Γυπατίδης από το Μελιγαλά, ο Γιώργος Φάβας, ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος και ο Βασίλης Γιαννέτος από το Αριοχώρι, ο Νίκος Μακρόπουλος από τα Αλώνια, η οικογένεια Μανιάτη και ο Παναγιώτης Περιβολάρης από τη Βαλύρα, ο Παναγιώτης Κλαγγέας, ο Βασίλης Κανάς, η οικογενεια Νίκα από το Πλατύ, ο Κώστας Λίβας, ο Βαγγέλης Σκιαδάς και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, αλλά και αρκετοί ακόμα εκτροφείς.
Σήμερα ο σύλλογος έχοντας ενώσει τις δυνάμεις του με τους ιππικούς φορείς στο Πλατύ και το Δήμο Καλαμάτας έχει βάλει σαν στόχο τη δημιουργία ιππικών εγκαταστάσεων σε παρακείμενο χώρο σε σχέση με αυτόν που γίνονται οι ιπποδρομίες. Για το έργο που αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για το Πλατύ και τα γύρω χωριά έχει ήδη υποβληθεί πρόταση στο πρόγραμμα Leader και αναμένεται η σχετική έγκριση.
Στη 13χρονη πορεία του ο σύλλογος έχει αναδείξει και σπουδαίους αναβάτες που παίρνουν μέρος στους αγώνες όπως ο Αλέξανδρος Περιβολάρης, ο Βασίλης και ο Πέτρος Γιαννέτος και ο Βασίλης Λυκολάρι, τους οποίους πλαισιώνουν οι Μιχάλης Ταχταμπάς, Παναγιώτης Κλαγγέας και Γιώργος Τσαγκάρης.
Τα μέλη του συλλόγου διατηρούν άριστες σχέσεις με τον Μεσσήνιο αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλίππων Μάριο Κουτσομύτη. Μάλιστα με τη μεσολάβηση του τελευταίου είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να βλέπουμε στους ιπποδρομιακούς αγώνες του Πλατύ άλογα που έχουν ολοκληρώσει την καριέρα τους στις ιπποδρομίες του Μαρκόπουλου.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΑΒΑΣ:
«Αγαπάμε τα άλογα
και δεν τζογάρουμε»
Ο σημερινός πρόεδρος Γιώργος Φάβας έχει καταφέρει στα τέσσερα χρόνια που βρίσκεται στην προεδρία να αναβαθμίσει το σύλλογο. Ιδιοκτήτης του αλόγου Καπετάν Γρηγόρης, έχει πάρει παλαιότερα μέρος σε αγώνες σαν αναβάτης. Για την ώρα ονειρεύεται όπως και αρκετοί άλλοι φίλιπποι από την ευρύτερη περιοχή την κατασκευή ενός κυκλικού ιπποδρομίου που θα φιλοξενεί στο μέλλον τους αγώνες με απόλυτη ασφάλεια για τον κόσμο.
«Τα άλογα αποτελούν παράδοση για πολύ κόσμο στο Πλατύ και τα γύρω χωριά. Στη δική μου οικογένεια η αγάπη για τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου στο ζωϊκό βασίλειο έχει πλέον περάσει στην τρίτη γενιά και πάει για την τέταρτη, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που η εκτροφή αλόγων κρατά εδώ και εκατοντάδες χρόνια.
Σε αυτό το σημείο που δίνεται η ευκαιρία να ξεκαθαρίσω πως όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα άλογα δεν είμαστε ούτε τζογαδόροι, ούτε... αλογομούρηδες όπως λένε κάποιοι, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν τζογάρουμε σε ιπποδρομιακούς αγώνες. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η συμμετοχή των ίππων μας στις κούρσες όχι βέβαια για τα έπαθλα που δεν επαρκούν ούτε για τη σίτισή τους, αλλά για να συνεχίσουμε τα έθιμα του τόπου μας» τόνισε ο Γιώργος Φάβας και πρόσθεσε: «Σαν σύλλογος αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε το Δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για τη βοήθειά του όχι μόνο στους αγώνες αλλά και στη δημιουργία των ιππικών εγκαταστάσεων που ονειρευόμαστε. Η κατασκευή ενός τέτοιου έργου θα είναι σημαντική για όλη την περιοχή, καθώς θα φέρει κόσμο από όλη την Ελλάδα και θα τονώσει ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον των ντόπιων.
Εμείς σαν σύλλογος είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασία με όλους τους φορείς, φιλοδοξώντας να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τους ιπποδρομιακούς αγώνες στη Μεσσηνία. Επειδή κατά το παρελθόν είχαμε ορισμένα ατυχήματα, εκείνο που μας ενδιαφέρει πρώτιστα είναι η ασφάλεια του κόσμου και το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε ώστε να διεξάγονται οι κούρσες κάτω από απόλυτα ασφαλείς συνθήκες πρώτα για τον κόσμο και μετά για τα ίδια τα άλογα».
Ο Γιώργος Φάβας είναι οικονομολόγος φοροτεχνικός, κάτοχος τριών πτυχίων κι έχει να επιδείξει 15ετή παρουσία σαν καθηγητής λογιστικής, τα δέκα εξ’ αυτών σαν επιστημονικός και εργαστηριακός συνεργάτης του ΤΕΙ Καλαμάτας, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε εισηγητής σε αρκετά φορολογικά σεμινάρια εκπαίδευσης ενηλίκων.
Μάλιστα πριν από μερικούς μήνες κλήθηκε από τους συλλόγους αναβατών, προπονητών και εργαζομένων στον Ιππόδρομο Μαρκόπουλου για την εκπόνηση πρότασης σχετικά με την αποκρατικοποίησή του.
Πλούσια είναι και η δράση του στον αθλητισμό της Μεσσηνίας. Ερασιτέχνης τερματοφύλακας της «Μαύρης Θύελλας» τη δεκαετία του ’80, διαθέτει δίπλωμα προπονητή ΟΥΕΦΑ Β’ και μέχρι πριν λίγο διάστημα ήταν ταμίας στο Σύνδεσμο Προπονητών Μεσσηνίας. Σήμερα παραμένει ταμίας στο Σύνδεσμο Παλαιμάχων του «Π.Σ. Η Καλαμάτα», ενώ ταυτόχρονα είναι τιμ μάνατζερ στην ομάδα μπάσκετ του χωριού του στο Αριοχώρι.
Είναι παντρεμένος με την Αριστέα Τσακάκου και πατέρας δύο παιδιών, της 10χρονης Μαρίτας και του 8χρονου Παναγιώτη.