Νέα μεγάλη απάτη: Μετά το βαμμένο ηλιέλαιο πήρε σειρά το σογιέλαιο Απίστευτο και όμως αληθινό: Εταιρεία που έχει κάνει... επιστήμη τις απάτες με τα ελαιόλαδα και τα έλαια γενικότερα, για την οποία είχε αποκαλυφθεί στις 29 Αυγούστου ότι πουλούσε χρωματισμένο ηλιέλαιο ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συνέχισε να κάνει κομπίνες και χθες αποκαλύφθηκε ότι πουλούσε χρωματισμένο σογιέλαιο επίσης ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.


Νέα μεγάλη απάτη: Μετά το βαμμένο ηλιέλαιο πήρε σειρά το σογιέλαιο
Απίστευτο και όμως αληθινό: Εταιρεία που έχει κάνει... επιστήμη τις απάτες με τα ελαιόλαδα και τα έλαια γενικότερα, για την οποία είχε αποκαλυφθεί στις 29 Αυγούστου ότι πουλούσε χρωματισμένο ηλιέλαιο ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συνέχισε να κάνει κομπίνες και χθες αποκαλύφθηκε ότι πουλούσε χρωματισμένο σογιέλαιο επίσης ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Σε σχετική ανακοίνωση του ΕΦΕΤ σημειώνονται τα εξής: "Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας και σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση σογιέλαιου τεχνητά κεχρωσμένου, το οποίο πωλείται με την ένδειξη "έξτρα παρθένο ελαιόλαδο".

Πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική επωνυμία «Λιοδενδρο», σε συσκευασία των 5L και ημερομηνία λήξης 31-12-2015, το οποίο παρασκευάζεται από την εταιρεία «ΕΛΑΙΑ Π.Γ. ΕΠΕ», 2ο χλμ. Κιλκίς - Πολυκάστρου.

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας από το ανωτέρω νοθευμένο - μη ασφαλές προϊόν και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν".

Την απίστευτη προϊστορία είχαμε καταγράψει σε δημοσίευμα της "Ε" στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά ουδείς συγκινήθηκε για να δει τι συμβαίνει με αυτή την ιστορία και η εταιρεία συνέχισε τις απάτες. Στο δημοσίευμα σημειώναμε τα εξής:

"Το χρωματισμένο ελαιόλαδο που κυκλοφορούσε στην αγορά της Μακεδονίας ως... έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα της απάτης με κάθε τύπου έλαια την οποία έχει δημιουργήσει η ίδια εταιρεία. Η οποία θα έπρεπε να έχει ήδη κλείσει μετά τα όσα είχε κάνει στο παρελθόν. Την αποκάλυψη για το "αμαρτωλό" παρελθόν της εν λόγω εταιρείας έκανε αναγνώστης της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, ο οποίος αναζήτησε στοιχεία από το Διαδίκτυο και μας έστειλε το... πακέτο. Και είναι απορίας άξιον πώς με τέτοιο παρελθόν ο ΕΦΕΤ περίμενε τις καταγγελίες του ΣΕΒΙΤΕΛ για ναελέγξει το προϊόν που κυκλοφορούσε ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Η αρχή έγινε το Σεπτέμβριο του 2006 όταν η εταιρεία "Ελαία ΕΠΕ" πιάστηκε να διακινεί ελαιόλαδο νοθευμένο με σπορέλαια το οποίο είχε χαρακτηρισθεί ως ακατάλληλο για τους ανθρώπους: "Από συνεργεία της Διεύθυνσης Εμπορίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε η κυκλοφορία σε καταστήματα της Θεσσαλονίκης ελαιολάδου «Φοίνιξ» της "Ελαία ΕΠΕ", 2ο χλμ. Κιλκίς - Πολυκάστρου, σε μεταλλικά δοχεία των 5 λίτρων με ημερομηνία λήξης 31-12-2008, το οποίο μετά από εξέταση στη σύσταση του στο Γενικό Χημείο του Κράτους βρέθηκε νοθευμένο. Στο συγκεκριμένο λάδι είχαν αναμειχθεί σπορέλαια και χαρακτηρίστηκε μη ασφαλές και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, επειδή είχε χρώμα και οσμή ξένη από την χαρακτηριστική των σπορέλαιων και ελαιολάδου. Ηδη στην αγορά της Θεσσαλονίκης δεσμεύτηκαν 20 δοχεία του προϊόντος και σύμφωνα με το άρθρο 19 του κανονισμού 178/2002 της Ε.Ε. ενημερώθηκε η συσκευάστρια εταιρεία για να επιμεληθεί της απόσυρσης του προϊόντος και της ενημέρωσης των καταναλωτών. Επίσης, ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες του ΕΦΕΤ για την παρακολούθηση των παραπάνω μέτρων λόγω αρμοδιότητας. Η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα".

Δεν βρήκαμε την εξέλιξη της υπόθεσης, όμως τον Ιούλιο του 2007 η ίδια εταιρεία πιάστηκε για διπλή απάτη με ελαιόλαδο που ήταν ηλιέλαιο και πυρηνέλαιο νοθευμένο με σπορέλαιο. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: "Πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στην επιχείρηση "Ελαία ΕΠΕ", εμπορία-τυποποίηση τροφίμων και ελαίων, 2ο χλμ. Κιλκίς-Πολυκάστρου. Επειτα από εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματος "ελαιολάδου»" αποτελούμενου από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα με την επωνυμία «Δήμητρα», το προϊόν βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο. Οπως προέκυψε από τα αναλυτικά στοιχεία της εξέτασης, ήταν ηλιέλαιο, γεγονός που οδηγεί τον καταναλωτή σε πλάνη.

Πρόστιμο συνολικού ύψους 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στην επιχείρηση "Ελαία ΕΠΕ", εμπορία-τυποποίηση τροφίμων και ελαίων, 2ο χλμ. Κιλκίς-Πολυκάστρου. Επειτα από εξέταση στο Γενικό Χημείο του Κράτους δείγματος "πυρηνέλαιο Δήμητρα" το προϊόν βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο με σπορέλαιο, οδηγώντας τον καταναλωτή σε πλάνη".

Το Μάιο του 2008 έρχεται νέο πρόστιμο για νοθεία... καλαμποκέλαιου: "Πρόστιμο 40.000 ευρώ στην επιχείρηση τυποποίησης ελαιολάδου με την επωνυμία "Ελαία ΕΠΕ" που βρίσκεται στο 2ο χλμ. Κιλκίς - Πολυκάστρου στο Πολύκαστρο, διότι κατόπιν καταγγελίας βρέθηκε προϊόν επισημασμένο ως καλαμποκέλαιο το οποίο, όπως προέκυψε από δειγματοληψία, βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο με ξένη φυτική λιπαρή ύλη".

Και αφού η εταιρεία έτρωγε πρόστιμο, πλήρωνε και καθάριζε, συνέχισε να κάνει τα ίδια μέχρι που ήρθε η αναφορά του ΣΕΒΙΤΕΛ: "Ο ΕΦΕΤ και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο διερεύνησης αναφοράς του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ) και σε συνεργασία με τη Β' Χημική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε τη διακίνηση ηλιελαίου (τεχνητά κεχρωσμένου), το

οποίο διακινειτο ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Το προϊόν που εντοπίστηκε έχει την εμπορική επωνυμία «Λιόδεντρο», σε συσκευασία του 1 λίτρου και με ημερομηνία λήξης 30-12-2014 και παρασκευάζεται από την εταιρεία "Ελαία ΕΠΕ", 2ο χλμ. Κιλκίς - Πολυκαστρου. Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος από την εσωτερική αγορά ως μη κανονικό - νοθευμένο - μη ασφαλές και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν".
Νεότερη Παλαιότερη